YÖK Başkanı: Önümüzdeki günlerde Bulgaristan diplomalarına denklik vermeye başlayabiliriz

11 Aralık 2012 Salı |

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya’yı makamında ziyaret etti. Ankara’daki görüşmede başta Bulgaristan olmak üzere bazı yabancı ülkelerden alınan üniversite diplomalarının YÖK tarafından tanınması konusu olmak üzere gündemdeki önemli konular görüşüldü. Bulgaristan diplomalarının tanınması konusunun geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevleniev’in de katıldığı bir toplantıda dile getirildiğini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, denkliğin önümüzdeki günlerde getirilebileceği müjdesini verdi. Görüşülen diğer konu, kısa adı BASAM olan ve Merkezi İzmir’de bulunan Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi ile YÖK arasında yapılacak ortak çalışmada, Türkiye’de bulunan 170 kadar üniversitenin Balkanlar ve Türk Dünyası çalışmaları tek bir sanal havuzda toplanacak ve kamuoyunun hizmetine sunulacak. Toplantı sonunda bir açıklama yapan İzmir Milletvekili Rifat Sait, görüşmenin olumlu geçtiğini ve YÖK Başkanı Prof.Dr. Çetinsaya’yı İzmir’de yapılacak bir konferansa davet ettiklerini belirtti.

İHA

İLGİLİ HABER:
Diplomalardaki sahtecilik TBMM'de

AJANS BG on 22 Ekim 2012 Pazartesi | 09:54

Türk öğrenciler Bulgar hocaları rüşvete bağlamış.
Bulgaristan’daki üniversitelerde okuyan Türk öğrencilerin, öğretim üyelerine rüşvet vererek sınıf geçtikleri belirlendi.

Bulgaristan’daki üniversitelerde okuyan Türk öğrencilerin Bulgar öğretim üyelerine rüşvet vererek sınıf geçtikleri ve not ortalamalarını yüksek gösterip Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yaptıkları belirlendi. YÖK bir süre önce Bulgaristan’daki üniversitelerin denkliğini kaldırmıştı.


CHP milletvekili Faik Tunay bir süre önce TBMM’ye bir önerge vererek, Bulgaristan ve bazı AB ülkelerindeki üniversitelerin denkliğinin neden iptal edildiğini sordu. Bu önergeye YÖK’ün kararının bir örneğini de ekleyerek cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bulgaristan’daki üniversite öğrencilerinin yaptığı ‘’Sahteciliğe ‘’ dikkat çekti.

YÖK kararında Bulgaristan’daki üniversiteleri daha çok askerlik sorunu olan Türk öğrencilerin tercih ettiği, bazı öğrencilerin sahte damga kullanarak transkrip düzenledikleri, bazı öğrencilerin ‘’Gönüllü ya gönülsüz olarak rüşvet verip’’ sınıf geçtikleri ya da yüksek not ortalaması belgeleri düzenlettirdikleri ortaya çıktı. Bakan Dinçer bu nedenle Bulgar üniversitelerinin denkliğinin iptal edildiğini ve Türkiye’de ya da KKTC’deki üniversitelere yatay geçişin de durdurulduğunu açıkladı.

SAHTE NOT SKANDALI - Sahte olan diplomalar değil, notlar...

AJANS BG on 30 Temmuz 2012 Pazartesi | 19:53

Eğitim Bakanı Sergey İgnatov, kendisine bir sorunlu diploma hakkında bilgi ulaştığını, bunun gibi 5-6 diplomanın daha varlığından haberdar olduğunu aktardı.


