Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Bereket Konvoyu Bulgaristan'da

27 Temmuz 2014 Pazar |

İstanbul'un Bayrampaşa Belediyesi tarafından yürütülen "Kardeşlik Sınır Tanımaz Projesi" çerçevesinde Bulgaristan'da bulunan "Bereket Konvoyu", geleneksel iftar programını Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali'de düzenledi.

Kırcaali Stadı'nın önündeki alanda düzenlenen iftara Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Şabanali Ahmet, milletvekilleri, belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, "Kardeşlik Sınır Tanımaz" sloganının Kırcaali'ye çok yakıştığını belirterek, Kırcaali'nin Balkanlar'ın hoşgörü başkenti olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci ise Bulgaristan'ın Türkiye için önemli olduğunu belirtti. Cebeci, "Burası 800 yıl önce o zamanki Alperenlerin öncülüğünde Anadolu'da oluşturduğumuz medeniyetin iki temel ayağından birisi olarak gönül ve medeniyet hayatımıza girmiştir. Aramızdaki maddi ve manevi köprülerin sayısını arttırmak hepimizin müşterek görevi. Köprülerimiz de milli kimliğimiz, güzel Türkçemiz, manevi değerlerimizdir ve Bayrampaşa Belediyesi aramızdaki manevi köprüleri daha da sağlamlaştırmak için 10 senedir bu coğrafyayı karış karış dolaşıyor" diye konuştu.

Bayrampaşa Belediyesi tarafından yürütülen "Kardeşlik Sınır Tanımaz Projesi" çerçevesinde organize edilen Bereket Konvoyu'yla Balkanlar'da 9 yılda, 9 farklı ülkede yaklaşık bir milyon kişiye iftar verildi.

Sivil toplum kuruluşlarının da destekleriyle bu yıl 10. kez Balkan ülkelerine gelen konvoyda 3 tır, 2 otobüs, 3 minibüs ve teknik destek aracı yer alıyor.


AA

Temmuz 27, 2014 | 0 yorum |

TÜRKİYE EHLİYETİ OLANLARIN DİKKATİNE

26 Temmuz 2014 Cumartesi |

10 Temmuz 2014 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan kanuna göre, 1968 Viyana karayolları trafik sözleşmesine getirilen değişiklikler Yunanistan tarafından kabul edildi.
 Buna göre, bundan böyle Türkiye Ehliyeti olanların Beynelminel/Uluslararası Ehliyet almadan Yunanistan'da araç kullanabilecek.
Temmuz 26, 2014 | 0 yorum |

STK'lardan Erdoğan'a destek

Bulgaristan'da faaliyet gösteren beş sivil toplum kuruluşu, "Balkanlar Erdoğan'a Güveniyor Platformu" altında birleşerek Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek vereceklerini duyurdu.

Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali'de bir araya gelen STK temsilcileri, Erdoğan'a desteklerini açıkladı.

Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği'nin (BULTÜRK) girişimiyle düzenlenen toplantıda üyelere ve vatandaşlara seslenen dernek başkanları, 12 yıllık Erdoğan döneminde Türkiye'nin büyüdüğünü ve bu büyümenin özellikle yurt dışından daha iyi algılanabildiğini belirtti.

BULTÜRK Başkanı Rafet Ulutürk, Erdoğan'ın zaferini sadece Makedonya ve Kosova'da değil, Kırcaali'de de kutlamak istediklerini ifade ederek, seçimin ardından Kırcaali'nin meydanlarını doldurarak sevince ortak olmak istediklerini söyledi.

Ulutürk, "Dış Türkler, özellikle Bulgaristan Türkleri için en doğru ve yararlı yol, Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

Ulusal Türk Birliği Başkanı Menderes Küngün de Başbakan Erdoğan dışında kendileri için alternatif olmadığını kaydederek Erdoğan'ın 10 yıl içinde Türk halkının yararına çalışan bir program yürüttüğünü gösterdiğini söyledi. 

Erdoğan'a desteğin kendileri için görev olduğunu vurgulayan Küngün, ilk defa meclis tarafından değil de halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı olarak Erdoğan'ın Bulgaristan Türklerine daha güçlü bir anavatan sunacağını ifade etti.

Rodoplarda Dostluk ve Kültür Derneği'nden Başkan Yardımcısı İsmail İsmail ise komşuları Türkiye'nin kendilerine iyi niyetli yaklaştığını ve toplantının Erdoğan'a destek amacıyla yapıldığını öğrenince tereddüt etmeden katıldığını söyledi. Türkiye'de yaşayan çok sayıda akraba ve yakınları bulunduğunu anımsatan İsmail, cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan'ın yanında olacaklarına emin olduğunu söyledi.

Yardımlaşma Derneği'nden Mümin İsmail, seçimim tek turda biteceğini ve Erdoğan'ın halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olacağına inandığını kaydetti. 



Bulgaristan'da STK'lardan Erdoğan'a destek - paylaşan: haberler
Temmuz 26, 2014 | 0 yorum |

Büyükelçi Süleyman Gökçe’nin Ramazan Bayramı Mesajı

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe’nin Ramazan Bayramı Mesajı

Toplumsal yaşamımızda önemli yeri olan, hoşgörü, dayanışma, bağışlama ve kardeşlik gibi yüksek manevi değerlerin; yardımlaşma ve paylaşma gibi ihtiyacın karşılanmasına dayalı maddi değerlerin yenilendiği, dostluğun en güzel örneklerinin sergilendiği bir Ramazan Ayı’nın ardından, Ramazan Bayramı’nı karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Birlik olma ve bir arada yaşama bilincimizin güçlendiği özel günler olan Bayramlar, toplumsal kaynaşma ve kenetlenme için önemli fırsatlar sunmaktadır.

Bayramlar, farklılıkların kültürel zenginliği güçlendirdiği ve her ferdin bu zenginliğin tamamlayıcı parçası olduğu anlayışından hareketle, görüş ayrılıklarına saplanmaksızın, toplumun tüm kesimlerinin kenetlenerek, başarılı çalışmalarını asgari ortak paydalar zemininde, birlik ve beraberlik içinde yürütmeleri ve bu ruhu devralacak yeni nesiller yetiştirilmesi için hatırlama vesilesi oluşturmaktadır.

Bayramlar, aynı zamanda, tıpkı Ramazan Ayı’nda olduğu gibi, etnik, dini, ulusal, kültürel ya da toplumsal köken gözetmeksizin bir araya gelme, birbirimize sırf ve sadece insan olduğumuz için hoşgörü ve anlayış gösterme, yardım elini uzatma fırsatı sunmaktadır.

Ramazan Ayı süresince Bulgaristan’da düzenlenen tüm İftar’larda bu ruhun en güzel örneklerini gördük. Aynı ruhun Ramazan Bayramı süresince de yaşanmasını diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, Bulgaristan’da yaşayan tüm vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın, etnik köken ya da dini inanç farkı gözetmeksizin dost Bulgaristan halkının tamamının Ramazan Bayramı’nı samimi duygularla kutluyor, Bayram’ın tüm insanlığa barış, huzur, esenlik ve mutluluk kaynağı olmasını, anlaşmazlık ve çatışmaların son bulması için vesile oluşturmasını temenni ediyorum.


Temmuz 26, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan'da Ramazan heyecanı

21 Temmuz 2014 Pazartesi |

Bulgaristan'da Ramazan heyecanı sürüyor. Osmanlı'nın yaklaşık 500 yıllık hakimiyeti süresince yaptırdığı camilerde çocuklar kuran kurslarında Kuran-ı Kerim öğrenirken, mukabeleler okunup, teravih namazları kılınıyor ve iftar sofraları açılıyor.
Ülkede Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali'deki Merkez Camisi'nde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazan Çadırı kuruldu.
Ramazan ayı boyunca her gün yaklaşık 70 kişiye iftar verilen çadır için Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed, "Halkımıza kolaylık sağlamak istedik. Her akşam yaklaşık 70 kişi oruçlarını burada açıyor. Halkımızın birlik ve bereberliğine vesile oluyor. Herkesin evinde imkanı var ancak bu coşkulu havayı burada teneffüs etmek ve caminin bahçesinde olması ayrı bir güzellik katıyor. Vesile olanlardan Allah razı olsun. Kırcaali'nin muhtelif noktalarından iftara gerekse teravih namazına gelen cemaate bedava ulaşım sağlanıyor. Böyle güzellikler Kırcaali'de yaşanıyor hamdolsun" dedi.
Bölgede oruca ve iftarlara halkın duyarlı olduğunu belirten Mehmed, Kırcaali'nin köylerinde de evlerde yemekler hazırlanarak iftarlar verildiğini ifade etti.
AjansBg
Temmuz 21, 2014 | 0 yorum |

Bulgaristan, Türkiye sınırındaki tel örgü engelini tamamladı

Bulgaristan Savunma Bakanlığı, sığınmacıların kaçak geçişlerini önlemek üzere kurulan 30 kilometrelik tel çit engelin inşaatının tamamlandığını bildirdi.

Bulgaristan-Türkiye sınırındaki Lesovo ile Kraynovo köyleri arasında, kaçak geçişlerin en çok yapıldığı güzergahta kurulan kesici dikenli telden yapılmış 3 metre yüksekliğindeki engelin inşaatı ocak ayında başlamıştı.

Tel çit projesi, İçişleri Bakanlığı uzmanlarınca hazırladı, Savunma Bakanlığı personeli ve teknik kapasitesi ile kuruldu. Savunma Bakanlığı Basın merkezi, hizmete hazır olan bölümün İçişleri Bakanlığına teslim edileceğini duyurdu.

Sadece 45 gün sürmesi öngörülen projenin inşaatı 6 ay sürdü. Taslakta öngörülen maliyeti 2,5 milyon avro olan tel çit engelinin, faturası ise yaklaşık 4 milyon avroya ulaştı.

Savunma Bakanlığı, tel çit güzergahında görev yapan kendi personel ve teçhizatını çekmeye başlarken, burada nöbet tutacak İçişleri Bakanlığına bağlı sınır polisinin nöbetine devam edeceği açıklandı.

Savunma Bakanı Angel Naydenov, tel çit engelinin amacının, Türkiye'den Bulgaristan'a kaçak yoldan giriş yapmaya çalışan Suriyeli ve başka uyruklu sığınmacıların yasal gümrük kapılarına yönlendirmek olduğunu söylemişti.


AA
Temmuz 21, 2014 | 0 yorum |

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev: 'Rusya agresif ve milliyetçi'

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Ukrayna'daki ayrılıkçılara destek verdiği için Rusya'yı eleştirdi.

Rosen Plevneliev, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeleri değerlendirirken, "Bir Avrupa ülkesinin toprak bütünlüğüne karşı provokatif desteğini sürdüren agresif ve milliyetçi bir Rusya görüyoruz" dedi.

