Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Almanya'nın göçmenleri Bulgaristan, Romanya ve Polonya'dan

31 Ocak 2013 Perşembe |


Federal Uyum ve Göç Bakanı Maria Böhmer, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu belirterek, "Bunun da böyle olması iyi. Çünkü kalifiye elemanlara ihtiyacımız var" dedi. Almanya'da 2011 yılında 2010 yılına göre göçmenlerin oranı yüzde 20 arttığı ifade edilen raporda, özellikle AB ülkelerinden Almanya'ya göçün arttığına işaret edildi. Gelen göçmenlerin  yüzde 62'sinin AB ülkelerinden olduğu ifade edilen raporda, en fazla Polonya, Romanya ve Bulgaristan'dan gelen göçmenler olduğu kaydedildi.

AFP
Ocak 31, 2013 | 2 yorum |

Tıp Fakiltesinin yıllık bedeli 1000 leva


Sofya Üniversitesi'nde öğrenci harçlarına yapılan yüzde 8'lik zammın ardından Tıp Fakülttesinde eğitim almak isteyen bir öğrencinin yıllık 1000 leva ödemek zorunda kalacağı bildirildi. Üniversiteden yapılan açıklamada, yıllık 360 levayla Pedagoji Fakiltesinde harçların en düşük olduğu kaydedildi. 

AJANS BG
Ocak 31, 2013 | 0 yorum |

HÖH ve BSP seçim turlarına çıkıyor


Bulgaristan’da çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefet partisi HÖH'ün seçim turuna çıkacağı bildirildi.
HÖH Merkez Kurulu’nun 8 Şubatta düzenleyeceği toplantısının ardından başta Genel Başkan Lütvi Mestan olmak üzere HÖH’lüler, Mart ayının sonuna kadar Bulgaristan’ın 28 ilinde seçmenleriyle görüşmeyi hedefliyor.  Lütvi Mestan, ziyeretlerin meclis mesaisi dışında, büyük olasılıkla Cumartesi, Pazar  ve Pazartesi günleri gerçekleştirileceğini söyledi.
BSP DE HAZIRLANIYOR
Ana muhalefet Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) ise 16 Şubattaki kongresinden sonra seçim turuna çıkacağı açıklandı. BSP’liler, seçmenlerini “Ya biz ya GERB” sloganıyla hazırlıyor. 

Sosyalistlerin, henüz Genel Başkan Sergey Stanişev’in ziyaret tarihleri ile gideceği yerleri belirlemediği kaydedildi..

Aydın Osman | AJANS BG
Ocak 31, 2013 | 0 yorum |

Bağdat’ta yaşamıyorsan, Bağdat’ın sorunlarını çözmek çocuk oyuncağı


AjansBg’den Nahit Doğu’ya göre elektronik medyalardan başka gazete, dergi ve kitap da çok önemlidir.
- Nahit, anlat bakalım, şu anda neler yapıyorsunuz? Gazete nasıl gidiyor? Radyo işi nereye erdi?
- Valla Kircaali’nin merkezindeki Ajans Bg ofisinin penceresinden dışardaki manzarayı izleyip ilk özel Türkçe yayın yapacak radyomuz için devletin frekans tahsis etmesini bekliyorum. Vericilerimiz hazır ve sadece ilgili kurumun “şu frekanstan yayın yapabilirsiniz” demesini bekliyoruz. Bazı dostlarımız sabırsızlanıyor ve “kaç aydır bekliyoruz Türkçe radyoyu” diyorlar. Kendilerine diyoruz ki, 23 yıldır yapılamayanı bizim 2 günde yapmamızı beklemeyin. Sabırlı olsunlar Ajans Fm gümbür gümbür geliyor.
- Bu zamanlarda gazete çıkarmak kolaydır da okura ulaşmak zor değil mi? Bir haber internette okunabiliyorsa gazeteyi kim alır?
- Dijital çağdayız ve kağıt gazeteye ilginin azalması hayatın doğal akışı gereği normal karşılanmalıdır. Bugün 15 yaşındaki bir gence en son nezaman gazete aldın eline diye sorsanız cevabını veremez. Aynı şekilde sana daktilonu nereye koydun desem yerini bile unutmuşundur. Ancak azınlıklar için radyo, televizyon ve internet medyasının yanı sıra kağıt üzerindeki gazete, dergi ve kitaplar çok önemlidir. Anadilinde her gazeteyi ve dergiyi birer okul olarak görüyorum çünkü. Bugün Bulgaristan’daki okullarda Türk çocuklarının Türkçe okumak istemedikleri şeklinde eleştiriler var. Ben de soruyorum: neden okusunlar ki… Türkçe bugün Bulgaristan’daki Türkler arasında yaşanmıyor çünkü. Yaşanmayan her dil ise zayıflamaya, hatta ölmeye mahkumdur. 1990 yılından sonra, komünizmin çökmesinden bu yana Türkçenin yaşaması ve yaygınlaşması için yapılan koskocaman bir sıfır var. En çok Türkün yaşadığı Kırcaali’den örnek vereyim; 5 yaşındaki kızıma Türkçe bir kitap satın alabileceğim bir dükkan yok. Sizin şehrinizde var mı?
Ajans Bg gazetesine gelirsek ise, genelde belirli bir yaşın üzerindeki insanlarımız okuyor. Okuyucu kapasitesini bildiğimiz için büyük bir beklentimiz de yok. Sevindirici tarafı o ki, gençler de ilgi göstermeye başladı. Gazetenin yeni sayısını arıyorlar. İşte bizim için önemli olan da bu. Bilgisayarı olmadığı için el yazısıyla yazdığı şiirlerini gazetemizde basılması için getiren gençlerimizi gördüğümüzde hem seviniyoruz, hem de içimiz sızlıyor.
- Ajansbg sitesi nasıl gelişiyor? Ekibiniz büyüyor.
- Siteye günlük ortalama 4 binin üzerinde tekil okuyucu ilgi gösteriyor. Ekibimizi genişletmeye çalışıyoruz ancak dediğim gibi 23 yıldır okul olabilecek Türkçe gazete, dergi, radyo ve televizyon olmadığı için ekibimize kattığımız arkadaşları önce eğitmemiz gerekiyor.
- Sen ne zamandan beri Türkçe internet sitesiyle uğraşıyorsun?
- İnternet halka açık hale geleli beri internet medyası üzerinde çalışıyorum. Daha önce Azerbaycan’da bir gazete ve site kurdum. Bakü’den ayrılınca gazeteyi oradaki bir kuruma sattım. Şu anda o gazete ülkenin en büyük gazetelerinden biri.
- Ajansbg sitesi kimin? Bulgaristan Adalet Federasyonunun mu?
- Ajans Bg sitesi ve medya grubuna bağlı diğer yayınlar sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun bünyasinde faaliyet gösteriyor.
- Takip ediyorsundur, siteye girip de okuyanlar mı daha çok, yoksa facebook’taki linklere yorum yazanlar mı?
- Siteye girenlerin sayısı daha çok.
- Okur sayısı nasıl gidiyor? Herhalde Türkiye’den ziyaretçilerin
sayısı daha yüksektir.
- Türkiye ve Bulgaristan ziyaretçileri neredeyse eşit durumda. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Bulgaristan Türkü okuyucularımızın sayısı da hafife alınacak gibi değil. Özellikle Almanya’yı gösterebilirim.
- Sence, Bulgaristan Türklerinin gündeminde olan bir konuya, okur ve yazar olarak Türkiye’den bakılınca odak kayması olmuyor mu?
- Her zaman söylerim, Bağdat’ta yaşamıyorsan Bağdat’ın sorunlarını çözmek çocuk oyuncağıdır diye.
- Son zamanlarda Türkçe haber sitelerinde bir patlama oldu. Ne diyeceksin?
- Bence patlama olduğu falan yok, çünkü kurumsallaşmamış hiç bir haber sitesi varolamaz.
- Sence, Bulgaristan’daki Türkçe yayın yapan medyaların önünde duran en büyük sorunlar nelerdir? Sorunları aşmamız için ne yapmamız gerekiyor?
- Sorun net ve açık; 23 yıldır bırakın yeni yayınlar oluşturmak için çaba harcamayı , varolanları da yoketmek istediler. İşte bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor hep beraber. 

Söyleşi: İzzet İsmailov www.kelimelik.com
Ocak 31, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan basın özgürlüğünde liste sonu

30 Ocak 2013 Çarşamba |


Sınır Tanımayan Gazeteciler adlı uluslararası sivil toplum örgütü, 2011-2012 yılı dünya basın özgürlüğü raporunu yayınladı. Raporda Bulgaristan'ın 70. sıradan 80'inciye indiği belirtildi. 
Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin büyükelçilerince tartışma konusu haline geldi. Yakında atanan ABD Büyükelçisi Marsy Rees bile bir söyleşisinde "Baskıya maruz kalmamak için otosansür uyguluyorlar" dedi.
Araştırmada, Bulgaristan'ın ilerleme kaydetmediği, geriye doğru gittiği ortaya çıktı. 2009 yılında 68. sırada olan Bulgaristan, 2010'da 70. sıraya, 2011-2012 yıllarında da 80. sıraya düştü. Basın özgürlüğü, sorunu AB üyesi olmak isteyen Balkan ülkeleri için her zaman olduğu gibi yine sorun oluşturmaya devam ettiği kaydedildi. 

Aydın Osman I AJANS BG
Ocak 30, 2013 | 4 yorum |

Doğan, saldırıyla ilgili ifade verdi

29 Ocak 2013 Salı |


HÖH fahri başkanı Ahmed Doğan'ın, parti kurultayında kendisine karşı düzenlenen saldırıyla ilgili sorgulandığı bildirildi. 
Doğan'ın verdiği ifadede, Oktay Enimehmedov'un kuru sıkı tabancayı başına doğrultuğu sırada hatırladıklarını anlattığı belirtilirken, saldırının gerçekleştiği kritik birkaç saniye için 'Fazla birşey görmedim' dediği bildirildi. 
Yetkililer, Doğan'ın olaydan hemen sonra sorgulanmadığını, saldırının ardından sakinleşmesini beklediklerini açıkladı.

AJANS BG
Ocak 29, 2013 | 3 yorum |

Oktay Enimehmedov özgür kalmak istiyor

28 Ocak 2013 Pazartesi |


Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin kurultayında Ahmed Doğan'a saldıran Oktay Enimehmedov serbest kalmak istiyor.
Enimehmedov, Sofya Şehir Mahkemesi'ne gönderdiği dilekçede tutukluluğunun sona ermesini talep etti. 

AJANS BG
Ocak 28, 2013 | 1 yorum |

Habertürk TV'nin New York muhabiri: 'HÖH, Bulgaristan için bir vitrin'


Habertürk televizyonunun New York muhabiri, Kırcaali doğumlu Gülveda Özgür, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisini (HÖH) Bulgaristan için bir vitrin olarak gördüğünü ve sadece Türk azınlığın bir partisi var diyebilmek için mevcutiyetini koruduğunu söyledi. 
Gülveda Özgür, 'Halbuki azınlıkları ve Türkleri temsil ettiklerini iddia ediyorlar, bunu yapmak için Türklerin ihtiyaçlarını karşılamaları ve haklarını korumaları gerekiyor' dedi.  
Oysa HÖH'ün Türklerin haklarını genişletemediği gibi gerilettiğini kaydeden Özgür, 'zamanında hapislerde yatan, aşağılanan ve ezilenler bugün hala haklarını arıyor olmaması gerekiyordu' dedi. 
6 yaşındayken Kırcaali'den Türkiye'ye ailesiyle göçeden Gülveda Özgür, New York'ta yaşıyor. Özgür'ün babası Belene hapishanesinde işkence görenlerin arasında bulunuyor. 

AJANS BG
Ocak 28, 2013 | 4 yorum |

Ahmed Doğan için mevlit okutuldu

Veliko Tırnovo'da Bölge Müftüsü ile 200'ün üzerinde Müslümanın, HÖH'ün fahrî başkanı Ahmed Doğan'ın sağlığı için mevlit okuduğu bildirildi.
Mevlit, HÖH milletvekili Hasan Hacıhasan'ın teklifi üzerine suikast girişiminden bir hafta sonra okutuldu. Dualardan sonra bir konuşma yapan Doğan, minnettarlığını dile getirdi.


Aydın Osman I AJANS BG
Ocak 28, 2013 | 4 yorum |

Eğitim Bakanı Sergey İgnatov görevden alındı


Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanı Sergey İgnatov istifa etti. Başbakan Boyko Borisov, Bilimsel Araştırma Fonu’nda yapılan teftiş sonucu İgnatov’un istifasını istedi.
Bakan İgnatov da gecikmeden istifasını sundu. İstifayı kabul eden Borisov”un en kısa zamanda Bakanlar Kurulu’ndaki revizyon için meclise yeni bakan teklifi sunması bekleniyor.
Geçen sene sonunda Bulgar Bilim Akademisi çalışanları, Bilim Araştırmaları Fonu’nda yapılan proje yarışmalarının daha şeffaf olması için Eğitim Bakanlığı’nın önünde çürük domates gösterisi düzenlemiş ve Eğitim Bakanı Sergey İgnatov’un istifasını istemişti.
İgnatov ile birlikte Devlet Elektrik ve Su Düzenleme Kurulu Başkanı Angel Smerciev de görevden alındı. Semerciev’in Üçüncü Enerji Paketi hakkındaki görevini yerine getirmediği aktarılıyor.
zaman.bg
Ocak 28, 2013 | 0 yorum |

Doğan gitti, Mestan geldi... HÖH'ün sitesinde anadilinde yayın olacak mı?

27 Ocak 2013 Pazar |


Üyelerinin çoğu Türk olan Halk ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) resmi internet sitesindeki Türkçe bölüme yenilememeye devam ediyor. 

Yaklaşık bir milyon Türkün yaşadığı ülkede okullarda Türkler için anadili eğitiminin zorunlu mu seçmeli mi olsun tartışması sürerken müfredat kapsamındaki Türkçe Dilbilgisi ders kitapları 20 yıldır yenilenmedi. 
Başkent Sofya'da bulunan Uluslararası Azınlık Araştırmaları ve Kültürel Arası İlişkiler Merkezi'nin (IMIR) araştırmasında ise, Türk çocuklarının anadili eğitimine ilgisinin azaldığı belirtiliyor. 

AJANS BG
Ocak 27, 2013 | 3 yorum |

Oy verme işlemi sona erdi

Referandumda oy verme işlemi sona erdi. Resmi olmayan  anket sonuçlarına göre, halkın yüzde 60'a yakını "evet", yüzde 40'a yakını ise "hayır" dedi. 

Referanduma katılım oranı ise yüzde 20'lerde kaldı. Belene'de ülkedeki en yüksek katılım oranı gerçekleşerek, yüzde 60'ın üzerinde çıktı. 

Alınan yüzde 20'lik katılım sonucundan sonra mevcut yasara göre, parlamentoda milletvekilliler arasında nükleer santral konusu tekrar görüşülecek. 

Akşam saatlerinde oy verme işleminin bitmesinden kısa süre önce gazetecilere konuşan Başbakan Boyko Borisov, nükleer santralin yapımına iktidarın karar vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Bana kapalı yerlerde sigara içmek konusu referanduma götürülmesi daha mantıklı." dedi. 

Maliye Bakanı Simeon Dyankov, referandumun fiyaskoyla sonuçlandığını ve bu yüzden Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) Genel Başkanı Sergey Stanişev'in istifa etmesi gerektiğini söyledi. 

Stanişev ise referandumun başbakan için kişisel kaybı olduğunu vurguladı.

sondakika.com
Ocak 27, 2013 | 0 yorum |

Başbakan Boyko Borisov: ‘Referandum için harcanan paralar daha akıllıca bir yere kullanılabilirdi


Başbakan Boyko Borisov, oyunu başkent Sofya’da kullandı. Borisov, gazetecilere yaptığı açıklamada referandumdaki düşük katılım oranının şaşırtıcı olmadığını belirtti.
Muhalefetteki Bulgar Sosyalist Partisinin (BSP) ülkedeki yolların kardan temizlenmediği bu şekilde de halk oylamasının sabote edilmek istendiği yönündeki iddialarına cevap veren Borisov ‘Rakamlara bir bakın, sokakları ve caddeleri en iyi şekilde temizlenmiş şehirlerdeki katılım oranları en düşük’ dedi.
Borisov, bugünkü referendum için harcanan paraların (14 milyon Leva - 7 milyon Avro) daha akıllıca bir yere harcanabileceğini kaydetti.

SOSYALİST PARTİSİNİN ISRARI ÜZERİNE REFERANDUMA GİDİLDİ

Referandum, hükümetin Tuna Nehri kıyısındaki Belene'de yeni bir santral inşa edilmemesi kararından vazgeçmesini isteyen muhalefetteki Sosyalist parti tarafından istendi ve gerekli imzalar toplandı. Hükümet, Kozloduy'da bulunan bir santralden nükleer enerji tedarik edilmesini desteklediğini; ama seçmenler kabul oyu kullansa bile yeni bir santral inşa edilmesi için gereken 10 milyar euroya sahip olmadığını söylüyor.

AJANS BG
Ocak 27, 2013 | 2 yorum |

Saat 17:00, katılım oranı 17.42


Merkez Seçim Komisyonu, saat 17:00’da ülke genelindeki katılım oranının yüzde 17.42 olduğunu açıkladı.

Aynı saat itibarıyla bazi illerdeki katılım oranları:

Razgrad - 13,06

Kırcaali - 8,57

Rusçuk - 17,67

Tırgovişte – 17,75

Haskovo– 14,79

Şumnu – 15,71

Burgas-  15,74

Varna - 15,41

Dobriç - 15,80

Filibe şehir - 16,36

Filibe il – 16,27

Yambol – 16,90 


AJANS BG
Ocak 27, 2013 | 0 yorum |

Saat 13:00, Türkiye'de toplam 35 kişi oy kullandı...

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları da Bulgaristan’daki nükleer referandum için oy kullanmaya devam ediyor. Öğlen saatlerine kadar Ankara’daki Bulgaristan Büyükelçiliğinde önceden oy kullanacaklarına dair dilekçe veren 44 kişiden 15’inin oy verdiği bildirildi. Bursa’da ise dilekçe veren 60 vatandaştan 20’sinin şuana kadar oyunu kullandığı belirtildi. Saat 13:00 itibarıyla Türkiye’de toplam 35 kişi Ankara ve Bursa’da oy kullandı.

 AJANS BG
Ocak 27, 2013 | 0 yorum |

REFERANDUM: Saat 13:00 itibarıyla katılım oranı 9.34

Merkezi Seçim Komisyon’u ülke genelinde referanduma katılım oranının saat 13:00 itibarıyla yüzde 9.34 olduğunu açıkladı. En yüksek katılım oranı Plevne’de gözlenirken (yüzde 14.55), Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali bölgesinde ise en düşük olduğu bildirildi (yüzde 5). 

AJANS BG
Ocak 27, 2013 | 0 yorum |

HÖH: TABANIMIZA NASIL OY KULLANACAKLARINA DAİR MESAJ GÖNDERMEDİK


Bulgaristan’da bugün gerçekleştirilen nükleer referandumda katılım oranının düşük olduğu bildirildi. Merkez Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, oğlene kadar katılımın yüzde 2.16 cıvarında olduğu duyuruldu.
HÖH: TABANIMIZA NASIL OY KULLANACAKLARINA DAİR MESAJ GÖNDERMEDİK
Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan, parti tabanına halk oylamasında nasıl oy kullanacaklarına dair mesaj vermediklerini belirterek, konunun karmaşık olduğunu ve seçmenlerinin vicdanlarına güvendiklerini kaydetti.
Halk oylamalarının insanların karar alma mekanizmalarındaki rölünü arttırmak için önemli olduğunu söyleyen Mestan, ancak sorulacak soruların çok iyi formule edilmesi gerektiğini vurguladı.
KOMÜNİST SİSTEMİN YIKILMASININ ARDINDAN İLK REFERANDUM
Bulgaristan’ın 1990 yılında demokrasiye geçişinden sonra ilk halk oylamasında vatandaşlar, "Yeni bir nükleer santral kurularak Bulgaristan'da nükleer enerji sektörü geliştirilsin mi?" sorusuna cevap veriyor. 
AJANS BG
Ocak 27, 2013 | 0 yorum |

Doğan'ın annesi: 'İnşallah hiçbir ana evlâdını o halde görmez'

26 Ocak 2013 Cumartesi |

HÖH genel başkanlığından istifa eden Ahmet Doğan'ın ailesi suikast girişiminden sonra hâlâ olayın şokunu atlatıp kendine gelemedi.

