Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Türkiye ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçının yapıtları Plevne ve Ankara'da sergilenecek

31 Ağustos 2012 Cuma |

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin çağdaş sanatlarda "merkezileşme" olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguladığı "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesi kapsamında Türkiye ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçının yapıtları Plevne ve Ankara'da sergilenecek.

Aralarında Şükran Moral, Nancy Atakan, Nazan Azeri, Maria Sezer ve Nezaket Ekici'nin de bulunduğu kadın sanatçıların eserleri 31 Ağustos-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Plevne'de Ilya Beshkov Galeri'de, 1-14 Ekim arasında ise Ankara'da Çağdaş Sanatlar Merkezi B ve C Galerileri'nde görülebilecek.
Uçan Süpürge, 26 Ekim 2011'den bu yana, Bulgaristan'dan Community Centre Chistalishte LIK-1959 ile birlikte yürüttüğü "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı? (Who Left/What Behind?)" projesi kapsamında çağdaş sanatlar alanındaki kadın sanatçıları bir araya getiriyor.
Proje, çağdaş sanatlar alanında eserler üreten ve çeşitli nedenlerle yaşadığı kenti terk ederek İstanbul/Türkiye ve Sofya/Bulgaristan özelinde sanatın "merkezileşti(rildi)ği" kentlere göçmek durumunda kalmış kadın sanatçılara ulaşarak çağdaş sanat alanındaki eril yapıyı sorgulamayı amaçlıyor. Projenin hedefi, kadınların bu hakim yapı içerisinde verdikleri mücadeleler ve kadınlık deneyimlerinden yola çıkarak toplumsal cinsiyet temelinde bir tartışma/sorgulama alanı yaratmak.
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi'nin "Sivil Toplum Hizmeti: AB- Türkiye Kültürlerarası Diyalog Hibe Programı, Kültür ve Sanat Bileşeni" programı kapsamında desteklenen ve teknik yürütücülüğünü T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı proje, Türkiye ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçının katılımıyla çağdaş sanatlarda "merkezileşme" sorununu odağına alıyor.
Proje, sanatın bir mücadele alanı olduğu ve bu mücadelenin estetiği ve toplumsalı aynı anda sorgulayabildiği zaman değerli hale geldiği inancıyla, sanatın olanaklarından yararlanarak toplumsal cinsiyete dayalı sorunları irdeleyerek, özellikle de çağdaş sanatlar alanında toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
40 Kadın Sanatçı 31 Ağustos'tan itibaren Ilya Beshkov Galeri'de
31 Ağustos-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Plevne'deki Ilya Beshkov Galeri'de açılacak olan serginin küratörlüğünü sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra'nın danışmanlığında; Türkiye'den Saliha Kasap ile Bulgaristan'dan Demna Dimitrova yapıyor. Sergide resimden videoya, enstalasyondan fotoğrafa çeşitli sanat disiplinlerine yer veriliyor. Yapıtlar, kadın sanatçıların gözünden merkezileşme sorununun dayattığı "göç" olgusunu toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusuyla öne çıkarıyor.

FocusHaber
Ağustos 31, 2012 | 0 yorum |

Aşk ölüm getirdi

30 Ağustos 2012 Perşembe |

Dün Sofya’da kaldığı öğrenci yurdunun 10. katından düşmesi sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Nurçe Ünhan’ın (20) ölümüyle ilgili ‘intihar mı cinayet mi’ sorusuna cevap aranırken, polis kaynakları daha çok intihar üzerinde durulduğunu bildirdi.

8 aydır Studentski Grad sitesindeki 8 numaralı yurtta yaşayan Nurçe’nın pencereden atladığı sırada odasında bulunan erkek arkadaşı İlhan Rodoplu’nun sık sık yanına gelerek beraber kaldıkları kaydedildi.
 Eczacı olmayı hayal eden Nurçe’nin etrafta pek tanınmadığı, dün akşam ise erkek arkadaşıyla kavga ettikleri belirtildi. Ancak talihsiz olay öncesinde iki sevgilinin neden kavga ettiği bilinmiyor. 
 İlhan Rodoplu, polis tarafından 6 saatten fazla sorgulandı ancak tutuklu olmadığı bildirildi. 