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara "gönüllü" denilemeyeceğini belirten Plevneliev, bu şahısların sivil halka karşı terörist yöntemler kullanan "bölücüler" olduğunu vurguladı.

Bu nedenle bugün Avrupa Birliği'nin sesinin daha gür duyulması gerektiğini ifade eden Plevneliev "Avrupa, kararlılık ve birlik göstererek Ukrayna'daki ihtilafın büyümesini engelleyebilmeli" dedi.

Öte yandan aşırı sağ ve Rusya yanlısı söylemleri ile tanınan Ataka Partisi, Plevneliev'in Rusya ile ilgili sözlerini eleştirdi.


AA
Temmuz 21, 2014 | 0 yorum |

HÖH, erken seçime tek başına katılacak

18 Temmuz 2014 Cuma |

Hak ve Özgürlükler Harketi Partisi'nin (HÖH) bugün yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında partinin erken genel seçimlere tek başına katılma kararı alındı. 

Parti yönetimi, seçimlere harhangi bir koalisyonda yer almama kararında uzlaştı. Toplantıda ayrıca milletvekili adaylıkları için kriterler belirlendi. 

HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan'a yakın kaynaklar, Mestan'ın partinin onursal başkanı Ahmet Doğan'la bazı konularda görüş birliği sağlayamadığını ifade etti. 
Ajans Bg
Temmuz 18, 2014 | 0 yorum |

Sarafovo saldırısını düzenleyenin kimliği belirlendi

Bulgaristan'ın Burgaz kentindeki Sarafovo Havaalanı'nda iki yıl önce düzenlenen ve beş İsrailli turist ile bir Bulgaristan vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırıyı düzenleyen kişinin gerçek kimliği belirlendi.

Bulgaristan Başsavcılığı ve Devlet Milli Güvenlik Ajansı'nın yaptıkları ortak açıklamada, saldırıyı düzenleyen kişinin cesedine yapılan DNA analizi sonucunda bu kişinin 1989 Lübnan doğumlu Muhammed Hassan El Hüsseim olduğu bildirildi.

Hüsseim'in Lübnan ve Fransa vatandaşı olduğunu belirtildi.

Soruşturma yetkilileri, Jacque Felipe Martin adına düzenlenen sahte sürücü ehliyeti kullanan saldırganın suç ortaklarından ikisinin isimlerini daha önce açıklamıştı. Aranmakta olan bu iki kişinin isimlerinin Meliad Farah ve Hasan Al Hac Hasan olduğu duyurulmuştu.

Saldırı ile ilgili soruşturma halen sürdüğü ve 6 ay daha uzatıldığı açıklandı. Soruşturma gözetimini yapan savcı Kalina Çapkınova, büyük bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

Saldırının ardından iki yıl geçmesine rağmen saldırganların Bulgar suç ortakları konusunda net bilgi verilmiyor.

18 Temmuz 2012 tarihinde meydana gelen olayda, Bulgaristan'a tatile gelen İsrailli turistler bir yolcu otobüsüne binerken Hüsseim üzerinde taşıdığı bombaları patlatmış, patlamada 5 İsrailli turist ile otobüsün Bulgar sürücüsü hayatını kaybetmişti.


AA
Temmuz 18, 2014 | 0 yorum |

Avrupa Birliği'nin Sığınmacı ve Göçmen Politikasına Tepki

Uluslararası Af Örgütü, Bulgaristan'an başkenti Sofya'da sığınmacı ve göçmen haklarına dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı. 

Eylemde, Avrupa Birliği (Ab) ülkelerinin göçmen ve sığınmacılara sınırlarını kapatarak bu kimselerin yaşamlarını tehlikeye attığına dikkat çekildi.  

Örgütün eylemine 30 ülkeden 100'ye yakın üyesi katıldı. Gruptakiler, Sofya'nın ana caddelerinden Vitoşa'da, üzerlerinde "AB sınırlarında çekilen acılara hayır", "İnsan hayatını riske atmayın" ve "SOS" yazılı siyah tişortlerle sessiz yürüyüş düzenledi. 

Eylemciler amaçlarının Ab sınırlarında hayatını kaybeden ya da baskılara maruz kalan sığınmacıların ve göçmenlerin durumuna dikkat çekmek olduğunu belirterek, Ab üyesi ülkelerinin sınırlarını kapatma konusundaki kararlılığının göçmen ve mültecilerin haklarını ve hayatlarını riske attığını dile getirdi. 

Eylemlerinin sadece Bulgar hükümetine karşı olmadığını kaydeden örgüt üyeleri, AB üyesi ülkelerin Birliğin içindeki sığınmacıların yaşam şartlarını iyileştirme amaçlı harcamalardan çok, sınırları korumak için bütçe kullandıklarına işaret etti.
AA
Temmuz 18, 2014 | 0 yorum |

Almanya, 3 bin sığınmacıyı iade ediyor

Bulgaristan'dan Almanya'ya yasal veya kaçak yollardan giden 3 bin sığınmacının bu ülkeye geri yollanacağı açıklandı.

