Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

AKP kongresine Metin Kazak da katıldı

30 Eylül 2012 Pazar |

Ankara'da gerçekleştirilen AK Parti 4. Olağan Kongresine katılan Hak ve Özgürlükler Hareketi heyetinde Genel Başkan Yardımcıları Ruşen Riza ve Lütvi Mestan'ın yanı sıra Avrupa Parlamentosu milletvekili Metin Kazak da yer aldı. 

HÖH heyeti, AKP Bursa milletvekili ve Bulgaristan  Türkiye Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk ile görüştü.  




AJANS BG
Eylül 30, 2012 | 8 yorum |

Türkiyeli öğrencilerden Başbakanın önünde denklik protestosu

Bulgaristan'da eğitim alan Türkiyeli üniversite öğrencileri, YÖK'ün diplomalarına denklik vermeyi durdurması üzerine pankartlı protesto eylemi yapmaya hazırlanıyor. 

Başbakan Boyko Borisov'un da katılacağı Sofya Üniversitesi'nde yapılacak olan eğitim yılı açılış töreninde afiş kaldıracaklarını belirten Turk Ogrenciler Dernegi üyeleri, seslerini duyurmak istediklerini kaydetti. 
Turk Ogrenciler Dernegi'nden yapılan açıklamada, 'Denklik için sesimizi duyurma vakti geldi.  Bulgaristan Turk Ogrenciler Dernegi olarak Pazartesi sabah 09:00 da Bulgaristan Başbakanı ve Egitim Bakanının katılacağı Sofya Universitesi (Sofiyski) açılış töreninde bizde olacagiz. Torende grup olarak afis kaldırma eylemi yapacağız', deniliyor. 
Dernekten yapılan açıklamada ayrıca, eylemin sessiz şekilde pankart kaldırmayla sınırlı olduğu kaydedilerek herhangi bir taşkınlığa izin verilmeyeceği vurgulandı. 

AJANS BG


İLGİLİ HABER:
-  Diplomalara imza uygulaması 300 Türk öğrenciyi zor durumda bıraktı
Eylül 30, 2012 | 0 yorum |

Müslümanlara Karşı Davaya Tepki


Pazarcık ilinde 13 Müslümana karşı "demokrasi karşıtı ideolojiler yayma" suçlamasıyla açılan dava görülmeye başladı.
Davayı değerlendiren Başmüftü Mustafa Aliş Hacı, Bulgaristan halkının müslümanlardan korkması için hiçbir neden olmadığını ancak müslümanların şu anda korku içerisinde olduğunu söyledi.
Hacı şunları kaydetti:
"Müslümanlar, komşularından korkmuyor. Ömür boyunca beraber yaşamışlar, beraber oynamışlar çocukken. Bayramları beraber kutluyorlar. İyi günde de, kötü günde de beraberdiler. Ama devletten korkuları var. Çünkü bugün mahkeme önüne hocaları getirdilerse, hocalar bugün davalı ise, yarın ben sıradan bir Müslüman olarak camiye gitmeye başladığımda veya Hz. Peygamber'in sünnetini uygulamak suretiyle sakalımı uzatırsam veya bir bayan baş örtüsü taktığı takdirde yarın öbürgün o da mahkemelik olabilir. Öyle bir korku var. Bir. İki; bu da soykırımın bir parçasıdır."
Başmüftü Mustafa Aliş Hacı, bu davada devletin İslam uzmanlarına başvurmamasından da yakındı.

İzzet İSMAİLOV I TRT
Eylül 30, 2012 | 3 yorum |

Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan sınır güvenliği için koordinasyon merkezi kuruyor

29 Eylül 2012 Cumartesi |

AK partisinin kongresine katılmak için Ankara’ya giden İçişleri Bakanı ve iktidardaki GERB partisi Genel Başkanı Tsvetan Tsvetanov, Türk mevkidaşı İdris Naim Şahin ile görüştü.
İçişleri Bakanlığı’na gelişinde resmi törenle karşılanan Tsvetanov, daha sonra Bakan Şahin’le görüşmeye geçti. İkilinin görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.
Görüşmede, Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan’ın ortaklaşa gümrük ve polis teşkilatlarının arasında üçlü koordinasyonu sağlayacak bir merkezin açılması ele alındığı belirtildi. Tsvetanov, ‘Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’nin kuracağı bu merkez sınırlardaki düzeni ve ilgili yasaları korumak için katkı sağlayacak’ dedi. 

 AJANS BG
Eylül 29, 2012 | 0 yorum |

Tsvetan Tsvetanov: GERB’in göçmenlerle çalışması siyasi ilişkilere katkıda bulunacak


Sayın Tsvetanov, Bulgaristan ile Türkiye arasında son dönemdeki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Partiniz GERB’in Türkiye’de iktidardaki AKP ile arası nasıl?

Son yıllarda GERB hükümetinin izlediği yol, Bulgaristan ile Türkiye arasında ilişikilerin çok iyi gelişmesine dair olumlu sinyaller verdi. Hükümetler düzeyindeki işibirliği, hayatın tüm alanlarına yansımaktadır. Yatırım niyetleri, karşılıklı çıkar ve yararlara dayalı adımlara zemin yaratıyor. Biz iki komşu ülkeyiz. Bölgenin kalkınmasına yönelik ortak amaç ve hedeflerimiz var.

GERB’in azınlıklara yönelik politikası hangi ilkelere dayanmaktadır? Partinizin, devlet kademelerinde ve istihbarat kuruluşlarında neden Türkler yok?

Hemen söylediklerinizi düzeltmek istiyorum. Hükümette ve mecliste bizim Bulgaristan Türkü olan bir bakanımız var. Vecdi Raşidov, Türkiye’de, Bulgaristan’da Müslümanlar arasında çok ünlü ve simgesel önemi olan bir kişidir. Şunu önemle itiraf etmeliyim ki, GERB partisini kurarken, Bulgaristan’da Müslümanlar, Türkler arasında büyük korku vardı. Hak ve Özgürlükler Hareketi dışında bir partide yer almak onları korkutuyordu. HÖH’ün siyasetinde, Bulgaristan’da Müslümanların hak ve özgürlüklerinin sadece ve bir tek onlar tarafından savunulacağı iddia ediliyordu. Bunu aşmanın çok zor oalcağını biliyordum. Ben de Başbakanla yanyana GERB partisinin ilk kurucuları arasındaydım, onun felsefesi ve ilkelerini çizenlerden biriyim. Türklerin de, müslümanların da yoğun yaşadığı, karma bölgelerde parti teşkilatları oluşturmak için çok çalıştım. 2007 yılında ilk defa yerel seçimlere katıldığımızda çok mütevazi sonuçlar aldık. 2011 seçimlerinde artık Türklerin yaşadığı yerlerde de büyük başarılar kaydettik. Ben onları kesinlikle diğer Bulgar vatandaşlarından ayırt etmiyorum. Partimiz, örneğin Dulovo’da çok başarılı oldu. Belediye Başkanımız Yüksek Ahmed seçimleri kazandı. Mümün İsmail de Cebel Belediyesinde başarılı oldu. GERB’e sıcaklık gösteren Bulgaristan Müslümanlarının sayısı çoğaldı. Örnek olarak Kırcali’yi verebilirim. 2007 yılında sadece yedi belediye meclis üyemiz vardı. 2001’de belediye meclis üyesi sayımız 42 oldu. Kırcali ilinde henüz belediye başkanımız yok, fakat Silistre ilinde, Dulovo’da bunu da kazandık. Doktor Yüksel şüphesiz bir lider ve insanlar arasında çok saygın bir kişi.

GERB partisi ülke içinde azınlıklara olduğu gibi, son zamanlarda Türkiye’de bulunan göçmenlerin problemleri konusunda da ciddi adımlar atıyor, onlarla yakınlaşmak istiyor.  Şimdiye kadar bu insanlarımız sözkonusu olduğunda hep “seçim turizmi”, “otobüsler geliyor” ifadeleriyle anılıyordu...

Bulgaristan’da yaptığımızı temel alarak, bunu Türkiye’de de devam edip, geliştirmek istiyoruz. Türkiye’deki Bulgaristan göçmenlerinin bulunduğu yerlerde GERB partisi teşkilatları kurmak istiyoruz. Bunlar hükümetler arasında, akrabalar, dostlar, aileler ve doğdukları yerleri bırakıp Türkiye’de yaşayan insanlarla yeni bir köprü olabilir. Ayrıca birçok Bulgar Türkiye’yi turizm amacıyla ziyaret ediyor. Ben de 2000 yılında Kuşadasına tatile gittiğimde, politikacı değil, sıradan bir vatandaş sıfatıyla, aslında şimdi de kendimi sıradan bir insan olarak görüyorum, herkes bize “komşu, komşu” diye hitap ediyordu. Bulgarca konuştuğumuzu duyan göçmenler de yanımıza gelip, bizimle temas a giriyordu. Öyle bir samimiyet ve konukseverlik başka yerde görmedim. Türkiye, ayrım yapmadan herkese karşı çok misafirperver. GERB partisinin orada bürolar oluşturmasında bu da 
olumlu rol alacak.

Şimdi de sıradan biri olarak, ancak İçişleri Bakanı ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı olarak göçmenlerle karşılaşmanızda onların gözünde ne görüyorsunuz. Beklentileri, istedikleri nedir?

Göçmenlerimiz arasında mevcut görüş şu: İki ülke arasındaki temasların mutlaka ve sadece Hak ve Özgürükler Hareket Partisi aracılığıyla yürütüldüğünü düşünüyorlar. İlk kuruluş dönemlerinde GERB “isimleri değiştirecek”, “yeni bir asimilasyon kampanyası gerçekleştirecek” şeklinde korkutmalar vardı. Aslı olmayan bu korkular artık mevcut değil. Daha da ötesi, Türkiye Başbakanı Recep Erdoğan ve Bulgaristan’ın Başbakanı Boyko Borisov arasında çok samimi bir arkadaşlık var. Bu da güvenlik ve dostluğa yeni ivme kazandırıyor. Türkiye’de oluşturulacak GERB teşkilatlanması ikili siyasi ilişkilere katkıda bulunacak.

Çifte vatandaşlığa sahip göçmenler oyunu kullanabilecek mi?

Bana göre seçim hakkı herkesin kendi iradesiyle karar vereceği bir olaydır. Anayasal hakkın ve demokrasinin gücü sayesinde insan, doğru bulduğu, kendisine yardım edeceğini umduğu kişiye oy verir. Bu açıdan Bulgaristan göçmenlerinin GERB partisini nasıl ve ne kadar destekleyeceğini bilemem. Onlar elbet oyunu verebilir. Şimidye kadar HÖH tarafından böyle disiplinli, seri bir seçim makinesi görmekteydik. Fakat parti ile insanlar arasında normal iletişim sadece seçim dönemlerinde yapılıyor. Bu kişilerin siyasetçilerle irtibatı yok.
Türkiye’de bir yandan kendi yapılarımızı kurmak, öte yandan da o insanlarla devamlı diyalog içinde olmak istiyoruz. Aynen burada 264 Bulgar belediyesindeki seçmenlerimizle devamlı diyalogta olduğumuz gibi. Aynı yere, ikinci, üçüncü defa gittiğimde, vatandaş kendisini unutmadığını, sırtınızı dönmediğinizi anlıyor. Sadece seçimden seçime gitmiyoruz, biz hep onlarlayız.

Son zamanlarda herkes Erdoğan ile kim ne kadar daha büyük dost olduğu tartışma konusu, siz ne kadar yakın dostsunuz?

Başbakanımız Türkiye Başbakanı ile yaptığı tüm görüşmelerde yer aldım. Erdoğan’ın politikaya bakışı, iki ülkenin ortak menfaatlerine bağlı siyasi yaklaşımlarına hayran kalmışımdır.Türkiye bizim açımızdan çok önemli ve stratejik partner olarak gördüğümüz bir ülke. Biliyorsunuz, Bulgaristan AB’nin dış sınırı, ancak bu sınırdan hemen sonraki ilk komşumuz Türkiye’dir. Bulgar hükümeti üç seneden beri gerçekten inanılmaz şeyler yaptı. Hiçbir zaman iki ülke başbakanları arasında bu denli bir arkadaşlık olmamıştır. Erdoğan gibi bir siyasetçinin profilinden ve siaysi yaklaşımlarından çok etkilendim. Bu kongreye Bulgaristan’dan başka partiler ve kişiler de davetli elbet, fakat bizim davet şahsen Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Bu temaslar karşılıklı işbirliğimize olumlu etki yaratacaktır. Kongrede Erdoğan’la gayrıresmi görüşme fırsatım olabilir.
Eylül 29, 2012 | 0 yorum |

Türkiyeli işadamından haraç isteyen iki kişilik çete Kırcaali’de yakalandı

27 Eylül 2012 Perşembe |

Kırcaali bölgesinden Türkiye’ye 400 bin avroluk canlı hayvan ihracaatı ihalesini kazanan P.H. adli Türkiyeli işadamından ‘çalışma hakkı’ için 6 bin avro isteyen iki kişi yakalandı. Kırcaali polisi tarafından gerçekleştirilen yakalama operasyonu sırasında H.M. (41) ve Z.M. (42) adlı haraççılar, önceden polis tarafından işaretlenen haraç parasının teslimi sırasında ele geçirildi. Yakalanan iki kişilik çete üyelerinin Türk işadamını ‘Parayı vermezsen, otomobilini ber yerlerde durduracağız ve ondan sonra seni kimse bulamayacak’ sözleriyle tehdit ettiği açıklandı. 
Güvenlik birimlerinin, haraç çetesini Türk işadamıyla iki ay önce bağlantıya geçmesinden bu yana takip ettiği belirtildi. 

 AJANS BG
Eylül 27, 2012 | 0 yorum |

Kasim Dal’ın partisinin adı ‘Özgürlük ve Onur’

26 Eylül 2012 Çarşamba |

Bağımsız milletvekili Kasim Dal, kurulum aşamasında olan yeni siyasi partinin adının ‘Özgürlük ve Onur’ olacağını söyledi. Yarın kurucuların başkent Sofya’da bir araya geleceğini belirten Dal, partinin liderliğini Korman İsmailov’a önereceklerini kaydetti.

 AJANS BG

İLGİLİ HABER:
Kasim Dal: ‘Yeni partinin ismini 27 Eylül’de açıklıyoruz’
Kasim Dal: 'Seçimlerde 12 milletvekili çıkartacağız'
Eylül 26, 2012 | 21 yorum |

THY uçağı Sofya’ya acil iniş yaptı


İstanbul-Münih seferi yapan Türk Hava Yolları’na (THY) ait yolcu uçağı Sofya Havalalanı’na acil iniş yaptı. Hava limanının basın merkezinden verilen bilgide, uçakta bulunan bir ABD vatandaşı yolcunun sağlık sorunu nedeniyle açıl iniş gerçekleştirmek zorunda kalındığı belirtildi.

AJANS BG
Eylül 26, 2012 | 0 yorum |

'13 Müslüman din adamı' davasında 2.duruşma

Pazarcık İl Mahkemesi'nde, Bulgaristan’da mahkeme kaydı bulunmayan İslam Vakfı’na üye olduğu iddiasıyla 2010 yılında tutuklanan 13 Müslüman din adamının davasında 2. duruşma bşladı. Zanlılar, demokrasi karşıtı ideolojileri yaymak, şiddet içeren vaazlar vermek ve yasadışı bir örgüte üye olmakla suçlanıyor. 
Şu anda 7 şahit ifade veriyor. Şahitlerin arasında bulunan Bulgar ve Suriye vatandaşlığına sahit Muafak Alasad yeterli düzeyde Bulgarca bilmediğini belirterek tercüman istedi. 
200 KİŞİ MAHKEME BİNASI GİRİŞİNDE BEKLİYOR
Pazarcık'taki mahkeme binası önünde sanıklara destek veren 200 kişi duruşmanın sona ermesini bekliyor. Bina çevresinde geniş güvenlik önlemleri göze çarpıyor. 


İLGİLİ HABER:
Euronews: Bulgaristan’da İslam Vakfı davası başladı
Doç. Mihail İvanov: Pazarcık’ta yaşananlar tehlikeli
13 imam 'radikal islam' suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor
Eylül 26, 2012 | 0 yorum |

Koca Yusuf Yağlı Güreşleri Başlıyor

Koca Yusuf’un doğum yeri olan Şumnu’nun Karalar (Çerna) köyünde ilk kez Koca Yusuf Yağlı Güreş ve Şenlikler düzenlenecek. 