Saldırının ardından kimseyle konuşmak istemeyen ailesi sonunda suskunluğunu bozup Bulgar medyasına konuştu. Varna’nın Drındar Köyünde yaşayan Ahmet Doğan’ın en küçük kız kardeşi Nevin, olayı Sofya'da yaşayan kız kardeşi Sevinç'ten öğrendiklerini söyledi.
Annesi Demiriye ile ilgili "O günden bu yana yalnızca ağlıyor. Psikolojik olarak sarsıldı. Tam bir şok içinde! Video görüntülerini görünce kriz geçirecekti!" diyen Doğan’ın kardeşi Nevin "Ben de o şokun etkisini atamıyorum üzerimden. Bunlar ne biçim koruma böyle. Nasıl olur da bir adam silâhla ve iki bıçakla konferansa girebilir. Kimse mi korumuyormuş orasını?" diye sordu.
Doğan’ın annesi Demiriye ise "Allah korusun! Oğlunuzun başına silâh dayansın... İnşallah bu, hiçbir ananın başına gelmez! Öyle görünce ne yapacağımı şaşırdım. Şoka girdim. Çok zor, korku içindeyim. Şaşıyorum bir insan silâhla, iki bıçakla nasıl girebilir oraya. Demek ki bu işin içinde bir iş var" dedi.
Bulgar gazetecilerin, "Olayı duyunca kendinizi nasıl hissettiniz?" şeklindeki soruya "Biliyor musunuz bu bir ana için ne demek. Ne yapacağımı bilemedim... Çok zok çok. Herkes korku içinde. Hiç kolay değil..." diye cevap verdi.
Varna’nın Drındar Köyünde yaşayan Ahmet Doğan'ın ailesi, 25 yaşındaki Oktay Enimehmedov'un neden silâh doğrultuğunu bir türlü anlayamadıklarını kaydetti.

AJANS BG
Ocak 26, 2013 | 7 yorum |

Referandum için arazi aracı talimatı

Bulgaristan’da yarın gerçekleştirilecek nükleer referandum öncesinde yoğun kar yağışı yetkilileri zor durumda bıraktı. Valiliklerden kamu kuruluşlarına gönderilen talimatta, seçim komisyonlarında görev alan memurların sandıkların bulunacağı yerlere ulaşımı için sahip oldukları arazi araçlarını hazır halde bulundurmaları istendi.

Yoğun kar yağışı nedeniyle referandum öncesinde arazi aracı talimatı yayınlayan valiliklerden biri de Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali Valiliği. Kırcaali Valisi İvanka Tauşanova, bölgedeki kamu kuruluşlarına talimat göndererek, sahip oldukları arazi araçlarını hazır bulundurmaları ve gerektiğinde seçimde görevli memurların ulaşımı için muhtarların emrine tahsis edilmesini istedi.

TÜRKİYE’DEKİ BULGARİSTAN VATANDAŞLARI BURSA VE ANKARA'DA OY KULLANACAK

Merkez Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, yurtdışında 45 ülkede oy kullanılacağı belirtilirken, Türkiye’de sadece Bursa ve Ankara’da oy kullanılacağı duyuruldu. Bulgaristan vatandaşlarının yoğun yaşadığı İstanbul ve İzmir’deki Bulgaristan’ın diplomatik temsilcilerine önceden vatandaşlardan yeterli dilekçe verilmediği için bu şehirlerde oy kullanmanın mümkün olmayacağı kaydedildi.
   Bulgaristan’da yarın gerçekleştirilecek referandumunda vatandaşlara "Yeni nükleer santral yapımı ile Bulgaristan'da nükleer enerji sektörü geliştirilsin mi?" sorusu sorulacak.

AJANS BG
Ocak 26, 2013 | 1 yorum |

İlkokul öğrencisi 1 yılda 102 kitap okudu


5 yaşındayken okumayı öğrenen İlkokul 1. sınıf öğrencisi Dimitrovgradlı Bojjdar Stançev, 1 yıl içinde 102 kitap okudu.

Kütüphanenin çocuk bölümünün devamlı okuyucularından biri olan Bojidar, gelecek hafta altı yıldır düzenlenen geleneksel Yılın Okuru töreninde ödüllendirilecek.

Kütüphaneci Svetla Bilyarska, kütüphaneye gelen öğrencilerden çoğunun "korkunç kitap" diye adlandırılan ve büyüyle sihirle her şeyin daha kolay çözüldüğünü anlatan hikayeleri okumayı sevdiklerini belirtti.

Geçen yılın şampiyonu 181 kitap okuyan 6. sınıf öğrencisi Gabriela İvanova oldu.

Aydın Osman | AJANS BG
Ocak 26, 2013 | 0 yorum |

Mestan: Başbakan ile Doğan 4 yıldır görüşmedi


HÖH'ün yeni Genel Başkanı Lütvi Mestan, Ahmet Doğan’ın, Başbakan Boyko Borisov ve Ulusal Koruma Teşkilatı (NSO) Müdürü Todor Koceykov ile görüşmediğini söyledi.
Mestan "Yalnızca suikast sonrası değil, GERB’in iktidarı boyunca, yaklaşık 4 yıldır Ahmet Doğan ile Başbakan Boyko Borisov arasında görüşme olmadı. Bunu HÖH'ün Genel Başkanı olarak bildiriyorum. Suikast günü İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov kendi kararıyla hükümet hastanesine gitmiş, Ahmet Doğan'ın da iradesini önemsemeksizin odasına girmiş. Başbakan yardımcısını kim durdurabilir..." dedi.

Aydın Osman I AJANS BG
Ocak 26, 2013 | 2 yorum |

Cuma Meydanı'nın isim değişikliğine karşı çıkmayan Petia Raeva ve Camiset Cafer milletvekili olmak istiyor

24 Ocak 2013 Perşembe |


Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Filibe’deki Cuma Meydanının isminin değiştirilmesine 'EVET' oyu kullanan HÖH'ün Filibe Belediye Meclis Üyeleri Petia Raeva ve Camiset Cafer'in milletvekili olmak istedikjleri bildirildi. 

