'Radikal İslam' davasında 3.duruşma gerçekleştirildi

30 Ekim 2012 Salı |

Bulgaristan'da yasa dışı kabul edilen İslam Vakfı'na üye olmak ve "radikal İslam öğretisi" yapmakla suçlanan 13 kişinin yargılandığı davanın 3. duruşması yapıldı.

Bulgaristan'ın Pazarcık kentindeki mahkemede yapılan duruşmada, 3'ü kimliği gizli tutulmakta olan toplam 6 tanığın ifadesi alındı.


"Yasa dışı bir örgütün üyeliğini yapmak" ve "radikal İslam öğretisi yaymak" iddiasıyla yargılanan sanıkların da hazır bulunduğu duruşmada, sanık avukatları yasal prosedürlerin titizlikle uygulanması ve sanıkların haklarından tam olarak yararlanabilmeleri gerektiğine vurgu yaptı.


İslam Vakfı'nın Bulgaristan'daki temsilcileri olarak gösterilen sanıklar hakkında açıklama yapan Bulgaristanve Suriye çifte vatandaşı Muhaffak Alsad, Devlet Milli Güvenlik Ajansı'ndan (DANS) baskı gördüğünü belirterek Bulgarca çeviri yardımı istedi.


Sanıklardan eski Smolyan Müftüsü Ali Hayreddin, Bulgaristan'daki Müslümanların asla gerçek haklara sahip olmadıklarını söyledi.


Ali Hocaoğlu adlı diğer bir sanık ise, "Bu dava yüzünden Bulgaristan'da eski Yugoslavya'da yaşanılanlar tekrarlanırsa suçlusu biz olmayacağız" dedi.


Gün boyu süren duruşmanın ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.


-Müftülük sanık yakınlarını sakinleştirmeye çalıştı-


Davanın neden olduğu gerginlik nedeniyle yüze yakın polis Pazarcık Bölge Mahkemesi çevresinde sıkı güvenlik önlemleri aldı.


Sanıkların akraba ve yakınlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grup, duruşmayı izlemelerine izin verilmemesini eleştirdi.


Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü'nü temsilen mahkeme binası önüne gelen Başmüftü Yardımcısı Birali Mümün, sanık yakınlarını sakinleştirmeye çalışarak, çevredeki ırkçı göstericilerin provokasyonlarına karşı uyardı.


Birali Mümün, AA muhabirine yaptığı açıklamanda, "Burada toplanan Müslümanlar protesto gösterisi yapmıyor. Yargılanmakta olan 13 kişinin yakınları ve akrabaları olan bu insanlar, onlara sadece manevi destek vermeye çalışıyor. Bu insanlar endişe ve sabırsızlıkla yakınları hakkında yapılan hukuki çalışmalarının sonucunu beklemektedir" dedi.


-Irkçı grupların gösterisi-


Öte yandan, ırkçı görüşleriyle bilinen bazı gruplar mahkeme önünde protesto gösterisi düzenledi.


Bulgar parlamentosunda 10 sandalyeyle temsil edilen ATAKA partisinin lideri Volen Siderov, yaklaşık 100 taraftarına seslenerek, Bulgaristan Müslümanlarını ve hükümeti hedef alan bir konuşma yaptı.


Siderov,Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "dostum" ve "kardeşim" şeklindeki hitap etmesini kabul edemeyeceklerini söyledi.


Bulgaristan Ulusal Kurtuluş Cephesi (NFSB) adlı diğer aşırı milliyetçi grup da, yaklaşık 300 kişiyle mahkeme binası yakınında ayrı bir miting düzenledi.


Protestocu gruplar daha sonra Pazarcık sokaklarında Türkiye, Müslümanlar ve Bulgar hükümeti aleyhinde sloganlar atarak dağıldı.


AA


- 13 imam 'radikal islam' suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor