Türkçe seçim propagandası talebi. HÖH değişiyor mu?

21 Haziran 2012 Perşembe |

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), seçimler öncesi propaganda döneminde siyasilerin seçim konuşmalarının Bulgarca dışındaki dillerde de yapılmasını istiyor.Seçim Kanunu'nda değişiklik önerisi sunan HÖH, tercüman bulundurulması koşuluyla konuşmaların yabancı dilde de yapılabilmesini istedi.
- AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin raporunda yeralmıştı
Herkesin bilgilendirme hakkının var olduğunu aktaran partinin Parlemento Grubu Başkan Yardımcısı Lütvi Mestan, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin (OSCE/ODIHR) gözlemcilerin raporuna dayanarak seçim öncesi miting ve toplantılarda, tercüman sağlandığı takdirde başka dilde de yapılabileceğini kaydetti. Anayasada herhangi bir sınırlama olmamasına rağmen, bu kısıtlamanın sonradan kanunla getirildiğine değinen milletvekili, bunun değiştirilmesi için çaba gösterdiklerini vurguladı.
- 20 yıldır bu tür istekleri görmezlikten gelen HÖH değişiyor mu?
HÖH partisinin daha önce hükümet ortağı olduğu dönemde değil de, son zamanlarda ülkedeki Türk toplumunun beklentilerini karşlamadığı yönünde yoğun eleştirilerin ardından bu tür bir önerge sunması dikkat çekiyor.  Gözlemciler, HÖH'ün değişmek zorunda kaldığını, ve Türklerin kültürel ve sosyal sıkıntılarını son dönemde dile getirmeye başladığını ancak bunun 'geçici mi yoksa seçim öncesi siyasi yatırım mı' sorusunu cevaplamak için zaman gerektiğini vurguluyor. HÖH, aynı şekilde geçtiğimiz günlerde Türkçe derslerinin ülkedeki Türkler için seçmeli değil, zorunlu olması gerektiğini açıklamıştı.

AJANS BG

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII İLGİLİ HABER:

AGİT’TEN BULGARİSTAN’A TAVSİYE: TÜRKLER ANA DİLİNDE SEÇİM PROPAGANDASI YAPSIN
Bulgaristan’da geçtğimiz 23 Ekim’de, aynı günde gerçekleştirilen yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının sonuç raporu yayınlandı. Raporda ülkedeki Türkleri yakından ilgilendiren iki konu öne çıkıyor.
AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin (OSCE/ODIHR) ...