Bulgaristan Devlet Mülteciler Ajansı (DAP) Müdürü Nikolay Çirpanliev, haftaya gruplar haline geri gelecek 3 bin sığınmacıyla ilgili haberin memnuniyetsizlik yarattığını belirterek Bulgar makamlarının Batı'nın, sığınmacı akınının bir bölümünü karşılayabileceğini umut ederken hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Çirparliev, basına yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın, sığınmacı yükünün bir bölümünün Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yardımıyla hafifletilmesi için, gelen sığınmacılara hızlandırılmış prosedürle mülteci veya başka statü vermeye çalıştığını belirtti.

Yürürlükteki uygulamaya göre, sığınmacılar, mülteci statüsü aldıkları ülkeye iade ediliyor. Çirpanliev'e göre, Bulgaristan, Yunanistan, Malta ve İtalya gibi AB ülkeleri tüm akının ana yükünü kaldırmak zorunda kalıyor.

Bunun değişmesi gerektiğini savunan Çirpanliev, AB ülkelerinin kendi gayrisayfi milli gelirine göre sığınmacı kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

- Sığınmacı sayısı artıyor

DAB yetkililerine göre, son bir ayda ülkeye gelen sığınmacıların sayısı iki kat arttı. Mart ve nisan aylarında mülteci statüsü için aylık başvuru sayısı 340 dolaylarındayken, mayıs ve haziranda aylık başvuruların sayısı 645'e ulaştı.

Yılın ilk yarısında büyük bir bölümü Türkiye-Bulgaristan sınırını kaçak yoldan geçerek gelen sığınmacı sayısının 3500 olduğu, yıl sonuna dek 7 bine ulaşmasının beklendiği belirtildi.

Nikolay Çirpanliev, mülteci statüsü veya farklı bir statü alan sığınmacıların normal koşullarda kaldıkları kamplardan çıkmaları ve geçimlerini sağlayacak yol bulmaları gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:
"Sofya'daki Voenna Rampa kampına yeni gelecek sığınmacılara yer açmak için mülteci statüsü almış 50 kişiyi çıkartmaya çalıştık. Onlar da itiraz etti. Çevrelerine kadın ve çocuklardan oluşan canlı zincir oluşturdular. Kampta mülteci belgeli 228 kişi ücretsiz olarak yaşıyor. Devletin sağladığı güvenceyi tercih ediyorlar."

Çirpanliev, sığınmacıların, kendilerine sunulan iş tekliflerini dahi reddettiğini savunarak "Açıkçası gelen bu sığınmacıların adalet anlayışını anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Sığınmacıların kaçak girişlerini sınırlandırmak için Türkiye ile ortak sınırında 30 kilometrelik tel örgü engeli inşa eden Bulgaristan'da 15 bin sığınmacının yaşadığı tahmin ediliyor.


AA
Temmuz 18, 2014 | 0 yorum |

Ukrayna'da yolcu uçağının düşürülmesinin ardından uçuşlar Bulgaristan üzerinden

Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi uçağın Ukrayna hava sahası üzerinden uçarken düşürülmesi üzerine Türk Hava Yolları ve bazı havayolu şirketleri, Ukrayna hava sahasını kullanmayacaklarını açıkladı.

Avrupa ile Asya arasında sefer yapan yolcu uçaklarının, Ukrayna hava sahasını kullanmayarak Bulgaristan-Türkiye hava sahalarından geçiş yapmaya başladı.


Temmuz 18, 2014 | 0 yorum |

Bulgar-Türk sınırındaki 30 kilometrelik tel engel hazır


Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov, ülkesinin Türkiye ile ortak sınırında inşası süren tel çit engelinin denetimini yaparken, "Görevimizi başarıyla tamamlıyoruz. Kaçak geçiş yapanlara karşı etkin bir engelimiz olacak" dedi.

Bakan Naydenov, 274 kilomerelik Bulgaristan-Türkiye sınırında en çok kaçak sığınmacı geçişlerinin yapıldığı, Golyam Derment köyü merasında kesici-dikenli çelik tellerden yapılan çit engelinin güvenilir olduğunu söyledi.

Naydenov, Bulgaristan Genelkurmay Başkanı General Rumen Nikolov ve Kara Kuvvetleri Komutanı General Andrey Botzev ile birlikte Golyam Germent merasındaki çalışmaları havadan ve karadan denetlediğini, elde edilen sonuçlardan memnun kaldığını söyledi.

Toplam maliyeti yaklaşık 8 milyon avro olan engelin inşaatında 540 kilometre uzunluğundaki özel yapım "Bruno" tipi tel kullanıldığını, kurulan düzeneğin güzergahında kaçak geçişlerin artık olanaksız olduğunu kaydetti.

Naydenov, AA'nın sorusunu yanıtlarken, tel çitin inşaasını "askeri bir operasyon" olarak nitelendirerek, 20 Temmuz'da tamamen hazır olacak tel çit engelinin İçişleri Bakanlığına teslim edileceğini söyledi.

Naydenov ayrıca Bulgaristan-Türkiye sınırında yaşanan kaçak geçişlerin denetiminden sorumlu İçişleri Bakanlığı'nın çağdaş teknoloji ile kurulan bir sınır muhafaza sistemine sahip olacağını kaydetti.

Engel inşaatının, Savunma Bakanlığı'nın dışında ülkede hiç bir kurumun yerine getiremeyeceği kadar zor bir proje olduğunu vurgulayan Angelov, "Askeri personelimiz büyük çaba gösterip, inanılmaz bir özveri ile çalıştı" diye konuştu.

Naydenov, tel çit engelinin amacının kaçak yoldan ülkeye girmeye çalışan kişileri, yasal gümrük kapılarına doğru yönlendirmek olduğunun altını çizdi.