Filibe basını, iki ismin yaklaşan parlamento seçimlerinde milletvekili aday listelerine girmek için mücadele verdiklerini yazıyor.  Filibe yerel medyasında çıkan haberlere göre, Cuma Caminin bulunduğu ve halk arasında Cuma Meydanı (Cumayata) olarak bilinen meydanın isminin ‘‘Roma Stadyumu’’ olarak değiştirilmesine ilişkin GERB’li Belediye Başkanı İvan Totev tarafından sunulan teklif 17 Mayıs 2012 Perşembe günü yapılan Filibe Belediye Meclisi toplantısında 29 'Evet', 7 'Hayır' ve 9 'Çekimser' oyla kabul edilmişti.
Aralarında Petia Raeva ve Camiset Cafer'in de bulunduğu HÖH’lü Belediye Meclis üyeleri isim değişikkliğine 'EVET' bazıları da 'ÇEKİMSER' oyu kullanmıştı. Böylece HÖH’lü meclis üyelerinin oylarıyla 'Cuma Meydanı' ismi  'Roma Stadyumu' ile değiştirildi. 

AJANS BG

İLGİLİ HABER:
HÖH milletvekilinden iki yüzlülük
HÖH meclis üyelerinin desteğiyle GERB partili Filibe Belediye Başkanı, Cuma Meydanı’nın ismini değiştirdi…
HÖH meclis üyeleri: İsim değişikliği istemiyoruz ‘çekimseriz’...
Ocak 24, 2013 | 7 yorum |

NSO: Hata, Doğan'ın etrafındaki iki koruma çemberinin sorumlularında


Ulusal Koruma Teşkilatı (NSO) Müdürü General Todor Koceykov, 'Ahmed Doğan'a saldıran Oktay Enimehmedov'un iki koruma çemberini geçerek kendisine ulaştığını belirterek, hata bu çemberlerden sorumlu güvenlik elemanlarındadır' dedi. Bu nedenle iki güvenlik sorumlusunun işine son verildiğini açıklayan Koceykov, NSO'nun Doğan'dan özür dilediğini kaydetti. 

Doğan'ın etrafındaki iki koruma çemberinin sorumlularının hatası yüzünden Enimehmedov'un kendisine ulaşabildiğini vurgulayan Koceykov, yasalara göre korumaların kelepçe taşıyamadığını bu nedenle de Enimehmedov'un salondan kelepçesiz çıkarıldığını söyledi. Kocaneykov, olaydan önce istihbarat örgütlerinin ön bilgiye sahip olmadıklarını açıkladı. 

İŞİNE SON VERİLEN KORUMA MÜDÜRÜ: DAHA FAZLA ADAM İSTEDİM AMA VERMEDİLER


İşine son verilen koruma müdürü Albay Georgi Raykov ise 'NSO'dan daha fazla eleman istedim ama vermediler' dedi.
Raykov, HÖH'ün kurultayından önce koruma sayısının artırılması için NSO'ya talepte bulunduğunu ancak isteğinin kabul edilmediğini söyledi.

AJANS BG
Ocak 24, 2013 | 0 yorum |

Gotse Delçev Bölge Müftülüğü'nün kapısına domuz kafası asıldı

Gotse Delçev Bölge Müftülüğü'nün kapısına kesik domuz kafası asıldığı bildirildi. 
Bölge Müftüsü Aydın Mohammed, basına yaptığı açıklamada, sabah namazına giden genç imamların kapıya domuz kafası asıldığını gördüklerini belirtti.  Mehmed provokasyona cevap vermemek için bölgedeki Müslümanlara seslenerek, 'Gotse Delçev bölgesindeki ve tüm Blagoevgrad ilindeki Müslümanlara çağrıda bulunuyorum, domuz kafası ve yarınki prostesto mitingiyle ilgili provokasyonlara uymayın' dedi. 
Bölge Müftülüğü'nin verilerine göre, geçen 2012 yılında cami ve dini mekanlara toplam 15 saldırı düzenlendi.

AJANS BG
Ocak 24, 2013 | 2 yorum |

AK, Bulgaristan’ın cezalanırılmasını istiyor


Bulgaristan'ın, Avrupa elektrik ile doğal gaz talimatlarına uygun olarak enerji pazarını liberalleştirmediği ve bu talimatlara kısmen uyduğu için AB Komisyonu tarafından günde 16.896 avro cezalandırılması istendi.
Ayrıca Bulgaristan’a, dijital yayın frekanslarını dağıttığımında kapalı kapılar ardından ayrımcılık yaptığı için Avrupa Komisyonu’nca dava açıldı. Avrupa Komisyonu, Bulgaristan ile birlikte 16 AB üyesi ülkeyi izin verilen seviyenin üstüne çıkarak frekanslarla havayı kirlettikleri gerekçesiyle uyarıda da bulundu.

Aydın Osman | AJANS BG
Ocak 24, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan’da üniversite eğitimi görmekte olan öğrencilerimize yönelik davet duyurusu

Başkonsolosumuz Sayın Şener CEBECİ’nin himayesinde, Başkonsolosluğumuz görev bölgesindeki (Filibe, Gabrovo, Veliko Tırnovo, Plevne ve Eski Zağra) üniversitelerde eğitim görmekte olan öğrencilerimize yönelik olarak 9 Şubat 2013 Cumartesi günü 12.00-14.00 saatleri arasında Başkonsolosluğumuz konutunda (Adres:Filip Makedonski, 10) bir açık büfe resepsiyon düzenlenecektir.

Bu sayede, öğrencilerimiz ile Başkonsolosluğumuz arasındaki diyaloğun ve iletişimin geliştirilmesi, bilgi teatisinde bulunulması, ayrıca öğrencilerimizin talep ve sorunları hakkında ilk elden malumat alınması hedeflenmektedir.

Başkonsolosluğumuz konutunun ağırlama alanının dar olması nedeniyle, 60 öğrencimiz resepsiyona davet edilebilecektir. Resepsiyona davet edilecek öğrencilerin listesi belirlenirken başvuru sırası esas alınacak olmakla birlikte, tüm üniversitelerdeki öğrencilerimizden dengeli bir katılım sağlanabilmesi amacıyla, sözkonusu listede düzenleme yapılması gerekebilecektir.

Başvurular imren.camlikli@mfa.gov.tr e-posta adresine isim-soyisim; öğrenim görülen üniversite, fakülte, bölüm ve sınıf; e-posta ve telefon numarası belirtilmesi suretiyle bireysel olarak yapılabilir. Öğrenci katılımcı listesinin oluşturulması için başvuruların en geç 6 Şubat 2013 Çarşamba günü mesai bitimine (18.00) kadar yukarıda kayıtlı e-posta adresine iletilmesi uygun olacaktır.

Resepsiyona davet edilecek öğrencilerimizle bilahare e-posta veya telefon ile iletişime geçilecektir.

Başkonsolosluğumuz santral numarasından (032 275 160) konu hakkında ilave bilgi alınabilir.