Koca Yusuf Yağlı Güreş ve Şenlikleri açılış töreni, Karalar köyünde, 30 Eylül 2012 Pazar günü yapılacak. İki kez dünya güreş şampionu Deçko İvanov ve Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi, Koca Yusuf Yağlı Güreş ve Şenliklerin Bulgarca ve Türkçe sunuculuğunu yapacaklar. Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmedov, dua edecek. Devamında Karalar köyü Muhtarı İsmail Hilmiev ‘in ve köy insanlarının büyük emeği sonucunda oluşan Koca Yusuf Er Meydanı’nda Deliorman Türkleri folklor ekip ve sanatçıları gösteriler sergileyecek. Koca Yusuf Er Meydanı’na Bulgaristan’dan 45, Kırkpınar’dan 10 yağlı güreş pehlivanı çıkacak. Eski Cuma (Tırgovişte) Müftüsü Enver Yahov ve Köklüce Beden Eğitimi Öğretmeni Halit Halit, Kırkpınar’dan gelen misafir Cazgır ile birlikte cazgırlık yapacaklar. Beş yıl önce kurulan Şumnu Kültür Evi Davul Zurna Takımı, Edirne’den gelen zurna ve davulculara eşlik edecek. Koca Yusuf Yağlı Güreş ve Şenliklerine onlarca konuğun yanı sıra Edirne Valisi Hasan Duruer, Burgas Başkonsolosu Cem Ulusoy, Kırklareli Belediye Başkanı ve Tekirdağ Belediyeleri folklore ekipleri katılacak. 

 Nurten REMZİ
Eylül 26, 2012 | 0 yorum |

Ahmet Doğan AKP kongresine gitmiyor

HÖH Genel Başkan Yardımcısı Hristo Biserov, parti temsilcilerinin Pazar günü Ankara’da yapılacak AKP’nin 4. Olağan Kongresine katılacağını söyledi. Biserov, HÖH lideri Doğan’ın özel olarak davet edildiğini kaydetti. Biserov, Ankara’ya gidecek heyetin başkanlığını Lütfi Mestan’ın yapacağını belirterek, Doğan’ın mesajını AKP'nin kongresinde Mestan’ın okuyacağını vurguladı. ERDOĞAN TEKRAR ADAY Recep Tayyip Erdoğan ’ın genel başkanlık görevine dördüncü ve son kez aday olacağı AKP Büyük Kongre'sinde, iktidarda geçen 10 yılın da muhasebesinin yapması, terör başta olmak üzere son dönem yaşanan gelişmeler, yaklaşan yerel seçimler, Kürt politikası, Başkanlık sistemi, milletvekili dokunulmazlığı gibi konuları içeren ayrıntılı bir konuşma gerçekleştirmesi bekleniyor. AJANS BG
Eylül 26, 2012 | 4 yorum |

İçişleri Bakanı Tsvetanov, AB üyesi ve üyeliğe aday ülkelerin büyükelçileriyle görüştü

25 Eylül 2012 Salı |

İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, başkent Sofya’da AB üyesi ve üyeliğe aday ülkelerin büyükelçileriyle görüştü. 
Bakanlıktan verilen bilgide, toplantının yedinci defa gerçekleştirildiği belirtilirken, bu yılki görüşmenin AB dönem başkanı olan Güney Kıbrıs’ın Sofya Büyükelçisi Stavros Amvroziu’nun girişimiyle yapıldığı kaydedildi. Bakanlıktan yapılan basın açıklamasında Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz'ın toplantıya katılıp katılmadığı belirtilmedi. Toplantıda ele alınan konular arasında bulunan Bulgaristan ve Romanya’nın üye ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı veren Schengen sistemine dahil olması ve Bulgaristan’ın adalet ve iç güvenlik alanındaki sorunlarını çözme yönünde kaydedilen ilerleme konusu öne çıktı. 
Tsvetan Tsvetanov, büyükelçiler toplantısında yaptığı konuşmada, Bulgaristan’ın Schengen üyeliği için tüm kriterleri yerine getirdiğini vurguladı. İçişleri Bakanı Tsvetanov, örnek olarak Türkiye sınırındaki kaçak girişlere karşı kurulan sistemi örnek gösterdi. 
Bulgaristan, Türkiye sınırına kaçak geçişleri önlemek amacıyla elektronik izleme sistemi kurdu 
4 Eylül 2012 Salı I Ajans Bg 
Bulgaristan Türkiye ile olan sınırını daha iyi kontrol etmek amacıyla elektronik izleme sisteminin ilk aşamasını faaliyete soktu. İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov tarafından açılışı yapılan system, termal kameralar, mobil devriyeler ve iletişim ağından oluşuyor. Tsvetanov, Kapıkule Sınır Kapısının Bulgaristan tarafındaki Kapitan Andreevo Gümrüğünde yaptığı açıklamada, sistemin Kapıkule ile Hamzabeyli sınır kapıları arasındaki sınır şeridini takip edeceğini ve devreye girmesiyle sınırdan kaçak geçişlerin mümkün olmayacağını belirtti.

AJANS BG
Eylül 25, 2012 | 0 yorum |

Tuncay Yılmaz: Rumeli TV, Bulgaristan çekimlerine ağırlık veriyor

30 Ağustos 2006 yılında kurulan ve Türksat 3A ve Dsmart 258. Kanalda yayın yapmakta olan Rumeli TV son 3 aydır Bulgaristan da çekimlerini hızlandırdı. Özellikle Kırcaali, Silistre ve Filibe çekimler yapan Rumeli TV ekibi önümüzdeki günlerde Aytos ve Razgrat tarafında da çekim yapacak. 
Rumeli TV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tuncay Yılmaz yaptığı açıklamada
’’2006 yılında yayına başladığımız günden itibaren gerek Trakya gerekse Balkanlardan yayınlarımız devam ediyor. Ancak son zamanlarda Bulgaristan başta olmak üzere Yunanistan, Makedonya ve Kosovo da ekipler kurarak çekimlere başladık. Bulgaristan daha yakın olduğu için burada Program Yapımcımız ve Edirne Bölge Koordinatörümüz Recep Dural’ın Sunumuyla programlarımızı çekiyoruz. Yine Gümülcüne ve İskeçe bölgelerinde Program yapımcımız Fevzi Kurtuluş ile çekimlerimiz devam ediyor. Balkanlar bizim için çok önemli. Çünkü orada atalarımız var. Atalarımız olmasa bile atalarımız oralardan gelmiş. Birimizin dedesi Bulgaristan göçmeni, birimizin dedesi Selanik göçmenidir. İşte burada yaşayan soydaşlarımızı ekranlarımıza taşıyoruz. Ve en önemlisi Türkiye’deki akrabaları ile ekranda onları buluşturuyoruz ve buluşturmaya da devam edeceğiz’’ dedi.

AJANS BG
Eylül 25, 2012 | 0 yorum |

ABD Büyükelçisinden videolu tanıtım

Sofya'ya yeni atanan ABD Büyükelçisi Marsi Riys ilk tanıtım mesajını video paylaşım sitesi Youtube aracılığıyla gönderdi.

 
Eylül 25, 2012 | 1 yorum |

Belçika'da Türklerle Bulgarlar kavga etti: 1 Türk komada

24 Eylül 2012 Pazartesi |

Belçika'nın Temse şehrinde geçtiğimiz Cumartesi gecesi saat 23.45 civarında Aydın Kubin tarafından işletilen Club 101 adlı Türk Kahvehanesinin önünde Bulgarlarla Türkler arasında çıkan kavgada 1’i kritik olmak üzere 3 Türk ağır yaralanırken süpheli 3 Bulgardan 2’si gözaltına alındı.

Kavganın nedeni henüz bilinmiyor. Hoogkamerstraat ve Rozenlaan’ın kesiştiği yerde çıkan kavgada ağır yaralanan 3 Türk’ten birinin komada olduğu ve yaşam savaşı verdiği öğrenildi. Komadaki Türk’ün çelik bir madde ile, tahminen İngiliz anahtarı ile dövüldüğü sanılıyor. 3 şüpheli Bulgardan 2’si sorgu hakimi tarafından tutuklanırken 3.sü ağır koşullarla serbest bırakıldı. Bulgarların Türk kahvehanesinde çıkan anlaşmazlıktan sonra kahvehaneyi terkedip bir müddet sonra silahlarla geri döndüğü ve Türklere saldırdığı belirtildi. Dendermonde Savcılığı’ndan Anton Schotsaert "Türk kökenli bir kişi kritik durumda hastaneye kaldırıldı. İngiliz anahtarı kullanıldığını gösteren belirtiler mevcut.” dedi. Schotsaert “Görgü tanıklarının silah kullanıldığını hatta kurşun atıldığını söylediği ancak kurbanlarda kurşun izine rastlanmadığını” söyledi. Bulgar kökenli 3 kişinin yakalandığı ve sorgulandığı ve öldürmeye teşebbüs suçlaması ile yargılanacağı belirtildi. Savcılık kavga nedeninin henüz bilinmediğini açıkladı.