"Türkiye'den Bulgaristan'a doğru sığınmacılarının kaçak geçiş girişimleri artıyor", diyen Bakan Naydenov, iki ülke arasındaki ortak kara sınırındaki benzer başka engellerin inşaatı konusunda karar alma yetkisinin Savunma Bakanlığına ait olmadığını söyledi.

Bu arada Birleşmiş Milletler'in (BM) Bulgaristan Daimi Temsilciliği'nden edinilen bilgiye göre Türkiye-Bulgaristan sınırını kaçak yoldan geçerek Bulgaristan'a girmeye çalışan ve Bulgar Sınır Polisi tarafından geri döndürülenlerin sayısının günlük olarak 100 ila 150 arasında değiştiği öğrenildi.

Bulgaristan'ın sığınmacıları barındırmak üzere kurduğu 4600 kişi kapasiteli kampların şu anda yarısının boş olması, sığınmacıların serbest dolaşımlarını sağlayan belge alarak başka adreslerde oturmaları ile açıklanıyor.

Net istatistik bilgileri bulunmamakla birlikte, nüfusu 7,3 milyon olan ülkede bir bölümü Suriye kökenli olan sığınmacıların toplam sayısının 15 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Temmuz 18, 2014 | 0 yorum |

Kircaalili Ahmet, Almanya'da bıçaklanarak öldürüldü

Kırcaali'nin Mestanlı ilçesine bağlı Sindeltsi köyünde yaşayan 38 yaşındaki Ahmet Kadir, Almanya'nın Frankfurt şehrinde bıçaklanarak öldürüldü. 

Yıllardır Almanya'da çalışan üç çocuk babası Kadir'in Frankfurt'un Kalbah semtinde bıçaklanarak öldürüldüğü açıklandı.
Görgü tanıkları, Kadir'in sözkonusu mahallede bulunan bir otoparkta Bulgar plakalı bir aracın içinde henüz ismi açıklanmayan bir şahısla tartışmaya başladığını belirtirken, kavganın büyüdüğünü ve yumraklaşmaya kadar vardığını söyledi.
Aracın dışında kavganın devam ettiği bir anda ismi açıklanmayan şahsın Kadir'i bıçak darbeleriyle öldürdüğü ifade edildi. 

Ajans Bg
Temmuz 18, 2014 | 0 yorum |

İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret ve Ekonomi Ataşesi Stefan Arnaudov'dan ETSO'ya ziyaret

17 Temmuz 2014 Perşembe |

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), verdiği hizmetlere bir yenisini daha ekleyerek, özellikle sınır bölge olan Edirne’de, Bulgaristan ile işbirliği içerisinde olan üyelerinin karşılaştıkları problemleri, İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi'ne aktarmalarında vesile oldu.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu işbirliğiyle yeni başlatılan ve Edirne’nin Bulgaristan ile ticari ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına inanılan uygulama başladı. Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret ve Ekonomi Ataşesi Stefan Arnaudov, ETSO'ya ziyarette bulunarak, Bulgaristan ile iş yapan ETSO üyeleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirerek problemlerini dinledi.
Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişerek artması için çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Arnaudov, yaşanılan her türlü sıkıntıların çözümü noktasında firmalara yardıma hazır olduğunu söyledi. Hem yaz dönemi, hem Ramazan ayı olması dolayısıyla bu kadar yoğun ilgi beklemediğini belirten Arnaudov, ETSO'ya duyarlılığı ve organizasyonu için teşekkürlerini dile getirdi.
Görüşmeler esnasında ana olarak dile getirilen problem başlıkları, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar, belli sezonlarda oluşan TIR kuyrukları, firmaların kendi sektörlerinde Bulgaristan'daki mevcut pazara ilişkin bilgi talepleri, TIR giriş-çıkış evraklarının düzenlenmesindeki prosedürler, marketin genel durumu, iş gücü piyasası ve Bulgaristan'da yatırım imkanları oldu.
Her konuda oda üyelerinin sorunlarını dinleyerek not alan Ateşe, birtakım bilgi kaynaklarını da daha sonra firmalar ile iletişim kurarak aktaracağını açıkladı.


IHA
Temmuz 17, 2014 | 0 yorum |

Başmüftü Aliş, İstanbul'da "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" toplantısına katılacak

Ramazan ayını bölünme, şiddet ve çatışmayla geçiren İslam dünyasının alimleri, Diyanet İşleri Başkanlığının öncülüğünde "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" toplantısında buluşacak.

Conrad Otel'de yarın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı toplantıya Bulgaristan'dan Başmüftü Mustafa Aliş katılacak. 


İslam dünyasının tarihinin en zor ramazan aylarından birini geçirmesi, huzurun hakim olması gereken bu ayda çatışma, kargaşa, isyan ve savaşlardan başını kaldıramaması üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçti. Tarihi ve dini hiçbir temeli olmayan bu kaosa 'dur' demek isteyen İslam alimleri, Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde yarın toplanacak.

"Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" adı verilen toplantıda Filistin'den Japonya'ya, Rusya'dan Somali'ye 32 ülkeden İslam alimleri katılacak.

Kaygıyla izlemek yeterli değil

İslam dünyasına çağrıda bulunulacak toplantıya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Irak ve Suriye'de olup bitenleri sadece kaygıyla izlemenin yeterli olmayacağı vurgulandı.