T.C. Filibe Başkonsolosluğu

Ocak 24, 2013 | 0 yorum |

Filibe Başkonsolosu Pazırcık'ta

Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Pazarcık İlini ziyaret ederek temaslarda bulundu. Pazarcık Valisi Donço Baksanov’u ziyaret eden Cebeci daha sonra Pazarcık Belediye Meclis Başkanı Hari Haralampiev, GERB Grup Başkanı Todor Georgiev ve Pazarcık Emniyet Müdürü Stoyan Zaykov ile görüştü. Pazarcık Müftüsü Abdullah Salih ile birlikte tarihi Paşa camiini ziyaret eden Cebeci, Müftülüğün faaliyetleri hakkında bilgi aldı. 
Ocak 24, 2013 | 0 yorum |

Doğan’a saldırı, istihbarata ceza getirecek

23 Ocak 2013 Çarşamba |


Bulgaristan Güvenlik İdaresi görevlileri, Bulgaristan Türkleri’nin haklarını savunan Ahmet Doğan’a yapılan suikast girişiminden dolayı ceza alacak. Haberi duyuran yerel Novinite haber ajansı, üst düzey bürokratların güvenliğinden sorumlu Bulgaristan Milli Güvenlik İdaresi’nden altı görevlinin ceza ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Sorumlu görevlilerin aralarında en kıdemlisi, toplu etkinlik katılımcılarının, yabancı misafirler ve heyetlerin güvenliğinden sorumlu Albay Krasimir Stançev.
24 Ocak tarihinde Bulgaristan Milli Güvenlik İdaresi Başkanı General Todor Kodjeykov’un olayla ilgi sorumluların cezalarını resmi olarak açıklaması bekleniyor.

Rusya'nın Sesi
Ocak 23, 2013 | 4 yorum |

Alev dergisi 5 yaşında

Buket Kadın Derneği^nin yayını olan Alev Dergisi, beş yaşına girdi. Derginin 5.yıldönümü nedeniyle 24 Ocak günü saat 17:30'da Kırcaali’deki  Ömer Lütfi 1993 Halk Kültür Evinde Edebiyat Gecesi düzenlenecek. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Emel Balıkçı, Ajans Bg’ye Alev’i anlattı.

Ocak 23, 2013 | 2 yorum |

Sevda Dükkancı ve Timur Halilov Şiir Gecesi düzenliyor

Sevda Dükkancı ve Timur Halilov'un girişimleriyle başkent Sofya’da şiir gecesi düzenleyeceği bildirildi. Sevda Dükkancı, Ajans Bg'ye yaptığı açıklamada, Bulgaristan`in farklı bölgelerinden sairler, halk ozanlarının geceye katılacağı belirterek, tanışma ve eserlerini tanıtma fırsatı bulacaklarını kaydetti. Gecede Bulgaristan Turku`nün siir dunyasindan ornekler sunulması bekleniyorı.
Katılmak isteyenler 29 Ocak günü, saat 19’da Sofya’daki Hotel Bılgaria (Tzar Osvoboditel Bulv. No 4) adresinde olmaları gerekiyor.

AJANS BG
Ocak 23, 2013 | 0 yorum |

Nikolay Mladenov: Ahmet Doğan olayı Türk-Bulgar ilişkilerini etkilemedi


Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov,  "Ahmet Doğan olayıyla verilmek istenen mesaj pek iyiye işaret değil" dedi.
Dışişleri Bakanı, siyasî liderlerin, büyük küçük;  tüm partilerin tartışmalarda kullandıkları ifadelere çok dikkat etmesi gerektğini, sözler ile jestlerin farklı şekillerde yorumlandığını kaydetti. Nikolay Mladenov, bu olayın Türk-Bulgar ilişkilerini etkilemediğini, Türkiye ile Bulgaristan'ın ilişkilerinin gayet güzel olduğunu, her iki ülkenin de siyasî, ekonomik vb. aktif faaliyetlerden halkının yararlandığını belirtti. Bulgaristan Türklerinin eşit haklara sahip vatandaşlar olduğunu söyleyen Mladenov, "Yüreğim burkularak da olsa bu olaydan sonra bu konunun etnik kavgaya dönüştürülmemesi beni sevindiriyor. Balkanlar'da etnik ya da dinî kimliklere bölünme olayları, çok tehlikelidir. Ancak bu olay, böyle şeylere yol açmadı" dedi.

Aydın Osman I AJANS BG
Ocak 23, 2013 | 0 yorum |

Kasım Dal: Ömürboyu müebbed fahri başkan da ne demek?

22 Ocak 2013 Salı |


Hak ve Özgürlükler Hareketinin 8. Olağan kongresinde saldırıya uğrayan parti lideri Ahmet Doğan, tabancanın tutukluluk yapması sonucu, şans eseri hayatta kalmıştı. Bunun ardından “Bu bir siyasi suikast teşebbüsü mü, yoksa bir senaryo mudur” sorları gündeme geldi. Bulgar basını, saldırgan 25 yaşındaki üniversite öğrencisi Oktay Enimehmehmedov’un aslında yeni kurulan Hüriyyet ve Şeref Partis üyesi olduğunu yazdı, bazı çevreler de böylece DPS’den ayrılarak, yeni bir parti kuran Kasım Dal ve Korman İsmailov”un da olayda parmak izlerini aradı.
Hürriyet ve Şeref Partisi bugün basın toplantısı düzenleyerek, bütün bu iddiaları sert bir dille yalanladı. Aralık ayında kendi patisini kuran, 20 yıl boyunca Ahmet Doğan’ın genel başkan yardımcılığını yapan Kasım Dal, saldırıyı kesin bir dille kınadı, gerekçesi ne olursa olsun, demokrasilere yakışmayan bir eylem olarak nitelendirdi. Oktay Enimehmedov’un ise, Aralık ayında  Hüriyyet ve Şeref Partisi Kurultayına da katıldığı, konuk olarak geldiği, ancaak Burgas heyetinde ismi yazmadığı açıklandı. Saldırganın Kasım Dal ve Korman İsmailov”un kurduğu partinin kongresine nasıl katıldığı da hala soru işaretleri yaratıyor. Kasım Dal, suikasti ser bir dille kınasa da, “İşkence Hak ve Özgürlükler Hareketi mensuplarının ruhunda var” dedi ve geçen yıl Mayıs olayı etkinliklerinde, “Devlet Ajanları” defolun pankartı açan kendi taraftarlarının dövüldüğünü hatırlattı. Aynı şekilde Demir Baba anma törenlerini izleme isteyen bir Kasım Dal taraftarının da burnu kırılarak, şiddete maruz kaldığını belirtti. Kasım Dal, Ahmet Doğan’ın “gavaz” olarak nitelediği dört korumayla gezdiğini anımsatarak, saldırı anında ve öncesinde “Özel koruması neredeydi” sorusuna cevap bulamadığını söyledi. Bir yıl öncesine kadar Doğan’ın sağ kolu olan Kasım Dal, çok sert konuştu ve “Ahmet Doğan zavallı, acınacak bir hale geldi. Böyle bir sirke şahit olduk. Cumartesi gününe kadar “Boyana Sarayları” vardı Doğan’ın, Cumartesinden sonra ise ülkemizin bir de “Boyana Sultanı” var diye konuştu.
Hak ve Özgürlükler Hareketinde genel başkanın değişmesiyle hiçbirşeyin değişmeyeceğini belirten Dal, “ömürboyu, müebbed fahri başkan da ne demek” diye sordu. Tüm yetkilerin Doğan’ın  elinde kalacağını, partiyle, seçimlerle, listelerle, illerde temsilcilerle ilgili tüm kararları yine Doğan verecek, fakat sorumluluk almayacak, dedi. Lütfi Mestan ise tam bir maşa olacak, fırından sıcak kestaneleri çeken bir maşa. Eğer başarılıysa, omuzundan sıvazlanacak ve takdir edilecek, eğer hata yaparsa, onun sorumluluğunu sadece Mestan taşıyacak” şeklinde konuştu Kasım Dal. “Hak ve özgürlükler hareketinde bir şey değişömedi. Devlet İstihbarat ajanı Sava, koltuğuna ajan Pavel’i getirdi” diyen Dal, bu haliyle, bu siyasetiyle asla HÜH’e yakınlık kurmayacaklarını vurguladı. Kasım Dal, partini eski komünist partisi, Türklere zulümü yapanların devamcısı olan Bulgar Sosyalist Partisiyle yakınlaşmasından rahatsız olduğunu ve bunu da doğru bulmadığını belirtti. 