Bin Fikir, Belçika


Eylül 24, 2012 | 5 yorum |

İçişleri Bakanı Tsvetanov AKP'nin kongresine gidiyor

İçişleri Bakanı ve iktidardaki GERB partisi Genel Başkan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov, önümüzdeki Pazar günü Ankara’da gerçekleştirilecek AK Parti'nin 4. Olağan Büyük Kongresine katılacak. Davetliler arasında Tsvetanov’un yanı sıra Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin de katılması bekleniyor.
     KASİM DAL’A ÖZEL DAVETİYE    
Başbakan Erdoğan, bağımsız milletvekili Kasim Dal’a ise özel davetiye gönderdi. Erdoğan, davetiyede ‘Pazar günü Ankara'da yapılacak olan AK Parti Olağan Kongresine davet etmekten mutluluk duyarım. Büyük kongremiz, gerçekleştirilmiş çalışmaların ve parti politikalarının değerlendirilmesi ve gelecekteki yeni politikaların oluşturulması için bir fırsat teşkil etmektedir. Kongremiz ayrıca diğer ülkelerden kardeş parti ve liderlerin genel olarak Türkiye'deki siyasi parti faaliyetleri ve özellikle AK Parti hakkında doğrudan izlenim elde edinebilmeleri açısından fırsat sağlayan bir ortam yaratmaktadır. Bu sebepler, tüm kalbimle inanıyorum ki Kongreye katılımınız, partilerimiz ve ülkelerimiz arasında zaten mevcut olan işbirliğini ve sıcak ilişkileri daha da güçlendirecektir’ deniliyor.
 
AJANS BG
 
Eylül 24, 2012 | 0 yorum |

HÖH Kırcaali Gençlik Teşkilatı'ndan BAL-GÖÇ Ziyareti

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali Teşkilatı'nın İl-ilçe
Gençlik Kolları eski ve yeni başkanlarından oluşan HÖH Heyeti,
Derneğimizi ziyaret ederek, Yönetim Kurulu üyelerimizle tanıştı.
Gerçekleşen nezaket ziyaretinde, 'gençlik ve siyaset' konusu ön plana
çıkarken; BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan, değişmeyen tek
şeyin değişim olduğunu dile getirerek, gençlerin bu bağlamda büyük bir
sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini belirtti. Yaşama iddiasını
sürdürme eğiliminde olan kurumlarda gençlere daha fazla yol açılması
gerektiğini söyleyen Başkan Özkan, bunun HÖH ve BAL-GÖÇ için de
geçerli olduğunu vurguladı.

Heyet adına konuşan Türkiye'yle İlişkilerden Sorumlu Gençlik Kolları
Üyesi Cem Bayraktar, BAL-GÖÇ'te kendilerini evlerinde gibi
gördüklerini söyleyerek, Derneğin gösterdiği yakın ilgiden ve
misafirperverlikten dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.
HÖH Kırcaali Gençlik Kolları olarak bir ilki gerçekleştirerek
ilçelerdeki gençlik kolları eski ve yeni başkalarını bir araya
gelmesiyle Türkiye'de temaslarda bulunduklarını söyleyen Bayraktar,
Bursa'nın bu bağlamda ilk ve en önemli durak olduğunu sözlerine
ekledi.

HÖH Heyeti'nce BAL-GÖÇ Genel Başkanı ve Gençlik Kollarına teşekkür
plaket takdim edilirken; BAL-GÖÇ yönetim kurulu üyelerinin eşliğinde,
Bursa'daki AK Parti, CHP ve MHP gibi siyasi partilerin de gençlik
kolları başkanları ziyaret edildi. HÖH Heyeti, Bulgaristan dönüşünde
BAL-GÖÇ Genel Sekreter Yardımcısı Kader Özlem'in rehberliğinde
Gelibolu'daki Çanakkale Şehitlerini de ziyaret etti.

BAL-GÖÇ Bülten Komisyonu
Eylül 24, 2012 | 3 yorum |

Vasil Naidenov doğum gününü Türkiye'de kutladı

22 Eylül 2012 Cumartesi |

Özellikle orta yaşlıların iyi tanıdığı Bulgaristan’ın ünlü şarkıcısı Vasil Naidenov, doğum gününü Antalya’da kutladı. Magazin gazetelerinin kendisinin ucak fobisi nedeniyle Türkiye’ye gitmediği yönünde haberler yayınlaması üzerine, Ajans Bg’ye bir açıklama yapan Naidenov ‘Yine uydurmuşlar. Zaten uçakla değil, otomobille gittik. Yaklaşık 15 saat yolculuk yaptık ama güzeldi. Türkçe yayın yaptığınız için özellikle vurgulamak istiyorum ki, Antalya’daki otelde 8 gün kaldık ve hızmet anlayışı mükemmeldi. Türkiye’yi seviyorum’ dedi.

 AJANS BG
Eylül 22, 2012 | 0 yorum |

Bulgaristan Bağımsızlık Bayramını kutluyor

Bulgaristan Bağımsızlık Gününü kutluyor. Kutlamaların merkezi, 1908 yılının 22 Eylül tarihinde Prens Ferdinand’ın Bulgaristan’ın bağımsızlığının ilan edildiği manifestoyu imzaladığı Veliko Tırnovo kentidir. Osmanlı İmparatorluğuna olan bağımlılığa son verilecek an, Balkanlar’da ve Avrupa’da dış siyaset gelişmelerin dikkatlice değerlendirilmesi sonucu seçildi. Bulgaristan eski başkenti olan Veliko Tırnovo’da tarihi önem taşıyan “Sv. 40 machenisti” - Aziz 40 Fedai kilisesinde Bağımsızlık Günü için özel bir ayin düzenlendi. Savaş bayrakları takdis edildi. “Tsarevets” kalesinde düzenlenen askeri törenle Bulgaristan bayrağı göndere çekildi. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, yaptığı konuşmada Bulgaristan’ın refahı için kilit önem taşıyan kararlar etrafında birleşen dönemin devlet adamlarından örnek alınması çağrısında bulundu. Tsarevets’ten başlayan bayram geçidi, “Mayka Bılgaria” anıtına Bulgaristan bayrağının renklerinde örülen bir çelengin konulması ile bitecek. Kutlamalar, akşam asker geçidi ile sona erecek. Ülke genelinde Bulgaristan bağımsızlığının ilanı münasebeti ile kutlamalar ve etkinlikler düzenleniyor. BNR
Eylül 22, 2012 | 0 yorum |

Kırcaali HÖH Gençlik Kolları, AK Parti Bursa Gençlerini ziyaret etti

AK Parti Bursa İl Gençlik Kolları, Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali Gençlik Kolları üyelerini ağırladı. 

 AK Parti Bursa İl Gençlik Kolları Başkanı Süleyman Akyüz, "Balkanlar'la omuz omuza, hep beraberiz. Bu bağımız devam edecektir. Balkanlar bizim için çok önemli. Orada yaşayan soydaşlarımız bizim her şeyimiz" dedi. İl binasındaki görüşmeye AK Parti Bursa Gençlik Kolları Başkanı Süleyman Akyüz, Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali Gençlik Kolları Başkanı Cem Bayraktar, Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali İl Başkanı Ahmet Habib, Bal-Göç Genel Başkan Yardımcısı Sadık Yılmaz, Hak ve Özgürlükler Hareketi Bursa Temsilcisi Cihangir İzmirli ile AK Parti Bursa İl Gençlik Kolları ve Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali Gençlik Kolları yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan AK Parti Bursa Gençlik Kolları Başkanı Süleyman Akyüz, Hak ve Özgürlükler Hareketi Gençlik Kolları yönetimini konuk etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AK Parti'de gençliğe verilen öneme işaret eden Akyüz, 6 ay önce eski Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Kılıç'ın Genel Merkez Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı olduğunu hatırlatarak, "AK Parti'de siyaset yapmak bu yüzden çok güzel. AK Parti, siyasette gençleri önemli noktalara taşıyor" dedi. Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali Gençlik Kolları Başkanı Cem Bayraktar ise, kendilerini misafir eden AK Parti Bursa Gençlik Kolları yönetimine teşekkür etti. Bayraktar, uzun süredir kesintiye uğrayan kardeşlik ilişkilerini yeniden kurmak istediklerini dile getirerek, "Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Türkiye'yi ilk adımı atılacak yer olarak gördük ve öncelikle AK Parti'yi ziyaret etmek istedik. Hedefimiz kardeşlik yolunda hep beraber ilerlemek" şeklinde konuştu.