İslam dünyasının alimlerine ve akil insanlarına düşen görevin çatışmanın ve şiddetin derhal durdurulmasını sağlamak olduğu belirtilen açıklamada, yapılan sağduyu çağrısı sonrasında İslam dünyasının önde gelen uleması ve akil insanlarından bu konuda geniş katılımlı bir inisiyatif oluşturulması talebinin geldiği ve bu talep üzerine toplantının yapılacağı kaydedildi.

Dolmabahçe Sarayı'nda perşembe günü başlayacak toplantının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılımcılar için iftar verecek.

Toplantı cumartesi günü açıklanacak sonuç bildirgesinin ardından sona erecek.

Önemli isimler katılacak

"Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" toplantısına Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, Irak Alimleri Meclis Başkanı Mahmut Abdulaziz Al- Ani, Japonya Müslümanları Birliği Başkanı Kimiaki Tokumasu, Rusya Müslümanlar Merkezi Kurulu Başmüftüsü Talgat Tajuddin, İtalya Dinler Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gianpiero Ahmed Vincenzo, Somali Din İşleri ve Evkaf Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Rıdvan Hersi Muhammed, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş'in yanı sıra çok sayıda davetli katılacak.
Temmuz 17, 2014 | 0 yorum |

Selam Komşu

15 Temmuz 2014 Salı |

olcay-salcan
PLOVDİV
Bulgaristan, benim gezi listemde hep son sıralarda yer almıştır. Hatta hiç gitmesem de olurdu diye düşündüğüm bir ülke. Burada görülecek fazla kültür ve tarihi değerler olmadığını değerlendiriyordum. Bulgaristan’ı hep gezilerime dahil etmemekten duyduğum sıkıntının nedeni ise, Balkanlar’da görmediğim tek ülke olması idi. Yılbaşında üç günlük bir Bulgaristan gezisi fırsatı çıkınca da hemen bunu değerlendirdim. Bulgaristan’ı -tamamı olmasa da- gezip görünce; gezi listemin sonuna koymakta ne kadar haklı olduğumu da anlamış oldum.
Osmanlı tarafından asırlarca yönetilen bu ülkede yine Osmanlılar tarafından yapılan yüzlerce eserden birkaç tanesi ayakta kalabilmiş, diğerleri yok edilmiş. Osmanlı’nın dışında yapılan da fazla olmadığından görülecek kültürel ve tarihi zenginlikten söz etmek zor. Büyük bir tarihi ve kültürel mirası deyim yerinde ise har vurup harman savurmuşlar. Tam bir miras yedi.

Avrupa Birliği ülkesi olan Bulgaristan, hala Avrupa Para Birimi olan Euro’ya geçememiş ve kendi para birimi olan Leva’yı kullanıyor. Bir zamanlar nüfusu 9 milyon olan Bulgaristan’ın, Avrupa Birliği’ne kabul edildikten sonra, serbest dolaşım nedenleri ile 2 milyon kadar nüfusu çalışmak için ülkeyi terk etmiş. Bunların çoğu genç olduğundan, dinamik bir genç nüfustan da mahrum kalmış.
Demokrasiye geçmeyi ve Avrupa Birliği’ne katılmayı kısa bir süre denilebilecek zaman dilimi içerisinde gerçekleştirmesi nedeniyle, süratle gelişen bu olayların etkisinden kendisini kurtaramamış. Bu durumda onlara hak vermemek mümkün değil. Bir anda rejim değişiyor ve kendisini Avrupa Birliği’nin içerisinde buluyor. Hem demokrasiyi ve hem de Avrupa Birliği’ni hazmedecek. Hiç de kolay değil. Bunların altından kalkıp kalkamayacağını zaman gösterecek. Ancak bizim gördüklerimiz, sıkıntıların hala devam etmekte olduğu.
Tüm gezimiz boyunca dışarıya doğru büyük bir genç nüfus göçü yaşayan bu Balkan ülkesinin her bakımdan ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunun belirtilerini görebiliyoruz. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen hep aynı yere gitmekten sıkılan Avrupalı turistlerin de yeni bir yer bulmanın heyecanı içerisinde Bulgaristan’a akın etmeleri, bu ülkenin ciddi bir avantajı. Bu turistler, daha ziyade kış sporları ve deniz için geliyorlar. Nüfusu 7 milyon olan Bulgaristan’a yılda gelen turist sayısı yaklaşık 9 milyon. Bu da Bulgaristan için hiç de küçümsenecek bir rakam değil.

Bulgaristan’da kaldığımız süre içerisinde bir gün Plovdiv (Filibe), bir gün de Sofya’yı gezme şansımız oldu. Bir günde seyahatle geçti. Seyahatimizi araçla yaptığımız için Bulgaristan’a Kapıkule Sınır Kapısından girdik. Yol güzergahımız da Haskova, Plovdiv ve Sofya oldu. Oldukça rahat yolculuk yaptık ve güzel yerler gördük. Her ne kadar yalnızca Sofya ve Plovdiv’i gezmekle Bulgaristan hakkında tam bir bilgi sahibi olunamayacağı bir gerçekse de, bu iki önemli şehri görmek de, bir fikir vermesi açısından önemli.
Bulgaristan hakkında bu kadar kısa bir bilgi verdikten sonra, gezimiz sırasında gördüklerimizi sizlere aktarmaya çalışacağım. Traklardan Roma İmparatorluğuna, daha sonra da Osmanlı Devleti’ne kadar çeşitli kültürleri bünyesinde bulunduran bu ülke, karma bir kültürün yansıması. Bunu da tüm gezimiz sırasında gördük.