Sevda DÜKKANCI
Ocak 22, 2013 | 17 yorum |

Oktay Enimehmedov: Silahın ateş almamasına üzüldüm

Hak ve Özgürlükler Partisi'nin Kongresinde Başkan Ahmet Doğan'a gaz tabancasıyla kürsüde saldıran Oktay Enimehmedov hakim karşısında ilk kez ifade verdi.
Amacım "öldürmek değil, korkutmak istemiştim" diyen saldırgan, ancak "Silahının ateş almamasına üzüldüğünü" söyledi.
Cinayete teşebbüs ve holiganizmle suçlanan Enimehmedov'un tutuksuz yargılanma talebi mahkeme tarafından reddedildi.

AA
Ocak 22, 2013 | 5 yorum |

Erdoğan'a muhalefetten Bulgaristan sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, genel başkanının şakağına tabancayla nişan alınan Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi’nin kongresini bir soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı. 

Öztrak, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Bulgaristan’daki soydaşlarımızın kurduğu Hak ve Özgürlükler Partisi’ne karşı herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?” sorusunu ortaya attı. 

Öztrak, 19 Ocak 2013 tarihinde Bulgaristan’da gerçekleştirilen Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin 8. Olağan Genel Kongresini, Başbakan’a yönelttiği bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Öztrak 19 Ocak 2013 tarihinde Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’da yapılan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin 8. Olağan Kongresine Cumhuriyet Halk Partisi adına başkanlığımda Edirne Milletvekili Recep Gürkan; Kırklareli Milletvekili Mehmet S. Kesimoğlu ve Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü’den oluşan bir heyetin katıldığını bildirdi. 

Söz konusu toplantıda Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Genel Başkanı Dr. Ahmet Doğan’a menfur bir saldırı gerçekleştirildiğini belirten Öztrak’ın önergesi şöyle devam etti: 

“Saldırı Sayın Ahmet Doğan’ın kongre için yapmış olduğu konuşmayı gölgelemiştir. Ancak söz konusu konuşmada Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nı da ilgilendiren ifadelerin yer aldığını heyetimiz tespit etmiştir. Sayın Ahmet Doğan’ın izleyicilere dağıtılan konuşma metninin 18. Sayfasında şu ifadelere yer verilmiştir (parantez içindeki açıklamalar tarafımıza aittir): 

“…Ancak her şeye rağmen bizim Kahramanımız-Kurtarıcımız (Bulgaristan Başbakanı'nı kast ediyor) kendini güvenli hissetmiyor, ikinci bir sigorta yapmak istiyor ve bundan dolayı dostane bir şekilde Ankara’daki Türk meslektaşına (sizi kast ederek) hitap ederek elinden gelen her şeyle kendisine yardımcı olmasını istemeye karar veriyor. Ve tabi Ankara’daki meslektaşı olumlu cevap veriyor… 

Ahlaki gerekçelerim olmasına rağmen, dürüstlük nedeniyle yabancı Başbakanların davranışlarını yorumlamak istemiyorum.” 
Öztrak açıklamaları sonrasında şu soruları yöneltti: 

“Bu çerçevede; Bulgaristan Başbakanı’nın Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne karşı sizden bir isteği olduğu doğru mudur? Bulgaristan’da soydaşlarımızı temsil ettiği bilinen Hak ve Özgürlükler Hareketine karşı, Bulgaristan Başbakanı’nın tarafınızdan talep edip sizin olumlu cevap verdiğiniz iddia edilen yardım konusu nedir? Bulgaristan Başbakanına verdiğiniz olumlu cevap çerçevesinde Hak ve Özgürlükler Hareketine karşı hangi girişimlerde bulundunuz? Bulgaristan’ın üçüncü büyük partisi olan ve soydaşlarımızı da temsil eden Hak ve Özgürlükler Partisi’nin Kongresine davet edildikleri halde neden hiçbir AKP Milletvekili ve Belediye Başkanı katılmamıştır?”


ANKA
Ocak 22, 2013 | 5 yorum |

Meglena Kuneva: GERB, seçimlerde sahteciliğe hazırlanıyor

Yurttaşların Bulgaristan’ı Partisi (BG) Genel Başkanı Meglena Kuneva, Başbakan Boyko Borisov'a gönderdiği mektupta "İktidarın son yıllardaki teklifleri ile hareketleri, tarihte görülmemiş en adi seçimlerin gerçekleşeceğine işaret ediyor. 2011 Cumhurbaşkanı seçimlerinde yapılan seçim sahteciliğinin tekrarlanmayacağını garanti edeceği yerde seçimlerde sahteciliğe yol açabililecek yasa değişikliği teklifleri sunuyor" dedi. 
Kuneva: Bulgaristan siyasi krize doğru gidiyor 
Meglena Kuneva, Başbakana yazdığı mektubunda “Siz bir de partiniz buna benzer değişiklikler getirmesi durumunda ülkedeki demokrasiyi işlevsiz hale getirerek ağır istikrarsızlık tehlikesi yaratacak. Bu tehlikenin önüne geçmek şahsen sizin elinizde” diye uyardı. 
 Kuneva'nın partisi, oyların sayma sürecine kamusal denetim getirilmesini teklif ederek, bunun da Seçim Kanunu'na eklenmesini istedi. 

