Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Karadeniz üzerinde Rus uçaklarını Türk jetleri durdurdu

30 Ekim 2014 Perşembe |

NATO son 2 günde birçok Rus savaş uçağının Avrupa hava sahasında olağandışı eylemlerde bulunduğunu duyurdu.
NATO'nun askeri kanadından yapılan açıklamada, "NATO, 4 grup Rus askeri uçağını 28-29 Ekim'de Baltık Denizi, Kuzey Denizi/Atlantik Okyanusu ve Karadeniz'de Avrupa hava sahasında kaydadeğer askeri manevralar yaparken tespit etti ve izledi. Bu çokça Rus uçuşları Avrupa hava sahası üzerinde sıra dışı düzeyde hava eylemi anlamına geliyor" ifadeleri kullanıldı.

NATO'dan verilen bilgiye göre, NATO radarları dün gece Kuzey Denizi/Atlantik Okyanusu'nda 8 Rus uçağını tespit etti ve havalanan Norveç F-16'ları 4'ü Tu-95 Bear H stratejik bombardıman uçağı ve 4'ü Il-78 tanker uçağından oluşan Rus filosuyla "it dalaşı"na girdi. Müdahale üzerine 6 Rus uçağı geri dönerken kalan 2 stratejik bombardıman uçağı Norveç sahillerine paralel şekilde güneydoğuya yöneldi. Bunun üzerine İngiltere'den havalanan Typhoon jetleri Ruslarla tekrar "it dalaşı" yaptı. Portekiz'in batısında Atlantik üzerinde İngiltere F-16'ları tarafından önleme yapılan iki Rus Tu-95'i geri dönerek kuzeydoğuya yöneldi. İngiltere'nin batısında İngiliz ve Norveç jetlerince takibe alınan stratejik bombardıman uçakları Rusya hava sahasına döndü.

Rus bombardıman ve tanker uçaklarının Avrupa sivil hava trafik makamlarına uçuş planlarını bildirmediklerini bildiren NATO, telsiz bağlantısını devam ettirmedikleri ve transponder kullanmadıkları için sivil havacılık için risk teşkil ettiklerini duyurdu.

Bir diğer olayda NATO radarları dün Karadeniz üzerinde 2'si Tu-95 ve 2'si Su-27 Flanker cinsi 4 Rus savaş uçağını tespit etti. Rus uçaklarının yolunu havalanan Türk F-16'larınca kesildiği belirtildi.

Yine dün Baltık Denizi'nde uluslararası hava sahasında, aralarında 2 MiG-31, 2 Su-34, 1 Su-27 ve 2 Su-24 modelinin bulunduğu bir grup Rus savaş uçağının NATO radarlarınca tespit edilmesi üzerine bölgedeki NATO hava devriye misyonundaki Portekiz F-16'ları müdahale etti. Rus uçaklarının yaşanan "it dalaşı"nın ardından kendi hava sahalarına geri döndüğü açıklandı.

Öte yandan NATO radarlarının Baltık Denizi'nde Finlandiya Körfezi'nde 28 Ekim'de benzer bir grup Rus savaş uçağını tespit etmesi üzerine Baltık hava devriye misyonundaki Alman Typhoon jetlerinin önleyici müdahalede bulunduğu bildirildi. Baltık üzerinde uçmaya devam eden Rus filosunun Danimarka, İsveç ve Finlandiya jetlerinden müdahaleler yapıldığı ve Rus uçaklarının Kaliningrad'a kadar yollarına devam ettiği belirtildi.

Uçuş planlarını paylaşan ve Transponder kullanan Rus uçaklarının sivil hava trafik makamlarıyla telsiz bağlantısı sürdürmedikleri kaydedildi.

NATO jetlerinin bu yıl geride kalan sürede Rus uçaklarına 100'den fazla önleyici müdahalede bulunduğu ve bu rakamın geçen yılın toplamından 3 kat fazla olduğu açıklandı.
Ekim 30, 2014 | 0 yorum |

Filibe'de Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Filibe'de de coşkuyla ve gururla kutlandı. Filibe Başkonsolosluğu'nun düzenlediği resepsiyona kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. 

Başkonsolos Alper Aktaş:
 “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90.yıldönümü münasebetiyle düzenlediğimiz resepsiyona hoşgeldiniz, şeref verdiniz. Bu akşam davetimize icap ederek, bizleri onurlandıran tüm değerli konuklara şahsım ve mesai arkadaşlarımın adına şükranlarımı sunmayı bir borç biliyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bendeniz 15 Eylül 2014 tarihinde Başkonsolos olarak Filibe’de göreve başladım. Bu anlamlı günde sizlerle bir araya gelmekten ve pek çoğunuzla ayrıca tanışmaktan büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım. Saygıdeğer konuklar, değerli dostlar, Türkiye Cumhuriyeti Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki inançlı ve azimli bir kadro tarafından bundan 91 yıl önce 1923 yılında kurulmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk başta olmak üzere, ülkemize hizmet etmiş kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi bu vesileyle minnet, rahmet ve şükranla anıyorum. Ülkemiz kuruluşundan bu yana bir istikrar abidesi olmuş, bölge ve dünya barışına büyük katkılar sağlamıştır. Önümüzdeki dönemde de uluslararası barış ve güvenliğin tesisi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye ve Bulgaristan iki yakın dost, komşu, ortak ve müttefik olarak en üst düzeyde işbirliğini ve ortak refah hedeflemekte ve gelecek odaklı bir anlayışla hareket etmektedirler. Her alanda gelişen ilişkilerimiz ve dostluğumuz, inanıyorum ki sizlerin de değerli katkılarıyla çok daha ileri bir seviyeye taşınacaktır. Değerli misafirler, bu vesileyle Karaman’ın Ermenek beldesindeki bir kömür ocağında mahsur kalan 18 işçimizin ve ailelerine ve halkımıza sabır dilemek isterim. Bu düşüncelerle hepinize saygıyla selamlıyor, davetimize icabet ederek, bizlerle bir araya geldiğiniz için bir kez daha teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.”

ПОСЛАНИЕ НА ГЕНЕРАЛНИЯ КОНСУЛ АЛПЕР АКТАШ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА РЕПУБЛИКАТА
Щастливи сме, че ще празнуваме 91. годишнина от основаването на Република Турция
Националната борба започната с големи жертви от великия ни лидер Мустафа Кемал Ататюрк на 19 Май 1923 година след пристигането му в Самсун, е приключена с успех благодарение на вярата и упоритостта на турския народ и на 29 октомври 1923 г. с обявяването на Републиката е създадена държавата Република Турция. Върху наследството на един вярващ и талантив екип под водачеството на великия ни лидер, днес е изградена една просперища и модерна държава с прогрес във всички сфери.
Отговорността, която се пада на всеки от нас за да пазим и развиваме поверената ни Република и ценностите, които са в основата на държавата ни към по-големи висоти е много голяма. В този значим ден още веднъж с благодарност, състрадание и признателност почитаме Ататюрк, неговите приятели по оръжие и всички жертви, които са паднали за да опазят Републиката ни.

С тези чувства и мисли, поздарявам всички съграждани послучай Празника на Републиката и по този повод поднасявам своите поздрави и уважения на всчки съграждани, сънародници и братския народ на България.
 
Ekim 30, 2014 | 0 yorum |

Barroso: AB genişlemeseydi, Rusya Bulgaristan ve Baltık ülkelerini yutardı

Avrupa Komisyonu başkanlığını devretmeye hazırlanan José Manuel Barroso, düzenlediği son basın toplantısında Avrupa Birliği eğer genişlemeseydi, Rusya'nın iştahının Ukrayna ile sınırlı kalmayıp Bulgaristan ve Baltık ülkelerini de kapsamış olacağını söyledi. 

Toplamda iki dönem ve on yıl boyunca AB yürütme organının başında bulunan Barroso, başkanlık yaptığı 424. ve son Komisyon toplantısının ardından basının karşısına son kez çıktı.

Görev süresi boyunca Barroso'nun en büyük başarılarından biri AB genişlemesi oldu. 2004'te 10 ülke (Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Kıbrıs ve Malta), 2007'de Bulgaristan ve Romanya, 2013'te ise Hırvatistan AB'ye üye oldu.

Üye olmalarından yedi yıl sonra Komisyon'un halen yasaların uygulanmasındaki eksiklikler sebebiyle takip ettiği Bulgaristan ve Romanya'nın katılımlarının güvenilir olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Barroso, bu kararı güçlü bir şekilde savundu.