Gördüklerimiz içerisinde kuşkusuz en güzelleri, ikona sanatı ve duvar resimleri. Ortodoks diniyle özdeşleşmiş olan bu sanat dalı, Bulgaristan’da en üst düzeyde uygulanmış. Gezdiğimiz kiliselerde son derece güzel resimler ve ikonalar gördük. Gerçekten bakmaya doyulamayacak kadar güzeller.
Onlar Plovdiv, biz ise Filibe diyoruz. Ne olursa olsun Türkler için çok tanıdık bir şehir. Bugün Plovdiv olarak adlandırılan Filibe, Bulgaristan’ın güney kesiminde, yukarı Trakya Ovası’nda ve Meriç Nehri’nin iki tarafında yer almakta. Burası aslında altı tepe üzerine kurulmuş bir şehir. Meriç Nehri ile merkezdeki Cuma Camii arasında kalan kısımda şehrin ticari bölümü bulunuyor. Nüfusu yaklaşık 350 bin olan bu yerleşim birimi, Sofya’dan sonra Bulgaristan’ın en büyük şehri durumunda. Aynı zamanda, önemli bir ticaret ve kültür merkezi konumunda.
1999 yılında Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen bu şehrin geçmişi, oldukça eskilere dayanıyor. Şehir, 1361 yılında Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından fethedilince, adı “Filibe” olarak anılır olmuş. 1878’deki Osmanlı-Rus savaşından ve Bulgaristan’ın bağımsızlığından sonra da ‘Plovdiv’ olarak değiştirilmiş şehrin adı.
Bugün Anadolu’dan Avrupa’ya giden yol üzerinde bulunan Filibe’nin, ya da bugünkü adıyla Plovdiv’in bizim için tarihi bir önemi var. Osmanlılar döneminde Filibe, tam bir Türk şehri karakterinde gelişme göstermiş. Burayı fetheden Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa, ilk olarak Meriç üzerinde bir köprü yaptırmış ve çeltik yetiştirmeye oldukça elverişli olan şehrin hemen kuzeyindeki araziye pirinç ektirerek bölgeye bu ziraatı tanıtmış. Zamanla şehir, devlet sınırlarının iç kısmında kalarak önemli ticari ve ekonomik merkezlerden biri haline gelmiş. 15. yüzyılın ilk yarısında, Anadolu’dan getirilen Türk aileleri buraya yerleştirilmiş ve Filibe, Rumeli Beylerbeyinin merkezi olmuş. Şehri birkaç kez ziyaret etmiş olan ünlü seyyahımız Evliya Çelebi, burasının Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki en büyük on şehrinden biri olduğunu ve her gün daha da zenginleştiğini kaydediyor.
Osmanlı zamanında inşa edilen çok sayıda cami, han, hamam, kervansaray ve medrese gibi yapıların büyük bir çoğunluğu yıkılmış olmasına rağmen bir kaçı ayakta kalabilmiş. Şehrin trafiğe kapalı, alışveriş caddesinden vitrinlere, insanlara ve binalara bakarak yürürken caddenin sonuna geldiğimizde, yerden 4-5 metre aşağıda kalmış bir Roma stadyumunun kalıntılarını gördüğümüzde ne kadar şaşırdığımızı tahmin edemezsiniz. Bu alışılmış bir şey değil. Hemen onun yanında da güzel görüntüsü ile Cuma Camii. Yürümeye devam edildiğinde sağlı sollu alış veriş yerleri ile cadde tüm hareketliliği ve renkliliği ile devam ediyor.

CUMA CAMİİ
Osmanlı’dan Bulgaristan’da kalan birkaç eserden en önemlilerinden birisi olan ve 14. yüzyılda I.Murad tarafından yaptırılan, kendisine “Ulu Cami”, “Cumaya Camii” veya “Hüdavendigâr Camii” isimleri verilen camiyi gezdik. Son zamanlarda restore edilerek ibadete açılan caminin görünümü son derece iyi.
İMARET CAMİİ
Az bir yürüyüş mesafesinden sonra 1442 de II. Murad döneminde Lala Şahin Paşa’nın oğlu Şahabettin Paşa tarafından yaptırılan İmaret (Şahabettin Paşa) Camisine ulaşıyoruz. Ulu cami kadar olmasa da dış görünüşü iyi durumda. Camiye daha sonraları Sultan II.Beyazid döneminde imarethane eklenmiş. Bugün yalnızca cami ve Şahabettin Paşa’nın Türbesi mevcut ve ne ibadete açık.
ESKİ KENT-TARİHİ EVLER
Plovdiv’de görülüp gezilecek ve keyif alınacak yerlerin başında geliyor. Plovdiv’in eski kısmında, sanki biz oraya geldiğimizde açılmış tarihten bir sayfa gibi. Akşam güneş batarken gelmemiz nedeniyle, havanın alaca karanlığında sokaklar ve evler daha da güzel ve gizemli görünüyorlar. Büyük taşlarla döşenmiş Arnavut kaldırımlı yollarında yürürken eski günlerden kalma bir Bulgar güzelinin hemen karşımıza çıkacağı hayaline kapılıyoruz. Burası Osmanlı’nın kurduğu bir mahalle aslında. Bunu evlerin tarihlerine ve mimari tarzlarına bakarak anlayabiliyoruz. Onlar ise bu evlere “Plovdiv Barok” tarzında yapılmış evler diyorlar.” Simetrik bir yapı; merkezde salon, etrafında yine merkeze göre simetrik şekilde yerleşmiş odalar. Orta halli ailelerde salon dikdörtgen oluyor, zenginlerde ise oval. Boyalı niş’lere, en güzel oymacılık örneklerinin sergilendiği ahşap tavanlara ve güneşin her daim içerde olmasını sağlayan bir pencere donanımına sahip bu evler, Avrupa tarzı mobilyalarla döşenmiş.