 "BALKANLAR'LA OMUZ OMUZAYIZ" 

 Bayraktarın konuşmasından sonra bir değerlendirme yapan AK Parti Bursa Gençlik Kolları Başkanı Akyüz, "Zaten biz Balkanlar'la omuz omuza, hep beraberiz. Bu bağımız her zaman devam edecek. Balkanlar bizim için çok önemli. Orada yaşayan soydaşlarımız bizim her şeyimiz. Balkanlar, Osmanlı ve Türkiye'nin kalbi. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da Balkanlar konusunda çok hassas. Oradan gelen misafirlerimiz bizim baş tacımızdır. Biz elimizden gelen ne varsa hazırız. Oradaki zulmü ve verilen mücadeleyi de biliyoruz. Şükürler olsun bugün biraz daha iyi durumda. Bu inşallah gün geçtikçe daha iyi hale gelecek" ifadelerini kullandı. AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Süleyman Akyüz, toplantının sonunda Hak ve Özgürlükler Hareketi Kırcaali Gençlik Kolları Başkanı Cem Bayraktar'a İznik çinisi hediye etti.

Eylül 22, 2012 | 3 yorum |

Türkçe dersi okuyan öğrencilerin sayısı 114 bin'den 10 bine düştü!

21 Eylül 2012 Cuma |

Bulgaristan parlamentosunda görüşülen eğitim yasasında anadilde
eğitimin mecburi ders olarak kabul edilmemesi tartışma yarattı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve
Özgürlükler Hareketi (HÖH), Eğitim Komisyonunda görüşülen yasada
mecburi derslerin arasında anadil eğitimine yer verilmemesine sert
tepki gösterdi.
HÖH Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Mestan, "Komisyon üyelerinin oyları
ile yapılan yasa düzenlemeleri resmen ayrımcılık yaratır ve biz, parti
olarak buna karşı sert tepkimizi koyacağız" dedi.
Yasadaki ifadeye karşı çıkan Mestan, "Haftada 4 saat mecburi anadil
eğitimi yapılır" ifadesinin yer almasını önerdi.
Önerisi reddedilen Mestan, ayrı bir önem taşıyan anadil eğitiminin,
devlet eğitim standartlarının dışında dini bilgiler, sivil toplum,
sağlık ve kültürler arası ilişkiler alanında öngörülen diğer eğitim
profilleri ile aynı statüye getirildiğini belirtti.
Komisyon toplantısı sırasında Eğitim Bakanı Sergey İgnatov ile
doğrudan tartışmaya giren Mestan, "Yarın öbür gün başka bir eğitim
bakanı anadil eğitiminin haftalık süresini bir saate de indirebilir"
dedi.
Bakan İgnatov ise "Anadil eğitimi mecburi olursa, örneğin ülkemizde üç
Maltalı çocuk olursa, onlara da anadil eğitimi yapacak bir öğretmen
bulmak zorunda kalabiliriz" yanıtını verdi.
Komisyonun tavırlarını HÖH'nin parti merkezine rapor edeceğini
belirten Mestan, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada
şunları söyledi:

"Parti olarak göstereceğimiz tepkiyi belirleyerek, genel oturumda
yapılacak yasa görüşmelerine katılıp katılmayacağımıza karar
vereceğiz. Bundan sonraki neticelerin sorumluluğu, yasayı bu hali ile
destekleyen Parlamento çoğunluğuna ve Eğitim Bakanı Sergey İgnatov'a
aittir."

Bulgaristan'da halen geçerli olan yasaya göre "mecburi seçmeli"
statüsünde olan anadilde eğitimin haftalık süresi 3 saat. Seçmeli ders
olarak alındığında süre haftada 4 saate kadar uzatılabiliyor.
Velilerin onayı ile yapılan anadilde eğitim kapsamında Türkçenin yanı
sıra İbranice, Ermenice ve Romanca gibi çeşitli dillerde dersler
veriliyor. Eğitim Bakanlığının istatistiklerine göre, geçen ders
yılında nüfusu 7,34 milyon olan Bulgaristan'da toplam 11 bin 68 çocuk
anadil dersi gördü. Öğrencilerin
10 bin 612'si Türkçe,
216'sı Ermenice,
117'si İbranice,
14'ü Yunanca,
13'ü ise Rumence dersler aldı.

AA
Eylül 21, 2012 | 1 yorum |

Bulgaristan: 'Hollanda Schengen konusunda sabrımızı taşırıyor'

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Schengen Bölgesi'ne
üyeliklerine karşı çıkan Hollanda'nın sabırlarını taşırdığını söyledi.
Letonyalı mevkidaşı Edgars Rinkevich ile gerçekleştirdiği görüşmenin
ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bulgaristan
Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Hollanda'ya karşı sabırlarının
tükendiğini ve komşuları Romanya ile birlikte siyasi oyunlara kurban
gittiklerini söyledi.
Capital Daily'nin aktardığına göre Mladenov, AB üyesi ülkeler arasında
süren görüşmelere her zaman saygı duyduklarını, ancak Avrupa
kanunlarında yer alan şartların ve Avrupa Birliği Konseyi kararlarının
gözetiminde ısrar ettiklerini söyledi.
Bulgar bakan, 'Ne yazık ki Avrupa'daki sorunların çoğu, kurallara
uyulmamasından kaynaklanıyor. Schengen Bölgesi'nin herkesin uyduğu
kurallarla yönetilmesi gerekir' dedi.
Rinkevich de Bulgaristan'ın Schengen'e katılımına verdikleri desteği
dile getirdi. Letonyalı bakan, Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen'e
katılımı için sonradan ek şartların getirilmesinin 'kabul
edilemeyeceğini' ifade etti.
Avrupa Birliği'ne 2007 yılında katılan en yeni iki üye Bulgaristan ve
Romanya için bir yolsuzluk ve organize suçla mücadele takip
mekanizması oluşturulmuştu. Avrupa Komisyonu, Bulgaristan ve
Romanya'nın Schengen'e katılmak için tüm teknik yeterlilikleri yerine
getirdiği görüşünde. Ancak Hollanda, iki ülkenin Schengen'e katılımını
bu mekanizma çerçevesinde alınan yola bağlıyor.
Eylül 21, 2012 | 4 yorum |

Borisov’un sözleri komşu Yunanistan’a dokundu…

20 Eylül 2012 Perşembe |


B

aşbakan Boyko Borisov’un, Yunanistan ile Bulgaristan sınırında bulunan ve bir türlü açılamayan Makas Sınır Kapısı ile ilgili sözleri Atina’yı rahatsız etti. 

Borisov, geçen hafta gerçeklleştirdiği Kırcaali ziyareti sırasında Yunanistan mevkiidaşı Andonis Saramaras’a seslenerek, ekonomik kriz nedeniyle iki ülkeyi birleştirecek Makas yolunda 1.5 kilometrelik bir alana asfalt dökemiyorlarsa yardım edebileceklerini söylemiş, yolun kapalı kalmasının iyi olmadığını belirtmişti. Gümilcine’deki gazeteciler, Borisov’un bu sözlerinin Yunan yetililerinin gururuna dokunduğunu kaydederek, bitirilemeyen ve ya bitirilmek istenmeyen Makas Sınır Kapısı ile Gümilcine arasındaki yolun asfaltlanması için harekete geçtiğini söylüyor. Tamamlanmayan 1.5 kilometrelik asfaltın bitirilmesi için iş makinaları bugün yola gönderildi. Hafta sonuna kadar ise işe başlamaları bekleniyor. 