Barroso, 'Bir an için, bu ülkelerin Avrupa Birliği'ne katılmadığını hayal edin. O zaman büyük olasılıkla şimdi yalnızca Ukrayna'yı tartışıyor olmazdık. Büyük ihtimalle Bulgaristan'ı veya Baltık ülkelerini de tartışıyor olurduk. Bu sebeple, yapılan doğruydu. Elbette ki mükemmel değildi. Ama içtenlikle söyleyeyim ki, bu yıllarda Avrupa entegrasyonunda yaşanan sorunların sebebi Bulgaristan ve Romanya mıydı? Elbette hayır' dedi.

Görevini devretmeye hazırlanan Komisyon Başkanı, karar alma sürecini yeni üye ülkelerden daha çok zorlaştıran eski üye ülkeler bulunduğunu söyledi. Barroso aynı zamanda genişlemenin süreci işlemez hale getireceğine dair karamsar beklentilerin aksine, 28 ülke arasında karar alma mekanizmasının işlediğini belirtti.

EurActiv'in yönelttiği, AB'nin, kararların tek kişi tarafından alındığı Rusya ile nasıl rekabet edebileceği sorusunu yanıtlayan Barroso, tüm kararları Putin'in almasının sistemi daha tutarlı hale getirmediğini söyledi.

Barroso, 'Rusya'daki karar alma sistemini Avrupa Birliği'nde istemiyoruz. Bunu istemiyoruz' dedi.

Barroso, Rusya'daki 'tutarlılıkla ilgili' olarak Putin'in birkaç yıl önce, Ukrayna'nın NATO'ya katılımına ilişkin itirazları bağlamında, ülkenin AB'ye katılmasına herhangi bir itirazları bulunmadığına dair bir açıklamasını 'daha bugün bulduğunu' söyledi.

Barroso, '[Putin'in] bunu bana görüşmelerimizde pek çok kez söylediğini hatırlıyorum, ama kayıtlara geçmiş halini bulamamıştım. Ancak biliyoruz ki son zamanlarda Rusya Ukrayna'nın yalnızca NATO üyeliğine değil, bizimle bir ortaklık ve serbest ticaret anlaşması [imzalamasına] da karşı çıktı [...] Karar almada daha merkezi bir sisteme sahip olmanız daha tutarlı olduğunuz anlamına gelmiyor ve esasen [...] küresel siyasetteki diğer aktörlerden daha tutarlıyız' dedi.

EurActiv'in, Ban Ki-mun'un ikinci görev süresi 2016'da dolduktan sonra BM Genel Sekreterliği'ne aday olup olmayacağı sorusuna uzun bir yanıt veren Barroso, bu öneriye kapıyı kapatmadı.

Barroso, 'Siyasi atamalar, veya kendi ülkemdeki seçimler, veya bahsettiğiniz gibi Birleşmiş Milletler konusunda nihai kararımı vermedim' dedi.


EurActiv.com, Georgi Gotev
Ekim 30, 2014 | 0 yorum |

'IŞİD üyesi Bulgar vatandaşları var'

Bulgaristan Savunma Bakanı Velizar Şalamanov, IŞİD terör örgütü içinde Bulgaristan vatandaşlarının da savaştığı bilgisini aldıklarını açıkladı.
Şalamanov, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) yaptığı açıklamada, bu bilgiyi müttefik istihbarat servislerinden edindiklerini söyledi. IŞİD içinde kaç Bulgar vatandaşı konusunda bilgi vermeyen Şalamanov, "Bu durum bizim için oldukça önemli ve endişe verici" dedi.

IŞİD’in yarattığı güvenlik tehdidinin büyük olduğuna işaret eden Şalamanov, "Zaten bu nedenle ABD liderliğinde IŞİD karşıtı uluslararası bir koalisyon oluşturuldu" diye konuştu.

Bulgar makamları, bugüne kadar IŞİD saflarında savaşan Bulgarlar bulunduğunu kanıtlayan bilgiye sahip olmadıklarını belirtiyordu.


AA
Ekim 30, 2014 | 0 yorum |

Asimilasyon suçlarında zaman aşımının kaldırılması istendi

29 Ekim 2014 Çarşamba |

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlekler Hareketi, dün çalışmaya başlayan 43'üncü meclise komünizm döneminde Türklere karşı uygulanan asimilasyon suçlarının, zaman aşımına uğraması uygulamasının kaldırıması için öneri sundu.

Ceza Kanunu'ndaki öneride, 1944 yılından sonra ve 'Soya Dönüş' sürecindeki siyasi suçlar için zaman aşımı uygulamasının iptalini talep ediliyor. Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayandırılarak hazırlanan tasarıda ideolojik suçların, kamu yararı adına mahkemede cezasız kalmaması gerektiğine vurgu yapılarak, Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklikle geç de olsa adaletin iadesi anlamına geleceği belirtiliyor.

ZORLA KONAN İSİMLER KÜTÜKTEN SİLİNSİN

HÖH'ün sunduğu diğer bir tasarısında, Müslümanların zorla değiştirilen isimlerinin Nüfus Kayıt ve İdari Hizmet dairesinden silinmesi talep ediliyor. Komünizm döneminde Müslümanların isimleri zorla Bulgar isimleriyle değiştirilen kişilerin Bulgar isimleri bilgisinin kütüklerden silinmesi arzu ediliyor.

Yapılan öneride, zorla konan isimlerin Nüfüs Kayıt dairesindeki elemanlar tarafından kullanıma açık olması eleştirilerek, eski rejimde Bulgar isimleriyle ölen Müslüman kişilerin kendi öz isimlerinin iade edilmesi talep ediliyor.

HÖH, nüfus dairelerinde çalışan elemanların, hizmet sunma esnasında eski Bulgar isimlerinin istenmesinin de müeyyideye tabi tutulmasını öneriyor.Bu konuda brifing veren Çetin Kazak, "Hâlâ bazen tasdikname istedikleri yerlerde Türk ve Arap isimleri taşıyan kişilerden eski rejim tarafından zorla konulan diğer isimlerini de zikretmeleri isteniyor. Bu olay, vatandaşların onurunu zedeliyor. 21'inci yüzyılda bu karanlık uygulamalara geri dönülmesine bir son vermek lazım." dedi.

HÖH, sunulan tasarıların diğer partiler tarafından destekleneceği ümidini taşıyor.
Ekim 29, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Süleyman Gökçe’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajı

29 Ekim 2014 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91. Yıldönümünü kutluyoruz. 29 Ekim, Aziz Türk Milleti’nin ülkesini ve devletini, tüm zorluklara rağmen, yeniden tesis etme iradesini temsil etmektedir. Gücünü tarihi özgüveninden ve geleceğe bakma cesaretinden alan bu güçlü iradeyle milletimiz ülkesini ve devletini yoktan var etmiştir.
Cumhuriyetimiz’in kurucuları Mustafa Kemal Atatürk ve çalışma arkadaşlarının ortaya koydukları felsefe bugün de anlamını ve ruhunu korumaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temsil ettiği değerler ileriye dönük, gelişmeye açık, barış, refah ve adaletin simgesi olan ilkelere dayanmaktadır. Bu değerler geçmişte olduğu gibi bugün de ümit ve gurur kaynağı olmaya devam etmektedir. Bundan dolayıdır ki, Atatürk’ün sözleriyle “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır”.

Bu düşüncelerle, Bulgaristan’da yaşayan vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Ayrıca, bu vesileyle soydaşlarımızı ve tüm Bulgaristan Halkı’nı kalbi duygularla selamlıyor, en iyi dileklerimi ve saygılarımı sunuyorum.


Süleyman Gökçe
Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi
Ekim 29, 2014 | 0 yorum |

Azınlık Hükümeti Projesinde Pürüz Çıktı

28 Ekim 2014 Salı |

Bulgaristan'da azınlık hükümeti kurma talebine Reformcu Blok'tan olumsuz cevap geldi.

GERB Başkanı Boyko Borisov'un kendileriyle azınlık hükümeti kurmak istediği açıklamasından sonra durumu istişare eden Reformcu Blok'taki partiler, bu formüle razı olmadığını dile getirdi. İstikrarlı bir hükümet için en az 3 partinin katılımını isteyen 'Reformcular', Vatanseverlik Cephesi koalisyonunun da kabineye iştirakını önerdi.

Reformcu Blok tarafından gönderilen bildiride sağ merkezci bir çoğunluğun oluşması için GERB'in önerisinin yeterli olmadığını ve bu yüzden Vatanseverlik Cephesi'ni de içeren üçlü bir görüşmenin yapılmasını istediklerini kaydetti.