Restore edilmiş 150’den fazla evden oluşan bu alanda, bugün binaların her biri müze, galeri, atölye, otel, lokanta ve gece kulübü gibi işlevler üstlenmiş. Örneğin Argir Kuyumcuoğlu Evi (1847), bugün Etnografya Müzesi olmuş. Dimitar Georgiadi Evi (1848) ise Ulusal Uyanış ve Özgürlük Mücadelesi Müzesine dönüşmüş. Tchomakov Evi (1860) ya da Zlatyu Boyacıyev Evi, artık bir sanat galerisi ve Bulgaristan’ın en ünlü ressamlarından Boyacıyev’in en geniş resim koleksiyonunu barındırıyor. Bir dönem Fransız şair Alphonse de Lamartine’nin kaldığı ev de bugün Bulgar Yazarlar Birliği’nin merkezi.
İçlerinde en simgesel ve tipik olan Balabanov Evi de, sanat galerisi ve konser binası bugün. Ev aslında 19.yy başında zengin bir tüccar tarafından inşa edilmiş, ama orada oturan son kişinin, yine bir tüccar olan Luca Balabanov’un adını taşı yor. 1930’lu yıllarda yıkılan ev, 45 yıl sonra aynı yere yeniden inşa edilmiş. Bu yapı, görkemli ve estetik cephesi ile Bulgar barok döneminin en güzel yansıması. Göz kamaştıran ikonları ile kiliseler, yüzyıllık ağaçlarıyla Kral Simeon Parkı, çok değerli altın objeleriyle arkeoloji müzesi, açık hava cafe’leri, Sanatçılar sokağı, antikacılar. Burası sanki bir el işçiliği krallığı; resimli-tahta oyma kutulardan, dantellere, çarpıcı renklerdeki dokumalara kadar, yok yok. Bölgeden eli boş çıkmak imkansız. Geçmişten bugüne yolculuk, hatta zamanı unutmak gibi.

ROMA TİYATROSU
Antik Tiyatro, turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor. Taksim Tepe ve Cambaz Tepe arasında yer alan Antik Tiyatro 2. yüzyılda inşa edilmiş görkemli bir yapı. 3 katlı sahneye sahip tiyatro, Orta Asya Helenistik tarz mimarisiyle inşa edilmiş. Tiyatro 3 kapılı ve 28 basamaklı oturma düzenine sahip. Büyüklüğü ve mimarisinin görkemi ile öne çıkıyor. 5-7 bin kişi kapasiteli ve sahne heykellerle süslüymüş; Tiyatro bölümler halindeymiş ve her bölümün sıralarına şehrin mahallelerinin adı yazılıymış. Her mahalleli kendi yerini, nereye oturacağını bilirmiş. Sahnesi bugün de konser ve gösteriler için kullanılıyor. Roma Stadyumu ise, at nalı biçiminde, 30 bin kişi kapasiteli. Burada, 4 yılda bir Olimpiyat oyunları tarzında spor karşılaşmaları yapılırmış.
Bundan sonraki yazımda Sofya’da buluşmak üzere hoşça kalınız.

Saygılarımla.
olay.salcan@gmail.com
www.olaysalcan.com
Temmuz 15, 2014 | 0 yorum |

Hurdacılar Kapıkule yolunu açtı

Bulgaristan'da, metal satış yasasını protesto eden hurdacılar, yol kapatma eylemine yarına kadar ara verdi.

 Hurda metal satın alan şirketlere özel kişilerin metal satmasını yasaklayan yasayı protesto etmek amacıyla iki gündür aralıklarla Kapitan Andreevo Gümrüğü'ne giden yolu kapatan Bulgar hurdacılar, mevzuatın geri çekileceği yününde söz almaları üzerine eyleme ara vererek yolu ulaşıma açtı.

Hurda ticareti yapan şirket temsilcileri ile bazı partilerin milletvekilleri ile Çevre ve Su Bakanlığı yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda, sektörü ilgilendiren ve arasında özel şahısların şirketlere hurda metal satışını yasaklayan yeni düzenlemelerin iptal edileceği konusunda söz alan hurdacılar geçici olarak yolu ulaşıma açtıklarını duyurdu.

Hurdacılar, mevzuat parlamentoya bağlı Çevre Komisyonu'nda yarın oylamaya sunularak iptal edilmesini bekliyor

Yarına kadar Kapıkule'ye giden yolu açtıklarını duyuran hurda ticareti yapan şirket temsilcileri, verilen sözün yerine getirilmemesi halinde tekrar eyleme geçeceklerini bildirdi. 

Öte yandan, Çevre ve Su Bakanı Stanislav Anastasov, özel kişilerin şirketlere hurda metal satmasını yasaklayan ilgili mevzuatın yürürlüğe girmesinin bir yıl süreyle ertelenmesini desteklediklerini, bundan sonra konunun parlamentoda görüşüleceğini kaydetti.


AA
Temmuz 15, 2014 | 0 yorum |