 AJANS BG

İLGİLİ HABER:
- Başbakan: Yunanistan 1.5 kilometrelik yola asfalt dökemiyorsa yardım edelim
Eylül 20, 2012 | 3 yorum |

Balgöç: Bulgaristan’daki Türkler ile Türkiye’deki Kürtler aynı değil

19 Eylül 2012 Çarşamba |

Balgöç, Radikal Gazetesi köşe yazarı Ahmet İnsel’in “Türkler Ne İstiyor” başlıklı makalesinde ‘Bulgaristan’daki Türkler ile Türkiye’deki Kürtleri aynı statüde değerlendirme eğiliminden’ rahatsız oldu. Balgöç’ten yapılan açıklamada şöyle deniliyor: 
 ‘Şekil açısından farklılıklar taşıyan bu iki grup, içerik açısından da tamamen farklıdır. Türkiye’deki Kürtler fırsat eşitliğine sahiptirler. Bakan, Başbakan ve hatta Cumhurbaşkanı bile olabilirken; kendi dillerinde 24 saat yayın yapan kanallara malik olmuşlar ve hatta yapılan son düzenlemelerle kendi dillerinde eğitim imkânına bile kavuşmuşlardır. Balkanlar’daki Türkler ise, yapılan ikili ve çok taraflı antlaşmalara rağmen hak ve insan hakları ihlallerine maruz kalan ve 130 yıldır klasik veya modern asimile edilmeye çalışılmış bir kitledir. Hukuki tanımlama, ana dilde eğitim, basın-yayın faaliyetleri, ekonomik, dini açıdan yaşanılan problemler gibi bir dizi konu başlığında sorunları bulunan Balkan Türklerinin yine de bağlı bulundukları devlete sadakat gösterdikleri görülmektedir.’ 

 AJANS BG
Eylül 19, 2012 | 8 yorum |

Ataka, Türkçeye yasak getirilmesini istiyor...

Bulgaristan’da aşırı sağ çizgideki Ataka Partisi, Bulgar dili dışındaki dillerde toplantı ve gösteri gibi etkinliklerin yapılmasına yasak getirilmesini istiyor. 
Türklerin partisi konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (DPS) aşırı sağ partinin bu isteğine karşı çıktı. DPS milletvekili Tuncer Kırcaliev, böyle bir yasağın kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirterek ‘Papa, Bulgaristan ziyareti sırasında binlerce kişiye hitap etmişti, Bulgarca mı konuşmalıydı’ diye sordu.
Ataka, daha önce de çifte vatandaşlığın yasaklanmasını istemiş ancak parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partiler tarafından bu öneri onay görmemişti.

AJANS BG
Eylül 19, 2012 | 3 yorum |

Başmüftülük: Bulgaristan'da 'radikal İslam' yok

Ahmed Ahmedov
Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü Genel Sekreteri Ahmed Ahmedov, ülkede yasa dışı kabul edilen İslam Vakfı'na üye olduğu iddiasıyla 13 kişinin yargılanmaya başlamasını değerlendirerek, "Bulgaristan topraklarında radikal İslam öğretisi yoktur" dedi. Ahmedov, Bulgaristan'da yasa dışı İslam Vakfı'na üye oldukları gerekçesiyle 2010'da tutuklanan ve yargılanmalarına Pazarcık'ta dün başlanan 13 kişinin durumuyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Ülkedeki özel BTV kanalına açıklama yapan Ahmedov, "Bulgaristan topraklarında radikal İslam öğretisi yoktur" dedi. Savcılık makamınca "demokrasi karşıtı ideolojileri yaymak, şiddet içeren vaazlar vermek ve yasa dışı bir örgüte üye olmak"la suçlanan 13 sanık hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu savunan Ahmedov, "Güvenlik kurumları duyguları yönetme aracı olarak kullanılıyor. Bulgaristan'daki Müslümanlar geçmişte de baskı gördüğü için bu konularda son derece duyarlıdır" diye konuştu. Bulgaristan'daki Müslümanların dini yaşamının sınırlandırılmasına yönelik girişimlerde bulunulduğu görüşünü dile getiren Ahmedov, "Müslümanlarımız yeteri kadar sağduyuludur. İnançlarına aykırı bir şey duyduklarında tepki gösterirler. Kimse Müslümanlarımızdan korkmamalıdır. Tanıkların ifadelerinde yer alan, 'Hıristiyanlara karşı tehdit savurma' iddialara gelince... Gerçek bir Müslüman böyle bir tehditte bulunamaz" ifadelerini kullandı. İlk duruşma Pazarcık'taki mahkemede, iddianamede, koruma altına alınan ve kimliği saklı tutulan 4 tanığın ifadelerine dayanarak sanıkların "devlet yapısı ve demokrasi karşıtı konuşmalar" yaptıkları iddiasında bulunulurken, sanıklar suçlamaları reddetti. Savcılık iddianamesinde, sanıkların konuşmalarında "Başörtü takmayan kadınlar sonsuza dek cehennemde yanacaklar", "Müslümanlar devleti reddeder, çünkü iktidar insanın değil, Allah'ındır" ve "Müslümanlar gayri Müslimelerle ticaret yapamaz, dost olamaz" şeklinde konuşmalar yaptıkları ifadelerine yer verildi. Savcılığın iddiaları arasında ayrıca, İslam Vakfı'nın Bulgaristan'daki banka hesabına 400 bin avro yatırıldığı, sanıkların Rodop Dağları bölgesinde Smolyan, Rudozem, Blagoevgrad ve Sırnitza adlı yerleşim yerlerinde 2010 yılına kadar faaliyette bulundukları ileri sürüldü. Bu arada, yargılamaya tepki gösteren bir grup, mahkeme binası önünde toplanarak ilk duruşmanın sonucunu bekledi. 26-28 Eylül'e ertelenen davanın bir sonraki duruşmasında gizli tanıkların ifade vereceği ve bilirkişi raporlarının sunulacağı bildirildi. AA



İLGİLİ HABER:
Euronews: Bulgaristan’da İslam Vakfı davası başladı
Doç. Mihail İvanov: Pazarcık’ta yaşananlar tehlikeli
13 imam 'radikal islam' suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor
Eylül 19, 2012 | 0 yorum |

Euronews: Bulgaristan’da İslam Vakfı davası başladı

Bulgaristan’da yasa dışı olarak kabul edilen İslam Vakfı’na üye olduğu iddiasıyla 2010 yılında tutuklanan on üç kişinin yargılanmasına başlandı. Zanlılardan üçü demokrasi karşıtı ideolojileri yaymak ve şiddet içeren vaazlar vermekle suçlanırken diğerleri ise yasadışı bir örgüte üye olmaktan yargılanıyor. Bulgaristan’ın güneyindeki Pazarcık şehrinde görülen davada sanıklar suçsuz olduklarını belirttiler ama savunma yapmadılar. Bunun üzerinde duruşma 26 Eylül’e ertelendi. Diğer taraftan davayı takip etmek için gelen üç yüz kadar tutuklu yakını salonun yetersiz olması nedeniyle içeri alınamadı. Haziran ayında iddianame hazırlandığında Bulgaristan Müftülüğü Genel Sekreteri Hüseyin Hafızov suçlamaların yersiz olduğunu ve bunun İslam’ın yeterince tanınmamasından kaynaklandığını belirtmişti.


İLGİLİ HABER:
Euronews: Bulgaristan’da İslam Vakfı davası başladı
Doç. Mihail İvanov: Pazarcık’ta yaşananlar tehlikeli

- 13 imam 'radikal islam' suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor

Eylül 19, 2012 | 0 yorum |

Doç. Mihail İvanov: Pazarcık’ta yaşananlar tehlikeli

18 Eylül 2012 Salı |

Eski Cumhurbaşkanı Jelü Jelev’in etnik konulardaki danışmanı ve Nov Bılgarski Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Mihail İvanov, Pazarcıkta yaşananların tehlikeli olduğunu ve dini temele dayali gerginlik yarattığını söyledi. İvanov ‘Yaşananlar güvenliğimize ve Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki birlikteliğe katkı sağlamıyor. İddianame birçok noktada tutarsız. Savcılık dikkatli bir şekilde antidemokratik ideoloji yaymanın ne olduğunu netleştirmesi gerekiyor’ dedi.

AJANS BG

İLGİLİ HABER:
Euronews: Bulgaristan’da İslam Vakfı davası başladı
Doç. Mihail İvanov: Pazarcık’ta yaşananlar tehlikeli

- 13 imam 'radikal islam' suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor




Eylül 18, 2012 | 4 yorum |

13 imam 'radikal islam' suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor

Said Mehmed Mutlu
Pazarcık İl Mahkemesi’nde, şeriat düzeni istedikleri, antidemokratik ideoloji ve dini temele dayalı nefret yaydıkları gerekçesiyle 13 din adamına karşı açılan dava bugün görüşülmeye başlanacak.