Vatanseverlik Cephesi, daha önce kabineye sadece uzman kadro verebileceğini ve siyasi bir katılımın söz konusu olmayacağını haber vermişti. Hak ve Özgürlükler Hareketi ise Vatanseverlik Cephesi'nin yer aldığı bir hükümeti desteklemeyeceği beyanında bulunmuştu.
Ekim 28, 2014 | 0 yorum |

Roman kökenli Metodiev'in milletvekilliğine tepki ırkçı gösteriye dönüştü

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılan erken seçimin ardından kurulan 43. Parlamentonun ilk genel oturumu protestolar eşliğinde gerçekleşti.En yaşlı milletvekili Stefan Danailov'un açılışını yaptığı oturumda konuşan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, "ülkenin ekonomik kriz içinde olduğunu ve halkın sağduyulu ve aktif bir yönetime ihtiyaç duyduğunu" söyledi.

Seçimde 240 üyelik meclise 8 siyasi oluşumun milletvekili hakkı kazandığını anımsatan Plevneliev, Bulgaristan'ın gelecek yıllarda sürekli koalisyonlar tarafından yönetileceğini belirtti. Yeni milletvekillerin toplu yemin töreninin ardından siyasi lidereler konuştu. Seçimde en çok oyu alan Bulgarisan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) Lideri Boyko Borisov, kurulabilecek koalisyon hükümeti konusunda alternatifleri aktardı. Borisov, grubu olan sağcı Reformcu Blok (RB) ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi (PF) ile koalisyon hükümeti kurabileceğinin anonsunu yaptı.Kısa ömürlü hükümetin 2015'teki yerel ya da 2016'daki cumhurbaşkanlığı seçimine dek yaşayabileceğini belirten Borisov, 4 yıllık bir program uygulayacak uzun ömürlü bir hükümetin kurulması durumunda ise kendisinin Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını duyurdu.

IRKÇI PROTESTO

Son iki yılda iki erken seçimin yapıldığı ve dört hükümetin değiştiği ülkede yeni parlamentonun kuruluşu da kitle protestolara son veremedi.Yeni parlamentonun kuruluş toplantısı sırasında bina etrafında farklı talepleri olan çeşitli gruplar gösteriler düzenledi, slogan attı.En büyük protesto HÖH'nin Küstendil kentinden seçilen milletvekili Aleksandar Metodiev'in seçimine karşı yapıldı. Ülkenin seçim sistemindeki uygulamaya göre Türkiye'den HÖH için gelen oyların Kyüstendil bölgesine aktarılması sonucu parlamentoya giren Roman kökenli Metodiev'in milletvekilliğine tepki ırkçı bir gösteriye dönüştü. PFK Levski futbol kulübü taraftarları ve Kyüstendil'den gelen yüzlerce protestocu HÖH'nin Merkez binası önünde toplanarak HÖH'e, Türklere ve Türkiye'ye karşı ırkçı slogan attı.

Kyüstendil Belediye Başkanı Petar Paunov ve Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili olan ırkçı görüşlü Angel Cambazki, Metodiev'in sabıkalı olduğunu ve Kyüstendil'de sadece 864 oyla seçildiğini söylediler.

Protestocular, askeri marşlar eşliğinde Parlamento binasına doğru yürüyüş yaparken, benzer gösteriler Kyüstendil ve Dupnitza kentlerinde de eş zamanlı yapıldı.Polisin aldığı geniş güvenlik önlemlerin sayesinde protestolar olaysız sona erdi.
Ekim 28, 2014 | 0 yorum |

Balkan Gazetesi dağıtım ağını genişletiyor

27 Ekim 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'da Türklerin yaşadığı bölgelerde bedava dağıtılan Balkan Gazetesi, Türkçe okumak isteyen okuyucular tarafından büyük ilgiyle karşılandı. 
Gazetenin Genel Koordinatörü Hüseyin Mustafa, ulaşamadıkları çok sayıda okuyucuları bulunduğunu ancak oluşturma aşamasında olan dağıtım sisteminin tamamlanmasıyla Balkan Gazetesinin ülkenin her köşesinde bulunacağını belirtti.
Ekim 27, 2014 | 0 yorum |

Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı


Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı Yapıldı, Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı; Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı; Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşti.Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetler Tatbikatı'nın 19 - 26 Ekim 2014 tarihleri arasında Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya, Romanya ve Sırbistan'dan özel kuvvet birliklerinin katılımıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde icra edildiği kaydedildi.
Tatbikatın maksadının; Balkan Ülkeleri Özel Kuvvetleri arasında dostluk, iş birliği ve koordinasyonu geliştirmek, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak olduğu belirtilerek, "Tatbikata, Türkiye'den bir özel kuvvet timi, bir taktik hava kontrol ekibi, iki muharip uçak, iki genel maksat helikopteri, iki taarruz helikopteri ve bir nakliye uçağı katılmıştır" denildi.
Ekim 27, 2014 | 0 yorum |

Milliyetçiler, Roman asıllı vekili protesto etti

800 oy almasına rağmen yurtdışında verilen oylar sayesinde Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden (HÖH) milletvekili seçilen Aleksandır Metodiev protesto edildi.

Göstericiler, HÖH'ün yurtdışından gelen oylarının mecliste sandalye dağılımı sistemine dahil edilmesiyle Köstendil'den milletvekili olan Aleksandır Metodiev'in yemin etmemesini istedi.

Köstendil Belediye Başkanı Petır Paunov'un öcülüğündeki bir grup, Metodiev'in Köstendil'den vekil olarak kendi bölgesini temsil edemeyeceğini savundu. Mikrofonu alarak göstericilere seslenen Paunov, seçim sisteminin değişmesini istedi. Metodiev'e karşı 40 bin imza toplandığını ve bunların meclise sunulacağını aktardı. Protestocular, daha sonra meclise yürüdü.

Köstendil'deki 62 bin seçmenden sadece 800'ünün oyunu alarak milletvekili olunmasını haksızlık olarak gören Paunov, daha önce HÖH Başkanı Lütvi Mestan ile görüşmüş, fakat Mestan kendisine Anayasa kuralları çerçevesinde hiçbir şey yapamayacağını söylemişti.

Bulgaristan'da Ekim ayında yapılan seçimle belirlenen parlamento üyeleri, bugün yemin ederek görevlerine başlayacak.
Ekim 27, 2014 | 0 yorum |

Meclisin ilk oturumu yapıldı

Bulgaristan'ın 43'üncü meclisinin ilk oturumu gerçekleşti. Ekim ayındaki seçimde en çok oyu alan GERB Parti Başkanı Boyko Borisov, hükümet için 3 seçenek üzerinde durduklarını belirtti.

Meclisin açılışında konuşan Borisov, 2015'teki yerel seçimlere kadar iş başında kalacak bir hükümet kurulabileceğini ya da huükümetin görev süresinin 2 yıl olarak belirlenebileceğini dile getirdi. Borisov, bir dönem görevde kalacak azınlık hükümet kurabileceklerini söyledi. Borisov, 2016'da cumhurbaşkanı adayı da olmayacağının altını çizdi.

En istikrarlı alternatifin bir dönem görevde kalacak hükümetin kurulmasını olduğunu ifade eden Borisov, yeni bir seçimin meclis matematiğini daha da karmaşık hale getirebileceğini söyledi.

HÖH Başkanı Lütvi Mestan ise partinin 38 milletvekili çıkararak güven yükselten bir çizgide yarıştığını söyledi. Mestan, HÖH karşıtı söylemlere gerçeklerle cevap vereceklerini söyledi ve "Bizim sorunumuz gerçeklerle değil, HÖH karşıtı telkinlerledir." dedi. Mestan, HÖH olmadan merkez sağ bir çoğunluk hükümetinin imkansız olduğunu vurguladı.

Meclisin ilk oturum açılışını en yaşlı milletvekili olan Stefan Danailov yaptı. Danailov, yemin metnini bulamayınca yardımna Lütvi Mestan koştu ve elindeki metni uzattı.

ÜÇ HAFTADIR DEVAM EDEN KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEN SONUÇ YOK

8 partinin temsil edildiği parlamentoda 84 milletvekiline sahip olan GERB partisi, diğer partilerle yaptığı müzakerelerde henüz bir sonuç alamadı. Yeni bir hükümet seçilinceye kadar, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in seçim öncesinde belirlediği geçici kabine faaliyetine devam edecek.