İLGİLİ HABER:
Ağustos 30, 2012 | 0 yorum |

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso Bulgaristan’a geliyor

Hükümet basın merkezinden verilen bilgiye gore, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Başbakan Boyko Borisov’un daveti üzerine bir günlük resmi ziyaret için Bulgaristan’a geliyor.
Jose Manuel Borosso’nun, Başbakan Borisov ve Cumhurbaşkanı Rosen Plevmeliev ile birlikte Sofya Metrosunun yeni inşaatı tamamlanan ikinci güzergahının açılışına katılacağı açıklandı.
Borosso’nun daha sonra Başbakan Borisov ile basına kapalı olarak görüieceği belirtildi.
AK: Bulgaristan'da suçla mücadele yavaş ilerliyor
Avrupa Komisyonu (AK), Bulgaristan için geçen ay açıkladığı gözetim raporunda ülkedeki en büyük sorunun organize suç örgütleri olduğunu vurgulamıştı.
Raporda, organize suç örgütleri üyelerinin çok azının mahkum edildiği belirtilirken, yolsuzlukla mücadelede kurumlar arası koordineyi yapacak bağımsız bir daire kurulması, reformların derinleştirilmesi istenmişti. Son 5 yılda yasal düzenlemeler konusunda oldukça iyi bir ilerleme kaydedildiği anlatılırken, sorunun ise yasaların uygulanmaması olarak gösterilmişti.

AJANS BG
Ağustos 30, 2012 | 0 yorum |

Loveç Teknik Koleji 23 öğrenciye sahte üniversite diploması verdi

Loveç Teknik Koleji’nden 23 öğrenciye Ocak ve Şubat aylarında 23 sahte üniversite diploması verildiği açıklandı. Sahteciliği eğitim kurumunda çalışan öğretim elemanlarının yaptığı bildirilirken, sahte diploma alanların arasında Türkiye’den öğrenci olup olmadığı henüz netlik kazanmadı.
Sahte diplomalarla ilgili soruşturma sürüyor.

AJANS BG
Ağustos 30, 2012 | 0 yorum |

Nurçe'nin erkek arkadaşı 6 saat sorgulandı

Dün Sofya’da kaldığı apartmanın 10. katından düşmesi sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Nurçe Ünhan’ın (20) o sırada odasında bulunan erkek arkadaşı İlham’la kavga ettiği bildirildi.
Olaydan sonra İlham polis tarafından sorguya alınırken, talihsız kızın arkadaşlarından bazıları polise verdikleri ifadelerde bir şey görmediklerini söylerken bazılar da ikisinin kavga ettiklerini duyduklarını belirttiği açıklandı.
6 saatten fazla sorgulanan İlham’ın daha sonra polis merkezine götürülerek gözlem altında tutulduğu kaydedildi. İlham’ın polise verdiği ifadede Nurçe’nin eski erkek arkadaşıyla Facebook’ta konuştuğunu, buna sinirlendiğini ve odadan çıkmak isterken Nurçe’nin pencere tırmandığını ve düştüğünü söylediği belirtildi.

AJANS BG


İLGİLİ HABER:
10. kattan düşen üniversitelinin adı Nurçe Ünhan
Sofya'da Türkiye vatandaşı üniversite öğrencisi 10. kattan düşerek hayatını kaybetti
Ağustos 30, 2012 | 29 yorum |

10. kattan düşen üniversitelinin adı Nurçe Ünhan

Sofya'daki Studentski Grad sitesinde 8 numaralı öğrenci yurdunun 10.katından düşerek hayatını kaybeden Türk öğrencinin adının Nurçe Ünhan olduğu bildirildi. Acı olayın yaşandığı sırada aynı odada bulunan ve polis tarafından sorgulanan İlham adlı arkadaşının da İzmirli olduğu açıklandı. 

AJANS BG

İLGİLİ HABER:
- Sofya'da Türkiye vatandaşı üniversite öğrencisi 10. kattan düşerek hayatını kaybetti

Ağustos 30, 2012 | 5 yorum |

Sofya'da Türkiye vatandaşı üniversite öğrencisi 10. kattan düşerek hayatını kaybetti

29 Ağustos 2012 Çarşamba |

Başkent Sofya'daki Studenstski Grad'ta Türk vatandaşı bayan bir üniversite öğrencisinin 8'nolu öğrenci yurdunun 10.katından düşerek hayatını kaybettiği bildirildi. Şimdilik olayın intihar mı yoksa cinayet mi olduğu bilinmiyor. Olay yerinde çok sayıda polis var.
SOFYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİSİ
10. kattan düşerek hayatını kaybeden Türkiye vatandaşı kız öğrencinin Sofya Üniversitesi'nde 2. kursta eğitim aldığı ve 20 yaşında olduğu bildirildi. 