Çoğu Pazarcık, Smolian ve Blagoevgrad bölgesinden imamlardan oluşan 13 kişinin arasında Abdullah Mustafa Salih, Ahmed Ahmed, Necmi Dıbov, Hayri Şerifov, Bayram Uşev, Ahmed Abdulrahmanov, İzet Calev, Mohamed Kamber, Yusuf Gorelski, Nayme Gorelska, Ali Hayreddin, Ali Hoca ve Said Mehmed Mutlu bulunuyor. Mutlu, Al Waqf Al Islami kuruluşunun Bulgaristan sorumlusu olmakla suçlanıyor.

AJANS BG
Eylül 18, 2012 | 4 yorum |

Turgut Özal'ın mezarı açılıyor. Bulgaristan elçiliğindeki limonatayı kim verdi?

17 Eylül 2012 Pazartesi |

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ölümüyle ilgili iddialar üzerine soruşturma yürüttüğü 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın  mezarının açılarak inceleme yapılmasına karar verdi.
BULGARİSTAN ELÇİLİĞİNDE LİMONATAYI KİM VERDİ
13 Nisan 1993, akşam vakti. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Türkmenistan gezisinde gazetecilerle birlikte. Temaslarını değerlendiriyor. Aniden fenalaşıyor. Gazetecilerin ifadesi ile mosmor kesiliyor. Cumhurbaşkanı sözcüsü Kaya Toperi, aniden ayağa kalkıp koluna giriyor. Özal’ı âdeta sürükleyerek odadan çıkarırken gazetecilere de “Toplantı bitti arkadaşlar.” diyor. Sonraki durak olan Azerbaycan’daki iki günlük program, bir güne indiriliyor. Ankara’ya dönüşte, Özal’daki yorgunluğu herkes fark ediyor. Cumhurbaşkanı, dinlenmek için, 16 Nisan akşamındaki programını iptal ediyor. Ancak Bulgaristan Büyükelçiliği’nde, Bulgaristanlı bir ressamın resepsiyonuna katılması için ısrar ediliyor. Özal birkaç kez reddetmesine rağmen ısrara daha fazla dayanamayıp hazırlanıyor. Resepsiyonda limonata (veya portakal suyu) ikram ediliyor. Gece geç saatte Köşk’e dönüyor. 17 Nisan sabahı uyandıktan sonra hala sebebi bilinmeyen bir şekilde hayatını kaybediyor.

AJANS BG
Eylül 17, 2012 | 2 yorum |

BGF: Bulgaristan Parlamentosunu ziyaret edenler tüm göçmen derneklerini temsil etmiyor

Geçtiğimiz günlerde, "göçmen dernekleri Bulgaristan Parlamentosu’nu ziyaret etti" şeklinde değişik basın organlarında çıkan yazıların ziyarette bulunan heyetin tüm göçmen camiasını temsil ettiği şeklinde algılanması ve yansıtılması kabul edilemez bir durumdur.
Yapılan bu ziyaretin belki de bin üyesi bile bulunmayan sadece bir iki dernek temsilcileri tarafından gerçekleştiğinin bilinmesi gerekmektedir. Balkan Türkleri Göçmenleri ve Mültecileri Dernekleri Federasyonu (BGF), Bursa, İzmir, Kocaeli, Kartal /İstanbul ve Yalova olmak üzere toplam beş büyük ilde yaklaşık "100 bin" üyesi olan ve BM bazında kabul görmüş etkin bir sivil toplum kuruluşudur.
Başka bir STK'nın faaliyetleri bizi bağlayıcı olmadığı gibi, göçmen Bulgaristan Türklerini de temsil etmemekte ve ayrıca aldıkları kararlar sadece kendilerini ilgilendirir. BGF üyesi tüm derneklerimiz, Bulgaristan’da olduğu gibi diğer Balkan ülkelerinde de Türk ve Müslümanlarının yaşadıkları ülkelerin anayasal haklarından sonuna kadar yararlanmalarından ve onların beraberliğinden yanadır.
Örgütümüz, bölünmeye, parçalanmaya, birlik ve beraberliğin zedelenmesine yönelik eylemlerin dün olduğu gibi bugünde şiddetle karşısındadır. Azınlık haklarını savunurken, anayasal hak ve hukuktan uzaklaşmadan, evrensel insan normlarının herkesin hakkı olduğu bilinci ile Balkanlarda dostluk, kardeşlik duygularının ve barışın ön plana çıkarılması BGF'nin daima ana hedefi olacaktır.
Konunun aydınlanması ve gerçeklerin yansıtılması anlamında tarafımızca böyle bir açıklamaya gerek duyulmuştur.
Kamuoyuna ve soydaşlara saygıyla duyurulur.

Doç. Dr. Yüksel ÖZKAN
Balkan Türkleri Göçmen Mülteci Dernekleri Federasyonu
Genel Başkan

İLGİLİ HABER:
Göçmen derneklerinin temsilcileri parlamentoda
Göçmen derneklerinin temsilcileri Bulgaristan Meclisine geliyor

OKUDUNUZ MU:


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Dernek Başkanlarına Kızdı -Yüzlerce üyemiz var diyordunuz, hani neredeler... 
Eylül 17, 2012 | 34 yorum |

Asgari ücret 310 leva oluyor

Yılbaşından itibaren asgari ücretin 310 leva olacağı bildirildi. Çalışma ve Sosyal politika Bakanı Totü Mladenov, Burgas’ta yaptığı açıklamada, önümüzdeki yılın Ocak ayından itibaren asgari ücretin 290 levadan 310 levaya yükseltileceğini belirtti.

AJANS BG
Eylül 17, 2012 | 0 yorum |

Kasim Dal: ‘Yeni partinin ismini 27 Eylül’de açıklıyoruz’

16 Eylül 2012 Pazar |

Yeni siyasi parti kurmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını kaydeden bağımsız milletvekili Kasim Dal, yeni oluşumlarının ismini 27 Eylül’de gerçekleştirecekleri kuruluş toplantısının ardından açıklayacaklarını belirtti. Bulgaristan’daki Türklerin HÖH dışında bir kaç defa yeni parti kurma yönünde girişimleri bulunduğunu ancak başarılı olamadıkları şeklindeki hatırlatma üzerine ise Dal, ‘Yaptığımızın doğru olduğuna eminim ve bu defa başarılı olmamak için bir neden yok. Ülkeyi dolaştık ve insanlarımızın alternatif istediklerini gördük’ dedi.
HÖH BAŞKAN YARDIMCISI RUŞEN RİZA: HERKES PARTİ KURABİLİR
Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (DPS) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Riza, Bulgaristan'da gereğinden fazla siyasi partinin bulunduğunu kaydederek, herkesin parti kurabileceğini ancak kimsenin insanların duygularıyla oynamaya hakkı olmadığını vurguladı. Riza şunları söyledi:
‘Bulgaristan’da demokrasi 22 yıldır çalışıyor ve herkesin parti kurma hakkı var. Hatta Bulgaristan’da gereğinden fazla siyasi parti var, 300 yakın. Bunlardan 4 ve ya 5 tanesi Türk partisi diye de geçebiliyor. Dal bunca sene bizim aramızdaydı. Kapımız herkese açık. Herkes gelebilir ve ayrılmak isteyen de ayrılabilir. Amaçlarının ne olduğunu zaman gösterecek. İnsanların duygularıyla oynamaya kimsenin hakkı yok. Oynayan varsa sonuçlarına da katlanması gerekiyor. Bizim birliğimizi kimse bölemez.’