39 vekil ile temsil edilen Bulgar Sosyalist Partisi, yeni mecliste muhalefet görevini üstleneceğini açıkladı. 38 milletvekili ile üçüncü olan Hak ve Özgürlükler Hareketi, milliyetçi formasyonların olmadığı bir azınlık hükümetini destekleyeceğini açıklamıştı. GERB ise Reformcular Bloku ve Vatanseverlik Cephesi ile yakın temasta bulunuyor.
Siyaset bilimcileri, yeni kabinenin de önceki süresini doldurmayı başaramayacağını tahmin ediyor.
Ekim 27, 2014 | 0 yorum |

Hükümet oluşturma çabaları yapboz oyununu andırıyor

26 Ekim 2014 Pazar |

5 Ekim’de yapılan erken genel seçimleri kazanan sağmerkezci GERB partisinin Parlamento’da temsil edilen siyasi güçlerle yürüttüğü hükümet oluşturma görüşmeleri sürüyor. Şu an itibari ile şöyle bir tablo mevcuttur: GERB, Meclis’te destek sağlamaya çalışacaksa da aslında ülkeyi azınlık hükümeti ile yönetecek. Kendine koalisyon dışı ortaklar bulmaya çalışacak. GERB temsilcileri sürpriz bir şekilde iktidarın paylaşılacağı bir anlaşmanın imzalanması fikrinden vazgeçerek başka bir öneri getirdiler: “İstikrarlı yönetim programı imzalanacak. Hükümete destek taahhüdünü üstlenen herkes bu programı imzalamalıdır. Bu koalisyon taahhüt şeklidir”. Bu açıklama Perşembe günü Vatansever Cephesi ile yapılan istişarelerin ardından geldi. Vatanseverler belgeyi imzalamak üzere olduklarını bildirirken Cephe mensuplarının hükümette kesinlikle yer almayacaklarını belirttiler.
GERB, Reformcular’ın da koalisyon anlaşması imzalamayacaklarına dair teminat verdi.
Yapılacak atamalar, görev değişikliklerinin, izlenecek politikanın ve yönetimin tüm sorumluluğu GERB tarafından üstlenilecek. Böylece şu an itibari ile koalisyon meselesi ortadan kalkıyor. Büyük ihtimalle Perşembe günü sol oluşum ABV ile yapılan görüşmeler, bundan dolayı birlik kararı ile sonuçlanmadı. 2002-2012 döneminde Cumhurbaşkanı olan Georgi Pırvanov’un siyasi projesine göre ülkedeki durum BSP’nin de yer alacağı mümkün olduğu kadar geniş bir koalisyonun kurulmasını gerektiriyor. Oysa GERB’in görüşü “Çabalarımız sağ merkezci bir hükümetin kurulması yönündedir” şeklinde oldu.
Tarihi henüz belirlenmeyen GERB-BSP görüşmesinden sonra kabine oluşturma müzakerelerinin ikinci turu sona ermiş olacak. İkinci tur tamamlanınca iktidarın şekli de belirginleşmeye başlayacak. PES tarafından BSP’ye GERB’le koalisyon kurulması konusunda baskı uygulandığı öğrenildi, ki bu solda yeni tartışmalara yol açtı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Bulgar dostlarını istikrarın önemli olduğuna ikna etmeye çalıştı. BSP lideri Mihail Mikov, Brüksel’den dönünce Pazar günü Kurultay toplantısını çağıracak. Sosyalistler her ne kadar GERB’le koalisyona hayır dediyseler Kurultay’da bu konunun tekrar gündeme getirilmesi ihtimali mevcuttur.
Evet, durum böyle. Bundan böyle Halk Meclisi’nin “son şans” hükümetini onaylamasını bekleyebiliriz ancak. Aynen Avrupa Parlamentosu’nun Jean Claude Juncker’in deyişi ile “son şans” Komisyonu’nu onayladığı gibi.

 İliyana Rayçeva, BNR
Çeviri:Tanya Blagova

Ekim 26, 2014 | 0 yorum |

Yılın İlk Karı Binlerce Kişiyi Elektriksiz Bıraktı

25 Ekim 2014 Cumartesi |

Soğuk hava dalgasının etkisinde kalan Bulgaristan'da etkili olan kar ve yağmur yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Ülkenin kuzey ve batı bölgelerine yağan yılın ilk karı binlerce konutu elektriksiz bırakırken, çok sayıda karayolu ulaşıma kapandı. Ülkenin büyük bir kısmında etkili olan kar ve sağanak yağmur nedeniyle, yüzlerce yerleşim yerinde elektrik kesintileri yaşanıyor. Ülke genelindeki kötü hava şartlarından kaynaklanan olumsuzluklarla mücadele için İçişleri Bakanı Yordan Bakalov'un emriyle operasyon merkezi kuruldu. "Trakya" ve "Hemus" gibi ana otobanlar aralıklarla ulaşıma kapanırken yük araçlarının trafiğe çıkmasına izin verilmiyor. Karadeniz bölgesindeki Burgaz şehri yakınlarında iki barajın taştığı bildirilirken, çok sayıda evin sular altında kaldığı belirtildi.
Metereoloji uzmanları, önümüzdeki günlerde hava şartlarının değişmeyeceğini, kar ve yağmur yağışının devam edeceği yönünde uyarıda bulundu.
AA
Ekim 25, 2014 | 0 yorum |

Ülke genelinde kaçak operasyonu

24 Ekim 2014 Cuma |

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, ülkeye kaçak olarak giren ve kimlik belgesi olmadan ikamet eden yabancılara karşı önlemleri artırırken, ülke genelinde düzenlenen polis operasyonuyla bir günde 118 kişi gözaltına alındı.
Yüzlerce polisin katılımıyla yapılan operasyonda, kontrol edilen her beş kişiden birinin kimlik belgesi olmadığı tespit edildi.
İçişleri Bakanı Yordan Bakalov, yaptığı açıklamada, operasyon kapsamında 4 bin 114 kişiye kimlik kontrolü yapıldığını, bunlardan 118'inin çeşitli nedenlerle gözaltına alındığını bildirdi.
Gerek ülke içerisinde gerekse sınır bölgelerinde bu gibi operasyonları yoğunlaştıracaklarını ifade eden Bakalov, yıl başından bu yana "insan kaçakçılığı" nedeniyle farklı uyruklu 472 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Başsavcılıkla koordineli çalışmalar kapsamında, ülkeye kaçak yollardan giren ve burada ikamet eden yabancıların yoğun olduğu otel, pansiyon, lokanta ve ticaret yerleri sürekli gözetim altında tutulacak.
İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Svetlozar Lazarov da yıl başından bu yana ülkeye kaçak giriş yapan 3 bin 855 kişinin gözaltına alındığı bilgisini verdi.
Lazarov'un verdiği biliye göre, "Bulgar sınır polisinin ihbarları üzerine, Bulgaristan'a girmeye çalışan 4 bin 431 kişi Türk makamlarınca tutuklandı, 15 bin 126 kişi de Bulgaristan topraklarına girmeye çalışırken engellendi.
Ekim 24, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristanlı hacılar yurda döndü

Hac ibadetini yerine getiren Bulgaristanlı hacılar ülkeye döndü.
 
Başmüftülükten verilen bilgide, 'Hacılarımızın bir aylık programı 22 Ekim’de sona erdi. Kutsal topraklarda, güneş çarpan ve sağlık durumu iyiye giden bir kişinin dışında, vefat eden ya da ciddi rahatsızlık geçiren Bulgaristanlı hacıların olmaması ise sevinç vericidir. Hacılarımız, yurda hereket etmeden bir gün önce Mescid –i Nebevi’de Yeşil Kubbe önünde topluca dua ettiler.
Başmüftü Yardımcısı Vedat Ahmet tarafından yapılan son dua esnasında bir ay boyunca Allah’ın misafirleri olan hacılar, hac şerefine nail olma fırsatından ve hac ibadetini sorunsuz yerine getirmelerinden dolayı Allah’a (C.C) şükrettiler. Hacılar, ibadetlerinin kabulü, günahlarının affı, sağlık, mutluluk, kişisel başarılar, ailelerine,vatanına, dünyadaki Müslümanların ve bütün insanlara bereket, huzur ve barış için dua ettiler' denildi.
Ekim 24, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da siyasi partiler Türklere temsiliyet hakkı tanımıyor

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Yüksek Konseyi üyesi ve Kırcaali Vali Yardımcısı Nazmi Mümin, ülkedeki siyasi partilerin, kapılarını Türkler için kapalı tutmaya devam ettiklerini söyledi.

AA'ya açıklamalarda bulunan Mümin, üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) dışındaki partilerin Türkleri görmezlikten geldiğini belirtti.
Bulgar siyasi partilerinin Türklere açık olduklarını beyan etseler de hala kendilerinden farklı olanları eşit haklara sahip vatandaş olarak kabul edemediklerini belirten Mümin, "Türkler, HÖH dışında alternatif aradıklarında her zaman birileri ortaya çıkarak aşırı milliyetçi ve ırkçı söylemlerle kamuoyunu meşgul ediyor ve etnik gerginlik yaratıyor. Bu durum Türklerin bir partide toplanmasına neden oluyor. Bu kutuplaşmanın ise toplum ve Bulgaristan için yararlı olduğunu düşünmüyorum."