Sahte diplomaların 90'lı yıllara ait eski evraklar olduğunu açıklayan İgnatov, üniversite sisteminde sahtecilikle irtibatlandırılan herhangi bir öğretim görevlisi yakalanırsa, gerekenin yapılacağı sözünü verdi.
Problemin aslında Bulgaristan'dan kaynaklanmadığını ı altını çizen İgnatov, sahteciliğin Türk vatandaşı kimseler tarafından yapıldığını söyledi. Bu vesileyle İçişleri Bakanlığı'na konuyu bildirdiklerini aktaran İgnatov, iddiaların 'ticari bir savaştan' kaynaklanmış olabileceğini de iddia etti. İgnatov, 1"Türk öğrenciler binlerce dolar sömestr ücreti ödüyor. Burada ev kiralayıp yerli AVM'lerden alışveriş yapıyorlar." dedi.
Eğitim Bakanlığı'nın bilgilerine göre Bulgaristan'da 6 bin 494 öğrenci eğitim görüyor. YÖK, 5 Temmuz'da yaptığı toplantıda, Bulgaristan'daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemleri ile Türkiye'deki üniversitelere yapılacak yatay geçişlerin Bulgaristan makamlarıyla bu konuda sürdürülmekte olan müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya alınmasını kararlaştırmıştı.
Sahtecilik diplomalarda değil notlarda
Boran Tercüme şirketi sahibi Hüseyin Boran, YÖK'ün aldığı kararla ilgili olarak, duyumlara göre sahteciliğe çoğunlukla tıp bölümünde okuyup da Türkiye'ye yatay geçiş yapmak isteyenlerin başvurduğunu söyledi.
Diplomanın çok resmi bir belge olduğunu, sahteciliğin kolaylıkla anlaşılabileceğini belirten Boran, ancak yatay geçişler için öğrencinin notlarının yetmemesi durumunda, notları yükseltmek için sahteciliği tercih edebildiklerini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın evraklardaki sahteciliğe karşı çok titiz davrandığını ifade eden Hüseyin Boran, belgedeki en ufak bir harf hatasından dolayı evrakı geri çevirdiğini dile getirdi.
Boran, Türkiye'deki özel üniversitelerin Bulgaristan'daki üniversitelere yakın fiyat verdikleri için öğrencilerin yoğun bir şekilde Türkiye'ye yatay geçiş yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Buna karşın Türkiye'den de sahte lise diplomaları geldiğine dikkat çeken Boran, özellikle tıp üniversitelerinin lise diplomalarında öğrencilerin biyoloji ve kimya notlarının yüksek olmasını istediğini, notları tutmayan öğrencilerin sahteciliğe başvurduğunu aktardı.
Bulgaristan'daki üniversitelerin de Türkiye'den alınan lise diplomalarının gerçek olup olmadıklarını detaylı olarak araştırmadıklarını aktaran Boran, ülkedeki üniversitelerde öğrenci açığı bulunduğu için bu sistemin bu şekilde devam etmesi ihtimalinin var olduğu görüşünü paylaştı. CİHAN

İLGİLİ HABER:
- Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği: Diplomalarda sahtecilik yapanlar belirlenmeli
- Bulgaristan, Türk vatandaşlarına verilen diplomaları kontrol ediyor
- YÖK: Sahtecilik yüzünden Bulgaristan diplomalarına denklik vermeyi durdurduk

Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği: Diplomalarda sahtecilik yapanlar belirlenmeli

AJANS BG on 29 Temmuz 2012 Pazar | 14:27

Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan üniversitelerinden Türkiye'li öğrencilere verilen diplomalarda sahtecilik yapıldığının duyurulması ve YÖK'ün Bulgar diplomalarına denklik verilmesini durdurmasının ardından Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği Başkan Yardımcısı Kadriye Aliman bir açıklama yaptı. Aliman, diplomalarda sahtecilik yapanların belirlenmesini ve endişelerin giderilmesini istedi.
Kadriye Aliman, "Şu an için bir çok öğrencimiz mağdur durumdalar ve ciddi bir belirsizlik söz konusu. Sahtekarlık yapan kişiler olabilir, işte diplomalar sahte olabilir, fakat bunların bir şekilde ayırt edilmesi gerekiyor, her iki Türk ile Bulgar makamlarının birlikte çalışıp bunları tespit etmesi gerekiyor." dedi.
YÖK yaptığı açıklamada bu kararın, Bulgaristan'da diploma sahteciliğinden ve öğrencilerin yasal olmayan yollardan derslerden geçer not aldığının belirlenmesi üzerine alındığını belirtti ve Bulgaristan makamlarıyla bu konuda sürdürülmekte olan müzakereler tamamlanıncaya kadar diplomaların denkliğinin askıda kalacağını kaydetti.