 Aydın Osman | AJANS BG
Ocak 22, 2013 | 0 yorum |

RECEP KÜPÇÜ'NÜN ŞİİR KİTABI

21 Ocak 2013 Pazartesi |

Bulgaristan Türklerinin büyük şairi, düşünce ve duygu adamı, ufuk sahibi Recep Küpçü'nün değerli şiir kitabını okuyucularımıza sunmaktan büyük onur duyuyoruz. BTG
Eser 100 sayfadan oluşmaktadır. Baş kısmında Türkiye'nin yaşayan büyük edebiyatçılarından Beşir Ayvazoğlu Beyin Recep Küpçüyü tanıtan, onun şiirlerini tahlil ettiği bir yazısı bulunmaktadır. Beşir Ayvazoğlu şöyle demektedir: 
Türkiye'de Bulgaristanlı şairleri pek kimse tanımaz. Terkettiğimiz Bulgaristandaki Türklüğü de terketmişiz. Halbuki şu kitapta okuyacağınız şiirler, Türkçemizin güzelliğini ve Türklüğün gücünü bir defa daha ortaya koyacak yepyeni amma çok güzel bir sestir. içimizdeki solcu şairleri kıskandıracak bir güzellik, ürpertecek bir vatanperverlikte.

Kitabı edinmek isteyenler için fiyatı 10,00 TL dir. Yapmaları gereken  şey bulgaristanalperenleri@gmail.com mail adresine bu isteklerini bildirdiklerinde kendilerine verilecek banka hesap numarasına ücreti yatırıp adreslerini bildirmektir. Kargo ücreti alıcıya aittir. Not: Bulgaristan'a da oradaki temsilcimiz vasıtasıyla satışta olan kitapları ulaştırma imkanımız vardır. 


Bulgaristan Türk Gençliği
Ocak 21, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan en fakir AB ülkesi


Avrupa İstatistik Kurumu, 2010 yılında yaptığı araştırmaya gore, Bulgaristan vatandaşlarının %55.6'sı sefalet içinde yaşadığı ortaya çıktı. Bu göstergeye göre Bulgaristan, Avrupa Birliği ülkelerinde birinci sırada yer alıyor. Ardından %49.2'lik oranla Romanya ile 46.1 ile  Letonya geliyor. 27 AB ülkesi vatandaşlarının %17.5 maddî sıkıntı çekiyor. %10 oranın altında bulunan en düşük ülkeler Lüksemburg, Hollanda bir de İskandinavya ülkeleri geliyor.
2010 yılı araştırmasına gore, Bulgaristan nüfusunun %30'dan fazlası, Macaristan ile Letonya'nın ise %20'sı aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Lüksemburg nüfusunun da yalnızca 0.5'i, İsveç'in %3'ü bir de Hollanda ile İskandinavya ülkelerinin nüfusunun %3'ünden aşağısı aşırı maddî sıkıntı içinde yaşıyor.

Aydın Osman I AJANS BG
Ocak 21, 2013 | 0 yorum |

Watson: 'Bulgaristan'ı rayına sokmak için AB'nin harekete geçmesi lazım'


Avrupalı Liberal Demokratlar Partisi'nin Başkanı Sir Graham Watson, çatı örgütünde yer alan parti liderlerinden Ahmet Doğan'a yönelik Sofya'da meydana gelen suikast girişiminin ardından Bulgaristan'da demokrasinin içinde bulunduğu durumla ilgili endişelerini dile getirdi.
Wastson, Sofya'daki parti kongresinde Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS) Türk kökenli lideri Ahmet Doğan'a yönelik gerçekleşen ve amacına ulaşmayan suikast girişiminin tanıkları arasında yer aldı.
Doğan konuşmasını yaparken DPS liderine yaklaşan saldırganın silahı tutukluk yaptı. İsmi Oktay Enimehmedov olarak açıklanan ve 25 yaşında olduğu belirtilen, Türk kökenli Bulgar vatandaşı olan saldırgana güvenlik görevlileri tarafından müdahale edildi.
Sahneye çıkan partililer de Enimehmedov'a tekme ve yumruklarla saldırdı.
Watson, Avrupa Liberaller ve Demokratlar Birliği çatısı altında bulunan Doğan'a yönelik saldırının kendisini şok ettiğini söyledi.
Watson, 'Liberaller, Başbakan Boyko Borisov yönetimi altında özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle ilgili olarak giderek daha derin kaygılar duymaktadır. Avrupa Birliği'nin, ülkeyi rayına sokabilmek için harekete geçmesi gerekebilir. Devletin, bu cinayet girişiminin arkasındaki güçleri bir an önce tespit etmesini ve adaletin önüne getirmesini umuyorum' dedi.
89'dan beri parti lideri
Doğan, 1989'da komünizmin çökmesinden bu yana Bulgaristan siyasetinde önemli bir yer tutuyor. DPS'e kuruluşundan beri liderlik yapan Doğan, Cumartesi günkü kongrede makamından çekildi ve partinin onursal başkanlığını üstlendi.
DPS, 2001-2005 ve 2005-2009 arasındaki iki koalisyon hükümetinde de yer aldı.
Borisov liderliğindeki Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin 2009'da iktidara gelmesinden bu yana DPS liderleri yolsuzlukla suçlanmalarına rağmen, haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmuyor. GERB ise, merkez sağ Avrupa Halk Partisi çatısı altında bulunuyor.
Doğan, saldırının gölgelediği konuşmasında Borisov'u, Bulgaristan'da demokrasiyi geriletmekle suçluyordu.
Doğan, 'Diktatörler temel değerleri anlamıyor ve ülkede strateji geliştirmeyle ilgili bir fikirleri de yok. Ancak güç sistemi ve başta mikrofonlar, kameralar ve kolluk kuvvetleri olmak üzere onun araçlarıyla ilgili olarak bizden daha kuvvetli bir içgüdüleri var' dedi.
Borisov saldırıyı kınamakla birlikte, Doğan'ın kendisi tarafından organize edilmiş olabileceğini ima etti. Borisov, Doğan'ın saldırgana 'son derece profesyonel bir şekilde' karşı geldiğii söyledi.
Bulgaristan'ın eski başbakanlarından Simeon Saxe-Cobourg Gotha, saldırıyı düzmece olarak göstermenin gülünç olduğunu söyledi.
Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Başkanı Sergey Stanişev, Doğan'a yönelik saldırının, 'hiçkimsenin hafife almaması gereken siyasi bir saldırı' olduğunu belirtti.
Stanişev, 'Eğer bir senaryo vardıysa, bu esas haberi, yani Doğan'ın aktif politikadan emekliye ayrılmasını ve konuşmasındaki son derece ciddi siyasi mesajları gölgelemek isteyenlerin senaryosuydu' dedi.
euractiv.com
Ocak 21, 2013 | 1 yorum |