Bulgar partilerin Türklere kaplı olduğunu ifade eden Mümin, kendi partisinden örnek verdi. BSP'nin parlamento grubunda Türk isimli tek bir milletvekilinin olmadığını söyleyen Mümin, partisinin hiç bir zaman Türk kökenli birini bakan, bakan yardımcısı veya vali olması için teklifte bulunmadığını kaydetti.
Diğer partilerin de ülkedeki Türklere yaklaşımında farklı bir tutum göstermediklerine işaret eden Mümin, "Ülkedeki Türkler, ne merkezi yönetimden ne de yerel yönetimlerden izole edilebilir. Edilirse toplumda derin ayrımcılık meydana gelir. Bu da devletin istikrarı açısından sağlıklı değil" dedi.
Bulgaristan'ın siyasi hayatında büyük sorunun, ülkedeki Türklere HÖH dışındaki siyasi partilerde temsiliyet hakkı tanınmamasından kaynaklandığını savunan Mümin, Türklerin sadece HÖH'e oy vermekle suçlandığını ancak HÖH dışındaki siyasi partilerin kapılarını Türkler için kapalı tutmaya devam ettiklerini söyledi. Mümin, "Bulgaristan'da bilinçleri 19. asrın sonlarına kilitlenmiş insanlar var ve bu insanlar toplumun lokomotifi olmak istiyor. Ayrımcılık Bulgar toplumunu zehirliyor" dedi.

Bulgaristan'da Türk ve Müslümanların siyasi temsilcileri konumundaki HÖH ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) dışındaki siyasi partilerin üst yönetimlerinde Türkler bulunmuyor. Nüfusu 7.3 milyon olan Bulgaristan'da resmi olmayan verilere göre yaklaşık 1 milyon Türk yaşıyor.
Ekim 24, 2014 | 0 yorum |

Başkonsoloslardan Kesimoğlu'na Ziyaret

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet S. Kesimoğlu'nu, Bulgaristan Başkonsolosları makamında ziyaret etti.

Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov ve Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov, Belediye Başkanı Mehmet S. Kesimoğlu'nu makamında ziyaret ettiler. Belediye Başkanı Kesimoğlu'nun, eski dayanan dostluğu olan İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov ile samimi görüntüler sergilemesi gözlerden kaçmadı.

Kesimoğlu, misafirlerine hardaliye ikramında bulunurken Başkonsoloslar Angelov ve Popov hardaliyeyi çok beğendiklerini söylediler. Kesimoğlu, daha sonra Başkonsolos Angelov ve Popov ile, Kırklareli'ne kazandırmak istedikleri Kliseler hakkında bilgi verdi.

Ayrıca Kesimoğlu, Kliseler konusunda Başkonsoloslar ile birlikte Kırklareli'nin çeşitli bölgelerinde incelemelerde bulundu.
Ekim 24, 2014 | 0 yorum |

Başbakan Yardımcısı Arınç tarafından eli öpülen hayırsever işadamı Bulgaristan göçmeni Kahraman hayatını kaybetti

23 Ekim 2014 Perşembe |

Bursa'da eğitime verdiği destekler nedeniyle Başbakan Yardımcısı Arınç tarafından eli öpülen hayırsever işadamı 1951 Bulgaristan göçmeni Rafet Kahraman yaşamını yitirdi.  

Bursa'da eğitime verdiği destekler nedeniyle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yaptırdığı okulun açılış töreninde eli öpülen hayırsever işadamı Rafet Kahraman (83) yaşamını yitirdi. Bulgaristan'dan Türkiye'ye 1951 yılında anne, baba ve üç kardeşi ile birlikte göç eden ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren Bursalı işadamı Rafet Kahraman, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Bursa'da 2000 yılından itibaren eğitime ve sağılığa verdiği destekler ile tanınan Kahraman, Türkiye'de ve Balkanlar'da dini tesisler de yaptırdı. Kahraman, son olarak 2013 yılında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılımıyla, Nilüfer Rafet Kahraman Lisesi Eğitim Kompleksi'ni açtı. Burada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, verdiği destekler nedeniyle Kahraman'ın elini öptü. Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman'ın babası hayırsever işadamı Rafet Kahraman, ikindi namazına müteakiben Emir Sultan Cami'nde kılınan cenaze namazının ardından Emir Sultan Mezarlığı'na defnedilecek.
Ekim 23, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da Eğitim Alan Türk Öğrencilerin Sayısı Azalıyor

Bulgaristan'da eğitim alan Türk vatandaşı üniversite öğrencilerinin sayısı, okul harçlarının yükselmesi nedeniyle yarıya indi.

Geçen yıl üniversite öğrenimi için Bulgaristan'a gelen yabancı öğrencilerin başında Türkler ilk sırada gelirken, bu yıl kayıt yaptıran Türk öğrenci sayısının azaldığı kaydedildi.

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) verilerine göre, 2013-2014 öğretim döneminde ülkede yaklaşık 12 bin yabancı öğrenci eğitim aldı. Bu rakamın yarısına yakınını Türkiye'den gelen öğrenciler oluştururken, bu yıl Bulgar üniversitelerine kayıt yaptıran Türk öğrenci sayısında büyük oranda düşüş gözlendi.

Eğitim danışmanlığı alanında faaliyet gösteren bir şirketin temsilcisi Ali Hatipoğlu, Türk öğrenci sayısında düşüş olduğunu, bunun en büyük nedeninin de üniversitelerin yıllık eğitim ücretlerinde artışa gidilmesinin etkili olduğunu söyledi.

Hatipoğlu, bu yıl Bulgaristan'a üniversite eğitimi için gelen Türk vatandaşlarının sayısının 5 binin altında olduğunu ifade ederek, öğrenci sayısındaki düşüşe üniversite harçlarına yapılan zammın neden olduğunu vurguladı.

Bulgaristan'ın artık fazla tercih edilmeyen bir ülke haline geldiğini söyleyen Hatipoğlu, üniversite ücretlerinin hemen hemen Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin ücretleriyle aynı olduğunu kaydetti.

Hatipoğlu, zammın, Yunanistan, Almanya ve İtalya gibi Batı Avrupa ülkelerinden gelen öğrenci sayısının çoğalması nedeniyle yapıldığını söyledi.

Bulgaristan'da eğitim alan Türk vatandaşı üniversite öğrencileri daha çok tıp ve mühendislik bölümlerini tercih ediyor.
Ekim 23, 2014 | 0 yorum |

Türkiye'de ikamet sorunu olan Bulgaristan göçmenlerine müjde

Bulgaristan'dan göç edenlerin Türkiye'de yaşadığı ikamet sıkıntısına AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk yaptığı çalışmalarla son verdi.

Türkiye Bulgaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç edenlerin ikametleriyle ilgili yaşadıkları problemin çözüldüğünü aktardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Öztürk, "Şahsıma daha önce Sivil Toplum Kuruluşlarından ve Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımızdan gelen şikayet ve talepler doğrultusunda İç İşleri Bakanımız Sayın Efkan Ala ve yetkililer ile yaptığımız görüşmede konuyu kendisine aktarmış ve detaylı bir rapor sunmuştuk. Sayın Bakanımız da Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne talimat vererek, 6458 sayılı Yabacı ve Uluslararası Koruma Kanunun 11 Nisan 2014 tarihi itibariyle bütün hükümleriyle birlikte yürürlüğe girmesinden sonra Bulgaristan uyruklu soydaşlarımızın ikamet izinleri Kanun hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek yeni bir düzenleme getirilmesini sağladı." dedi.

İKAMET BAŞVURULARI BAŞLADI

Düzenlemenin içeriğiyle ilgili bilgi veren Öztürk, Bulgaristan uyruklu göçmenlerin ikamet izni taleplerinde bireysel başvuru yapmaları gerektiğini, bugüne kadar Bakanlık genelge ve talimatlarına istinaden ikamet izni almış olanların ise başvuru için herhangi bir süre koşulu aranmadan uzatma başvurusu yapabileceklerini söyledi.

Çıkan bu genelgeyle ilgili olarak Valilik ve İl Emniyet Müdürlükleri'nin bilgilendirildiğini, bu genelgeyle Bulgaristan'dan göç edenlerin bir sorununun daha giderildiğini belirten Öztürk, "Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımız ve aileleri başta olmak üzere bu genelgenin tüm göçmen camiasına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Ekim 23, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan mahkemesi Rus iş adamının iade talebini reddetti

22 Ekim 2014 Çarşamba |

Bulgaristan mahkemesi Rus iş adamı ve insan hakları savunucusu Nikolay Koblyakov’un Rusya’ya iade edilmesi talebini reddetti. 