AJANS BG
Eylül 16, 2012 | 14 yorum |

Başbakan: Yunanistan 1.5 kilometrelik yola asfalt dökemiyorsa yardım edelim

Başbakan Boyko Borisov, Kırcaali ziyareti sırasında Yunanistan mevkiidaşı Andonis Saramaras’a seslenerek, ekonomik kriz nedeniyle iki ülkeyi birleştirecek Makas yolunda bir buçuk kilometrelik bir alana asfalt dökemiyorlarsa yardım edebileceklerini söyledi.
Yunanistan’ın 2012 bütçesinde kaynak olmadığını kaydeden Borisov, ‘Kırcaali ve Gümilcine’yi birbirine bağlayacak Makas yolunun bir kilometrelik bir alana asfalt dökülememesi nedeniyle kapalı kalması iyi değil’ dedi.
BULGARİSTAN TARAFINDAKİ YOL HAZIR
Bulgaristan kendi topraklarındaki sınır kapısına kadar olan yolu tamamladı ve 4 yıldır Yunanistan'ın da kendi tarafındaki sınıra kadar olan güzergahı tamamlamasını bekliyor. Makas Sınır Kapısının açılmasıyla Yunanistan'da ve Bulgaristan'da yaşayan Türklerin yerleşim yerlerinin arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık yarım saate düşecek. Kapı iki ülkede yaşayan Türk nüfusu bir anlamda birbirine kavusşturacak. 1944 yılından sonra, Bulgaristan'a kömünist sistemin hakim olmasıyla kapatılan Makas geçidi yaklaşık 80 yıl boyunca kapalı kaldı.
ONLARCA DOĞU ALMANYALI BU SINIRDA ÖLDÜRÜLDÜ
Soğuk Savaş döneminde Batı ile Doğu Bloku'nun kesişme noktasında bulunan Bulgaristan-Yunanistan sınırının bu kısmında çok sayıda insan öldürüldü. Komünist rejiminden kurtulup Batı'ya kaçmak isteyen onlarca Bulgaristan Türkü ve Doğu Almanyalı sınırdan kaçak geçme girişimleri sırasında kurşuna dizildi.

AJANS BG
Eylül 16, 2012 | 1 yorum |

Sınırda 9 kaçak yakalandı

15 Eylül 2012 Cumartesi |

Türkiye'den Bulgaristan'a kaçak yollardan giriş yapmak isteyen 9 Suriye vatandaşının yakalnadığı bildirildi. Sınır Polisi'nden verilen bilgide kaçakların Türkiye sınırındaki Goliam Dervent Köyü yakınlarında yakalandıkları belirtildi. Yakalananlardan 8'inin üzerinde kimlik bulunmazken birinin Bulgaristan ve Türkiye vatandaşı olduğu açıklandı. 

AJANS BG
Eylül 15, 2012 | 0 yorum |

Balkanlardaki genç işsizler Bursa'da çare arıyor

14 Eylül 2012 Cuma |

Bursa merkezli Rumelili Yönetici İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nin (Rumelisiad) düzenlediği sinerji toplantısında "Balkanlardaki genç işsizliğe karşı girişimcilik" konusunu ele aldı.Toplantı sonrası göçmen kökenli Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 'Ajans Bg' Türkiye temsilcisine yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bilindiği gibi, Bursa bir göçmen kentidir, bunların arasında Bulgaristan kökenliler çoğunluktadır. Geldiğimiz yerlerle olan irtibatımız kesintisiz olarak devam etmektedir. İşsizlik gibi, özellikle de gençlerin işsizlik sorunu ile ilgili böylesine önemli bir toplantı düzenleyen Rumelisiad yönetimini kutluyorum. Balkan ülkeleri ile kardeş şehirler aracılığı ile geliştirdiğimiz, bir çok sosyal içerikli projemiz mevcut .Belediyelerin sosyal içerikli projeler ile geliştirdikleri ilişkileri, işadamlarımızın bölgeye yatırım yaparak daha da pekiştirmesi, bölge insanının tamamının etkilendiği işsizliğe çözüm olması açısından da son derece önemli. Bugün gördük ki, Balkan ülkelerindeki gençlerin işsizliğine karşı çözüm konusunda proje geliştirenlere plaketler verildi."

AJANS BG
Eylül 14, 2012 | 2 yorum |

Emanuela ve Serdar'a Balkan ödülü

Balkan ülkelerinin en popüler müziğini yayımlayan Balkanika adlı özel TV kanalının kurduğu Balkan Müzik Ödülleri Akademisi geleneksel yıllık Balkan Müzik Ödülleri'ni dağıttı. Türkiye'den Emre Aydın, Serdar Ortaçve Manga Grubu çeşitli dallarda birincilik ödülleri aldı. 160 binden fazla müzikseverin oy kullandığı organizasyonda " En iyi erkek sanatçı" seçilen Serdar ortaç,ayrıca Emanuela ile yaptığı"Pitam te Posledno" düetiyle en iyi Balkan projesi ödülünü kazandı.

AJANS BG
Eylül 14, 2012 | 1 yorum |

Burgaz Başkonsolosluğu'ndan öğrencilere askerlik duyurusu

GÖREV BÖLGEMİZDE ÖĞRENİM GÖREN VE ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLERE DUYURU

1. Resmi Gazetede 03 Haziran 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6318 sayılı Kanun ile 1111 sayılı Askerlik Kanununun bazı maddelerinde yapılan değişiklikler çerçevesinde, yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin askerlik erteleme işlemleri değişikliğe uğramıştır.
2. Bu kapsamda öğrenimleri devam eden öğrencilerin askerlikleri 29 yaşını geçmemek kaydıyla azami eğitim sonuna kadar, mezun olamayanların ise 29 yaş sonuna kadar ertelenebilecektir. (Azami eğitim süreleri; hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllıklar için 4 yıl, 3 yıllıklar için 5 yıl, 4 yıllıklar için 7 yıl, 5 ve üzeri için 9 yıldır) 
3. Başkonsolosluğumuzda özel öğrenci dosyası bulunan öğrencilerden 2011/2012 eğitim yılına ait öğrenim belgelerini (“uvereniye”) ibraz edenlerin askerlik ertelemeleri 31.10.2012 tarihinde sona ermektedir.
4. Yasada yapılan yeni değişikliklere göre, 2012/2013 eğitim yılına ait öğrenim belgelerine (“uvereniye”) istinaden yapılacak erteleme işlemlerinde “Tebliğ-Tebellüğ Belgesi ve Taahhütname” düzenlenmesi ve şahsen imzalanması gerekmektedir.
5. 2012-2013 eğitim yılına ait öğrenci belgelerinin içeriğinde bulunması gereken bilgiler:
-Adı Soyadı
(Bulgaristan vatandaşlığı bulunanlar, öğrenci belgesine bulgar ismiyle birlikte Türk ismini de yazdırabilir. Sadece Bulgar ismiyle ibraz edilen öğrenci belgesine isim denklik belgesi eklenmesi zorunludur.)
-Okula ilk kayıt tarihi (Gün/Ay/Yıl)
-Öğrenim gördüğü sınıf (örneğin; “hazırlık sınıfı, 1.Sınıf, 2.sınıf” şeklinde)
-Fakülte numarası
-Eğitim dönemi (örneğin; “2012-2013 eğitim yılı” şeklinde)
-Eğitim gördüğü bölüm
-Mühür ve İmza
6. Öğrenci belgeleri Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığından onaylı ve Türkçeye çevirisi ile birlikte Başkonsolosluğumuza şahsen teslim edilecek. Öğrenci belgelerinde karalama, kalem değişikliği, silinti, kazıntı ve üzerinde oynama bulunması halinde kabul edilmeyecektir.

T. C. Burgaz Başkonsolosluğu
Eylül 14, 2012 | 0 yorum |

Göçmen derneklerinin temsilcileri parlamentoda

GERB Partisi Kırcali milletvekili ve partinin Parlamento grup başkan yardımcısı Tsveta Karayançeva’nın daveti üzerine İstanbul merkezli “Bul-Türk” göçmen derneği başkanı Rafet Ulutürk’ün başında bulunduğu 30 kişilik bir heyet Bulgaristan Parlamentosunu ziyaret etti. Heyet, bir kısmı 1989 yılındaki büyük göç Bulgaristan’dan göç eden ülkenin çeşitli bölglerinden göçmenlerden oluşuyor. Türk aydınları ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan böyle büyük bir göçmen heyeti ülkemizi ilk defa ziyaret ediyor. Misafirler, Parlamentoda Cuma günü yapılan Parlamento kontolüne katıldılar ve görüşmeler gerçekleştirdiler. Görüşmelerden sonra, Bulgaristan göçmen derneklerinin daveti üzerine Başbakan yardımcısı ve içişleri bakanı Tsvetan Tsvetanov’un yıl sonuna kadar Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi. Türkiye’de GERB partisi ofisinin açılması öngörüldüğü, ancak hangi şehirde olacağı henüz belli olmadığı açıklandı. Farklı göçmen derneklerini temsilcileri GERB partisine üye olmak istediklerini dile getirdiler. Bakan Tsvetanov, kaliteli ürünler sunan Bulgaristan için Türkiye iyi bir pazar olduğundan tarım alanında Bulgaristan ile işbirliğine ilgi gösterildiğini belirtti.

BNR
Eylül 14, 2012 | 7 yorum |