AJANS BG

İLGİLİ HABER:
- Bulgaristan, Türk vatandaşlarına verilen diplomaları kontrol ediyor
- YÖK: Sahtecilik yüzünden Bulgaristan diplomalarına denklik vermeyi durdurduk

Türkiyeli öğrencilerden pankartlı denklik eylemi

AJANS BG on 1 Ekim 2012 Pazartesi | 19:11

Bulgaristan'da eğitim gören Türkiyeli üniversite öğrencileri, YÖK'ün diplomalarına denklik vermeyi durdurması üzerine Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev ve Başbakan Boyko Borisov'un da katıldığı Sofya Üniversitesinin eğitim yılı açılış töreninde pankartlı protesto eylemi düzenledi. 'Diplomaların Türkiye'de tatnınması için desteğininizi bekliyoruz' yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 45 öğrenci, Cumhurbaşkanı ve Başbakandan yardım istedi. Eylemi organize eden Turk Ogrenciler Dernegi'nden yapılan açıuklamada 'Bulgaristan Başbakanı Sn.Boyko Borisov ve Eğtim Bakanı Sn.Sergey İgnatov’un da katıldığı Sofya Universitesi’nin açılış töreninde, denklik sorunlarının giderilmesi için yapmış olduğumuz calisma amacına ulaşmıştır. Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği Genel Başkanı Serdar Kızıldağ’ın da Sofya Teknik Üniversitesin’de Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sn. Rosen Plevneliev’in katıldığı açılış töreninde Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşüp denklik sorunlarımızı dile getirmiştir' denildi.
Türk Öğrenciler Derneği'nin açıklamsında ayrıca desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e, Başbakan.Boyko Borisov’a, ve Milli Eğitim Bakanı Sergey İgnatov’a teşekkür edilerek sorunun bir an önce çözüme kavuşmasının beklendiği kaydedildi.

AJANS BG


İLGİLİ HABER:
- Diplomalara imza uygulaması 300 Türk öğrenciyi zor durumda bıraktı

Türkiyeli öğrencilerden Başbakanın önünde denklik protestosu

AJANS BG on 30 Eylül 2012 Pazar | 19:49

Bulgaristan'da eğitim alan Türkiyeli üniversite öğrencileri, YÖK'ün diplomalarına denklik vermeyi durdurması üzerine pankartlı protesto eylemi yapmaya hazırlanıyor.

Başbakan Boyko Borisov'un da katılacağı Sofya Üniversitesi'nde yapılacak olan eğitim yılı açılış töreninde afiş kaldıracaklarını belirten Turk Ogrenciler Dernegi üyeleri, seslerini duyurmak istediklerini kaydetti.
Turk Ogrenciler Dernegi'nden yapılan açıklamada, 'Denklik için sesimizi duyurma vakti geldi. Bulgaristan Turk Ogrenciler Dernegi olarak Pazartesi sabah 09:00 da Bulgaristan Başbakanı ve Egitim Bakanının katılacağı Sofya Universitesi (Sofiyski) açılış töreninde bizde olacagiz. Torende grup olarak afis kaldırma eylemi yapacağız', deniliyor.
Dernekten yapılan açıklamada ayrıca, eylemin sessiz şekilde pankart kaldırmayla sınırlı olduğu kaydedilerek herhangi bir taşkınlığa izin verilmeyeceği vurgulandı.

AJANS BG


İLGİLİ HABER:
- Diplomalara imza uygulaması 300 Türk öğrenciyi zor durumda bıraktı- YÖK: Sahtecilik yüzünden Bulgaristan diplomalarınadenklik vermeyi
- Diplomalara imza uygulaması 300 Türk öğrenciyi zor durumda ...
- Burgaz Başkonsolosluğu'ndan öğrencilere askerlik duyurusu ...
- Bulgaristan, Türk vatandaşlarına verilen diplomaları kontrol ediyor ...
- Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği: Diplomalarda sahtecilik ...