Rus yetkililer Koblyakov’a 1.2 milyon Euro yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile dava açmıştı. Bulgar Sulh ve Ceza Hakimi, ünlü iş adamının Rusya’ya geri dönmesinin siyasi görüşü sebebiyle durumu daha da kötüleştireceğini belirterek iade kararı vermediğini açıkladı.
Nikolay Koblyakov, Rus İş adamı: ‘Gerçekten de çok minnettarım ve sosyal yardım kurumum ile Bulgaristan’a çok şey katacağımı umuyorum. Bir kez daha Avrupa adalet sistemine ve prensiplerine örnek teşkil ediyorum. Evet şu anda Bulgaristan’ın Avrupa’nın bir parçası olduğunu görebiliyoruz’.
Sivil toplum örgütü ‘Özgür Rusya’nın kurucusu olarak bilinen Nikolay Koblyakov geçtiğimiz Temmuz ayında Sofya Uluslararası Havalimanı’nda yakalanmıştı. Ünlü iş adamı ve aktivist, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in politikalarını eleştirmekle biliniyor.

Euronews
Ekim 22, 2014 | 0 yorum |

Başmüftü Yardımcısı Birali Mümün’den kişisel sergi

21 Ekim 2014 Salı |

Bulgaristan Müslümanları Başmüftü Yardımcısı Birali Mümün, açtığı kişisel sergiyle "İslam'da resim sanatının yasak olduğuna dair önyargıların yıkılmasına hizmet edeceğini umduğunu" söyledi.

Başkent Sofya’daki Sredetz Galerisi'nde "Vurgular" adlı üçüncü kişisel sergisini açan Mümün, açılış töreninde yaptığı konuşmada, hobi olarak resimle uğraştığını, tablolarında dinsel konuları içeren motifleri işlediğini söyledi.
Mümün, resim sergisinin ülkedeki farklı dinlerin temsilcileri, kültür ve bilim çevrelerinden kişileri bir araya getirmesinden büyük mutluluk duyduğunu aktararak, "Vurgular adını verdiğimiz bu serginin diğer adı 'Köprüler' de olabilir. Sanat insanlar arasındaki en doğal köprüdür. Aramızdaki farklılıklara rağmen hepimiz birlikte yaşayabiliriz. Sadece denemek lazım" dedi.
Başmüftü Yardımcısı Mümün, AA’ya yaptığı açıklamada, bugünlerde terör eylemleri gibi çeşitli provokasyon olaylarının Müslüman dünyasının imajını karaladığını belirterek, bu tür sanatsal çalışmaların İslamiyetin iyiliği ve hoşgörülüğünü ortaya çıkardığını kaydetti.
Törende konuşan Başmüftü Mustafa Aliş Haci de meslektaşının başarısından mutluluk duyduğunu paylaşarak "Ressam Mümün, bu çalışmasıyla dinin sadece ibadet yerlerinde yaşanan kapalı bir olgu olmadığını, ayrıca tüm toplum önünde sanatın gücüyle de sergilenebileceğini gösteriyor" dedi.
Kültür Bakanlığı Sredetz Galerisi’nde bir hafta açık kalacak serginin açılışına Bulgar basını başta olmak üzere birçok Sofyalı sanatsever ilgi gösterdi.
Ekim 21, 2014 | 0 yorum |

Kircaali Tiyatrosu'ndan tercümeli tiyatro oyunu

20 Ekim 2014 Pazartesi |

Kırcaali tiyatrosu yetkilleri, önümüzdeki ay Tuncer Cücenoğlu'nun Boyacı adlı oyununu sahneleyeceklerini duyurdu.
İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçıları Burak Karaman ve Behlüldane Top ile birlikte sahneye çıkacaklarını belirten Kırcaali Tiyatrosu'nun sanatçıları, oyunun Bulgarca çevirisi de olacağını belirtti.



Ajans Bg
Ekim 20, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'ın tek seyyar nazar boncuğu satıcısı

Başkent Sofya'nın yanı sıra ülkenin büyük şehirlerini gezerek vatandaşların toplu olarak bulunduklari otogar ve alışveriş merkezi gibi mekanlarda nazar boncuğu sattığını belirten 64 yaşındaki Ömer Ömer, hangi etnik kökenden olursa olsun insanların nazar boncuklarında kendilerine yakın bir şeyler bulduklarını söyledi.

Ömer, ülkede yaşayan Türklerin nazar boncuğunu zaten bildiğini, Bulgarların ise boncuğun mavi rengini 'Bulgar mavisi' olarak gördüklerini ifade etti. 

Nazar boncuğu satarak geçimi sağlayabildiğini vurgulayan Ömer, "İlk satmaya başladığımda Allahımdan bir istedim o bana bin verdi" dedi.
Dinleri ve kökenleri ne olursa olsun müşterilerinin nazar boncuklarında kendinden izler bulduklarını anlatan Ömer, büyük şehirlerde yaşayan insanların daha çok nazar boncuğu satın aldıklarına işaret etti. Ajans Bg


 
Ekim 20, 2014 | 0 yorum |

Boyko Borisov:'HÖH muhalefette kalsın'

Borisov, Gazeteci Nahit Doğu'ya Cumhurbaşkanı Erdoğan'la iyi anlaştıklarını söyledi.
Bulgaristan’da 5 Ekim'de yapılan erken parlamento seçiminde en çok oyu alan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi, koalisyon hükümeti kurabilmek üzere yürüttüğü çalışmalardan henüz sonuç alamadı.
Parti yetkilileri, parlamentoda daha küçük olan diğer yedi siyasi oluşumla bir haftadır sürdürülen temaslardan eli boş döndü.

GERB lideri Boyko Borisov, partinin Üst Kurulu'ndaki üyelerle yaptığı toplantının ardından koalisyon görüşmelerinin süresini bir hafta daha uzattı. Borisov, ikinci turun başında partiye siyasi görüş olarak en yakın olan Reformcu Blok (RB) koalisyonu ile bir araya geleceklerini açıkladı.

Parti olarak tek başlarına azınlık hükümeti kurmayacaklarını kaydeden Borisov, parlamentoda temsili olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), ırkçı Vatansever Cephesi (PF) ve eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov’un Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (ABV) partisi ile siyasi diyaloğa gireceklerini söyledi.

Borisov, koalisyon konusunda başka siyasi oluşumlarla siyasi mutabakata varıldığında onların liderleri ile bir araya gelerek koalisyon anlaşması da imzalamaya hazır olduğunu aktardı.
 

"HÖH muhalefette kalsın"

GERB Lideri Borisov, parlamentoda 38 kişilik üçüncü büyük gruba sahip, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi ile hiçbir şekilde görüşüp koalisyon kurmayacağını duyurdu.

HÖH’nin eski hükümette iktidar ortağı olarak yürüttüğü politika ve kadro çalışmalarını gözden geçirmesi gerektiğine vurgu yapan Borisov, "HÖH muhalefette kalsın. Yeni parlamento döneminde evini temizlesin, hatalarını görsün” diye konuştu. Borisov ayrıca, HÖH’nin parti olarak diğer partilerin kabul edebileceği bir hale gelmesi gerektiğini savundu.

Bulgaristan parlamentodaki 240 sandalyenin 84’ü GERB partisine ait. Partinin kuracağı hükümet, güvenoyu alabilmek için en az 121 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyacak. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, yeni parlamentonun ilk oturumu için 27 Ekim tarihini belirlemişti.

AA
Ekim 20, 2014 | 0 yorum |

Milliyetçiler, Türkiye'den gelen oyların iptalini istiyor

18 Ekim 2014 Cumartesi |


Vatansever Cephesi Koalisyonu (PF), Bulgaristan'da 5 Ekim'de gerçekleştirilen erken genel seçimde Türkiye'de kurulan sandıklardan çıkan oyların iptal edilmesini istedi.
Parlamentoya 19 milletvekili göndermeyi başaran ve Bulgaristan'ın Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe (NFSB) ve İç Makedon Devrimci Örgütü Partisinin (VMRO) oluşturduğu PF Koalisyonu, Cumhurbaşkanına, Başsavcıya, Yargıtaya ve Yüksek İdare Mahkemesi'ne gönderdiği şikayet dilekçesinde Türkiye'den gelen oyların iptal edilmesini istedi.
Aşırı sağ ve ırkçı söylemleriyle bilinen NFSB ve VMRO'nun oluşturduğu PF Koalisyonu,İstanbulBursaİzmirAnkaraÇorlu ve Edirne gibi Bulgaristan göçmenlerin yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde kurulan 136 sandıktan gelen oyların oy verme sırasında Seçim Kanunu'nun çiğnendiği gerekçesiyle iptal edilmesini talep etti.
PF Koalisyonu, Türkiye'den gelen oylarla milletvekili seçilenlerin vekilliklerinin de Anayasa Mahkemesi tarafından düşürülmesi gerektiğini savundu.
5 Ekim'de Bulgaristan'daki erken genel seçimleri için yurt dışında 58 ülkede 428 sandıkta 131 bin 590 oy kullanıldı. Türkiye'de kurulan 136 sandıktan üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi için 60 bin 90 oy çıktı.
AA
Ekim 18, 2014 | 0 yorum |

Polislerden sosyal hak protestosu

Geçici hükümetin bazı mesleklerin erken emeklilik haklarının iptalini öngören yasa tasarısına karşı çıkan binlerce polis ve askeri personel, başkent Sofya'da yürüdü.

Ülkenin dört bir yanından başkentte toplanan polis, itfaiye ve gardiyan sendikalarına bağlı görevliler Çalışma ve Sosyal Bakanı Yordan Hristoskov istifasını istedi.

Göstericiler, sivil olmayan mesleklerin sosyal haklarının sınırlandırılmasını öngören yasayı hazırlayan Bakan Hristoskov'un tavrını eleştirdi.

Banya Başı Camisi'nin arkasında toplanan göstericiler, asker ve polislerin taleplerine ilişkin bir açıklamasında, "Bunlar komik adamlar" ifadelerini kullanan Hristoskov'un "erken emekli edilmesini" istedi.

İçişleri Bakanlığı Görevlileri Sendika Federasyonu'nun düzenlediği protestoya katılanların büyük bölümü, kırmızı palyaço burunları takarak Bakan Hristoskov'un mesleklerine karşı gösterdiği ciddiyet eksikliğine tepki koydu.

Gardiyanlar Sendikası Başkanı Tzvetan Mihaylov, hükümetin en ciddi meslekleri ile "alay ettiğini" belirterek, "Daha önce sessiz protestolar yaptık, sonuç alamadık. Bizlere danışmadan yasa değişikliği yapmaya çalışanların artık istifasını istiyoruz" dedi.

Mitingden sonra Sofya merkezinde yürüyüş yapan göstericiler, palyaço burunlarını ve çaldıkları düdükleri bir sepette toplayarak, sepeti Sosyal ve Çalışma Bakanlığı'nın önüne bıraktı.

En son Cumhurbaşkanlığı binasının önüne gelen göstericiler, burada da bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Polis, meslektaşlarının eylemiyle ilgili geniş güvenlik önlemleri aldı.

AA
Ekim 18, 2014 | 0 yorum |

GERB, Barekov'un partisi ile de uzlaşamadı

17 Ekim 2014 Cuma |

Bulgaristan’da 5 Ekim'deki erken parlamento seçiminde en çok oyu alan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi koalisyon hükümeti kurmak üzere görüşmelerini sürdürüyor.
Parlamentoda temsil edilen diğer yedi siyasi oluşumla toplantılar yapan GERB heyeti, bugün Sansürsüz Bulgaristan (BBZ) ile bir araya geldi.
GERB yetkilisi milletvekili Tzetzka Tzaçeva, BBZ’den beklenen ciddiyeti göremediklerini belirtti. Tzaçeva, “Taraflar arasında büyük bir görüş ayrılığı belirdi. Bu partiyle görüşmelerimizin sürdürülmesinde anlam görmüyoruz” dedi.
BBZ adına konuşan Rumen Yonçev ise “Halk bizden iş bekliyor. Uzun tatlı sohbetlere vaktimiz yok. Muhalefet olacağız” diye konuştu.
240 sandalyeli parlamentoda 84 kişilik gruba sahip olan GERB'in kuracağı koalisyon hükümetinin güvenoyu alabilmesi için 121 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor.
GERB yetkilileri, dün görüştükleri ırkçı Vatansever Cephesi (PF) ile ortak yönetim konusunda prensip anlaşmasına varmıştı.  Ancak GERB, PF’nin 19 milletvekilinin desteğini alması durumunda bile yine hükümet kuramayacak. Gözlemciler, GERB'in olası bir koalisyon hükümeti için 23 milletvekili bulunan Reformcu Blok ittifakı ile anlaşabileceğini ifade ediyor.

AA
Ekim 17, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Gökçe: 'IŞİD militanları arasında Bulgar vatandaşı yok'

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, On Air Tv'de katıldığı bir programda, IŞİD militanlarının arasında Bulgar vatandaşlarının bulunmadığını söyledi.
Şimdiye kadar AB üyesi ülkelerden
bine yakın IŞİD militanının Türkiye tarafından ülkelerine iade edildiğini belirten Gökçe, teslim edilenlerin arasında Bulgar vatandaşlarının olmadığını kaydetti. 
Gökçe, 'Bizim elizmizdeki bilgilere göre, IŞİD militanları arasında Bulgar vatandaşı yok' dedi.

Ajans Bg

Ekim 17, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da Türkiye’den oylarla seçilen vekile tepki

16 Ekim 2014 Perşembe |

Roman asıllı Aleksandır Metodiev'in Bulgaristan seçimlerinde Türkiye'den gelen oylarla milletvekili seçilmesi protestolara neden oldu.

DEVAMI
Ekim 16, 2014 | 0 yorum |

Parlamento, ilk oturumunu 27 Ekim'de yapacak

15 Ekim 2014 Çarşamba |

5 Ekim'de yapılan erken Parlamento seçimlerin ardından 43. Parlamento, ilk oturumunu 27 Ekim'de yapacak.Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, parlamentoya giren 8 siyasi parti ve oluşumun temsilcileri ile bir araya geldi. 

Plevneliev, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, parlamentonun "hızlı bir başlangıç yapmasını istediğini" belirterek açılışın 27 Ekim'de olacağını ifade etti.Cumhurbaşkanı Plevneliev, "Parlamento daha ilk oturumunda, reformlar konusunda mutabakat sağlamak zorunda" dedi. Plevneliev, parlamentonun ilk görevleri arasında, bütçenin güncellenmesi, 2015 bütçesinin hazırlanması, enerji sektöründeki sorunları gibi konuların yer alması gerektiğini söyledi. Plevneliev, Korporatif Ticaret Bankası'nın (KTB) durumu ile ilgili bir an önce karar alınması gerektiğini savundu. Siyasi güçler arasındaki cepheleşmeye son verilmesi gerektiğini de belirten Plevneliev, daha önce yapılan iki erken seçimin ardından yeniden erken seçime gidilmesinin, ülke için kötü olacağını vurguladı.
Ekim 15, 2014 | 0 yorum |

Lütvi Mestan ve Hüseyin Hafızov'a Türkçe cezası

5 Ekim'de yapılan erken Parlamento seçimi kampanyasında Bulgarcadan başka dil kullanımı yasak olmasından dolayı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisine 4 ceza kesildi. 
Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), parti temsilcilerinin çeşitli etkinliklerinde anadillerinde konuşma yapmalarının suç olduğunu duyurdu. ZİK'in kararına göre HÖH Lideri Lütvi Mestan'a 3, partinin Burgaz Milletvekili Hüseyin Hafızov'a bir para cezası kesildi. Ceza miktarı, sonradan belirlenecek. Cezalar 100 ilabin avro arasında değişiyor.

İLGİLİ HABER: Bulgaristan’da Türkçe propaganda yasağı

Ekim 15, 2014 | 0 yorum |

İlk defa bir Türk büyükelçi olacak

Bulgaristan'da Georgi Bliznaşki başbakanlığındaki geçici hükümet, Metin Kazak'ın Katar büyükelçisi görevine getirilmesi için Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'e teklif sundu. 

Plevneliev, Metin Kazak'ın ismini Katar biyikelçisi olarak onaylarsa Bulgaristan'ın tarihinde ilk defa bir Türk ülkeyi büyükelçi olarak yabancı bir devlette temsil etmiş olacak.

Avrupa Parlamentosun'da (AP) 2009-2014 döneminde Liberaller grubundan Bulgaristan milletvekili olan Metin Kazak daha önce dünyaca ünlü Katar merkezli Al Jazeera Tv'ye Bulgaristan'daki ana dilinde propaganda yasağı ile ilgili yaptığı açıklamada 'AB üyesi bir ülke olan Bulgaristan'ın ana dilini serbestçe kullanılmasının önüne sıkıntılar doğuran yasa getirmesi kabul edilir bir durum değil" demişti. 

Ajans Bg
Ekim 15, 2014 | 0 yorum |

Ozan Mehmet Eren'den 'Yalanın Sonu Geldi'

Şair Ozan Eren'in 'Yalanın Sonu Geldi' adlı şiir kitabı okuyucusuyla buluştu. Kırcaali doğumlu Eren, Gebze'de yaşıyor.



Ekim 15, 2014 | 0 yorum |

Kırcaali plakalı araç İzmir'de kaza yaptı: 1 ölü

14 Ekim 2014 Salı |

İzmir'in Gaziemir ilçesinde hatalı sollama yaptığı iddia edilen otomobille TIR'ın çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybetti.

Kaza, İzmir-Sarnıç yolu üzerinde saat 20.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Gaziemir yönünden Sarnıç yönüne giden Ercan Güler (29) kontrolündeki K 3935 AX Kırcaali, Bulgaristan plakalı otomobil, iddiaya göre viraja hızla girdi. Sürücünün kontrolünü kaybettiği otomobil, karşıdan gelen İbrahim Özsoy (24) idaresindeki 35 DA 6914 plakalı TIR ile kafa kafaya çarpıştı. Hurdaya dönen otomobilde sıkışan sürücü Güler için Aks 110 ve sağlık ekipleri çağrıldı. Aks 110 ekipleri sıkışan Devlet Su İşleri'nde memur olan Ercan Güler'i kurtarırken sağlık ekipleri yaptığı kontrolde Güler'in hayatını kaybettiğini belirledi. TIR şoförü İbrahim Özsoy kazadan yara almadan kurtulurken ifadesi alınmak üzere gözaltına alınarak Sarnıç Polis Merkezi'ne götürüldü.

Öte yandan, kazayı görenlerin polise verdiği ilk ifadesinde, Ercan Güler'in kazadan önce 3 arabayı hatalı sollama yaparak hızla viraja girdiğini söylediği öğrenildi. Güler'in cesedi İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.
Ekim 14, 2014 | 0 yorum |

Türk Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bayram: "Bulgaristan’daki siyasi istikrarsızlık, ekonomiyi olumsuz etkiliyor"

13 Ekim 2014 Pazartesi |

Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası (TBTSO) Başkanı Zeki Bayram, Bulgaristan'daki siyasi istikrarsızlığın, ekonomiyi olumsuz etkilediğini, bu yüzden kısa vadede istikrarlı bir hükümete ihtiyaç olduğunu söyledi.

Zeki Bayram, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 5 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerinin ardından hükümet kurma çalışmalarının sürdüğü bir dönemde siyasi istikrarsızlığın ekonominin yanı sıra diğer alanları da etkilediğini belirtti.

Bayram, "seçimlerden önce yaşanan banka krizinden sonra darbe alan ekonominin tekrar iyileşmesinin çok zaman alabileceği" uyarısında bulundu.

Ülke ekonomisinin bir an önce iyileşmesi için kısa vadede istikrarlı bir hükümetin kurulması gerektiğini belirten Bayram, "Bulgaristan'ın hak ettiği yere gelmesi için kurulacak olan hükümet radikal tedbirler almak zorunda olacak. Başta ekonomi ve sağlık olmak üzere bir çok sektörde mevcut sorunlar ancak bu şekilde çözülebilecek" diye konuştu.


Мerkezi Sofya'da bulunan ve gönüllülük ilkesine dayanan, bağımsız, ticari sivil toplum örgütü olan TBTSO, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ve iktisadi ilişkilerin gelişmesini desteklemek amacı ile 2004 yılında kuruldu.
Üyeleri Bulgar ve Türk firmalarından oluşan TBTSO'nun çalışma alanı, Bulgaristan ile Türkiye arasında yeni iş olanakları oluşturulması, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimi önündeki mevcut engel ve zorlukların aşılması için destek sağlanması ve kurumlar arası ilişkilerin tesis edilmesine ve gelişmesine destek sağlamayı kapsıyor.


AA
Ekim 13, 2014 | 0 yorum |

HÖH muhalefette kalacak

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerin ardından Merkez Seçim Komisyonu yeni milletvekillerin isimlerini açıkladı.
Yüzde 4'lük barajı aşabilen 8 siyasi oluşumunun sadece 3'ü Türk ve Müslüman milletvekili çıkarabildi. Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da yaklaşık 2 milyon Türk ve Müslüman yaşarken, parlamentoda bu dönem görev yapacak Türk ve Müslümanların sayısı 31 olarak açıklandı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), seçimde ülkenin üçüncü en büyük siyasi partisi olarak kendini kanıtlarken, 38 üyelik parti grubundan 28 milletvekili Türk ve Müslüman.

Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin ise 84 milletvekillinin sadece ikisi Müslüman. Reformcu Blok (RB) koalisyonunun 23 kişilik grubunda ise Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'nin (NPSV) lideri Korman İsmailov yer alıyor.

Seçilebilecek pozisyonda Türk ve Müslümanlara yer vermeyen Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) parlamentoda 39 milletvekili ile temsil edilecek. Milliyetçi çizgide siyaset yapan Vatansever Cephesi (PF) 19, kendisine benzer görüşlü Rusya yanlısı Ataka (Atak) partisi de 11 kişilik gruba sahip olacak.

Sansürsüz Bulgaristan'ın (BBZ) 15, eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Yenidendoğuşu İçin Aternatif (ABV) partisinin ise 11 milletvekili olacak.

Anayasaya göre, yeni seçilen parlamentonun seçimden en geç bir ay sonra çalışmaya başlaması gerekiyor.
Hükümet kurma çalışmaları
Bu arada mecliste en büyük grubu bulunan GERB, azınlık hükümeti kurmak üzere meclisteki diğer 7 siyasi oluşumla görüşmelere başladı.

GERB lideri Boyko Borisov, BSP, HÖH ve Ataka partisi ile koalisyon kurmayacağını ancak tüm parti ve koalisyonlarla görüşme yapılacağını söylemişti.

GERB'in BSP ile yaptığı ilk toplantıda, taraflar arasında görüş yakınlığı sağlanamadığı belirtildi. GERB, yarın da HÖH yetkilileri ile bir araya gelecek.
HÖH muhalefette kalacak
HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan, görüşme öncesinde düzenlediği basın toplantısında, partisinin muhalefette kalacağını bildirdi.

Partisinin aşırı milliyetçilerin gelecekteki iktidar koalisyonuna katılmaya karşı olduğunu belirten Mestan, GERB ile yapılacak görüşme öncesinde partisinin tutumunu açıkladı. Bulgaristan için "kötü" olabilecek iki senaryodan söz eden Mestan, şöyle konuştu:

"Bulgaristan'ın başına gelebilecek en kötü senaryo tekrar erken seçime gitmek olacaktır. Mutlaka bir hükümet formülünün bulunması gerekiyor. Ancak daha da kötü olan ikinci senaryoya göre, prensiplere dayanmayan, Avrupa karşıtı, uygarlık karşıtı aşırı milliyetçilerin katılımı ile ortak bir hükümet kurmak olur."

Ülkedeki siyasi gözlemciler, GERB'in hükümet konusunda sağcı Reformcu Blok ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi ile anlaşabileceğini öne sürüyor.

Hükümetin güvenoyu alabilmesi için en az 121 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor.

AA
Ekim 13, 2014 | 0 yorum |

GERB, hükümeti kurma çalışmalarına başladı

Bulgaristan'da hükümet kurma çalışmaları başladı. 5 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerde % 32 oranında oy alarak birinci olan GERB partisi, ikinci gelen Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile görüşme yaptı.

Eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi olan GERB'in, yarın Hak ve Özgürlükler Hareketi ile ve hafta bitimine kadar da başka partilerle görüşmesi beklenmekte .

AZ SAYIDA OYLA SEÇİLEN MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ

Bu arada Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden (HÖH) seçilen Aleksandır Metodiev'in 850 oy ile Köstendil'den mebus olması ile ilgili protestolar başlatıldı. Türkiye başta olmak üzere yurtdışından gelen oyların seçim bölgelerine dağıtılmasını düzenleyen Hare-Niemeyer metodu sayesinde kazanılan sandalye sebebiyle, Köstendil'den bir grup Yunanistan sınırına giden yolu kapattı. Bunun dışında Gabrovo, Yambol ve Dupnitsa'da bölgelerinden seçilen HÖH milletvekillilerini protesto etmek amacıyla da gösteriler düzenlendi. Göstericiler seçmenin iradesinin gasp edildiğini öne sürüyor.

HÖH yönetimi, çok fazla az oyla başka partilerden de değişik bölgelerde mebus seçildiğini ve bunun konuşulmadığını savundu. CİHANBulgaristan'da devlet kurma çalışmalarına başlandı.


CHA
Ekim 13, 2014 | 0 yorum |