KIZIN AİLESİ KIRCAALİ'DEN SOFYA'YA GELDİ
Kırcaali'de bulunan hayatını kaybeden kızın ailesi acı haberi alır almaz Sofya'ya geldi ancak ne olduğunu bilmediklerini söyledi. 

ARKADAŞLARI: KAVGA SESİ DUYMADIK
Olayın yaşandığı yurtta, yan odalarda kalan öğrenciler Türk vatandaşı kız öğrencinin odasından kavga sesleri duymadıklarını kaydetti. 
İNTİHAR MI CİNAYET Mİ?
Studentski Grad'taki 8 numaralı öğrenci yurdunun önünde şu anda çok sayıda polis var. Polis kaynakları, olayın intihar mı yoksa cinayet mi olduğu konusunda bir karara varmanın erken olduğunu iafade ediyor. 

   Bulgaristan'da 5 binin üzerinde Türkiye pasaportu taşıyan üniversite öğrencisi var.


AJANS BG

Ağustos 29, 2012 | 10 yorum |

'Nazar & Nino'dan olağanüstü performans

Bulgaristanlı müzik grubu 'Nazar & Nino', Miss Civilization of The World 2012 Türkiye seçmelerinde müthiş bir sahne performansı gösterdi.

AJANS BG
Ağustos 29, 2012 | 0 yorum |

Bulgaristan'da basın özgürlüğünün azalması endişelere yol açıyor

Son aylarda çeşitli medya ve demokrasi örgütleri, Bulgaristan'daki basın özgürlüğünün son birkaç yıldır düşüşte olduğuna dikkat çekiyor. Durum, Balkan ülkesindeki gelişmeleri yakından takip edeceğini açıklayan Avrupa Komisyonu (AK) da dahil olmak üzere uluslararası gözlemciler ve yetkililer arasında kaygıya yol açıyor.
Aynı zamanda dijital gündemden sorumlu komisyon üyesi ve komisyonun medya politikası ve düzenlemelerden sorumlu başkanı olarak da görev yapan AK Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, Eylül ayında Sofya'da düzenlenecek, geniş bantlı internet konulu bir konferansa katılacak. Kroes'in Bulgar yetkililer ve ülkenin medya sektöründen temsilcilerle de temaslarda bulunması bekleniyor.
Hollandalı komisyon üyesinin ofisinden 23 Ağustos Perşembe günü SETimes'a gönderilen bir e-postada, Kroes'in toplantıda gazetecilere yönelik şiddet ve ölüm tehditleri sorununu gündeme getirmeyi planladığı doğrulandı.
Bulgar gazetecilere yöneltilen tehditler üzerine, Uluslararası Basın Enstitüsü'nün yan kuruluşu olan ve merkezi Viyana'da bulunan Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) iki haftadan kısa süre içinde iki defa endişelerini dile getirdi.
Bunlardan biri, Bulgaristan'ın en azılı mafya patronlarından ikisi, daha çok "Galevi kardeşler" olarak bilinen Plamen Galev ve Angel Hristov hakkında araştırma yapan gazeteci Lidia Pavlova'ya ait otomobilin havaya uçtuğu bir yangınla ilgili soruşturmanın başarısız olması sonrasında, 3 Ağustos'ta geldi.
İzleme örgütü yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar, Pavlova'ya yönelik saldırı ve tehditlerin çoğu cezasız kalmıştır." dedi. Örgüt açıklamasında, SEEMO Genel Sekreteri Oliver Vujoviç'in, Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov'un "Adalet Bakanlığı'nın da işbirliğiyle, soruşturmayı tekrar başlatması ve Pavlova'yı hedef alan çeşitli saldırıların tüm faillerinin bulunup adalete teslim edilmesi" yönündeki umutlarına da yer verdi.
Bundan sadece 10 gün sonra, Viyana merkezli izleme örgütü Sofya'daki yetkililere, Dnevnik gazetesi ve ulusal haftalık Capital dergisinin Varna muhabiri Spas Spassov'a yönelik tehditleri soruşturmaları yönünde yeni bir çağrıda bulundu.

Karadeniz kıyısındaki Varna kentinde tartışmalı bir site projesini araştıran Spassov'a, 31 Temmuz'da projeyle ilgili güçlü bir şirketler grubu olan TIM Holding'in ortaklarından Marin Mitev tarafından imzalanmış bir ithafnameyle birlikte "Savaş Sanatı" adlı kitabın bir kopyası gönderildi.
"Arkadaş edinemiyor veya kazanamıyorsan, onları rahat bırakmak daha iyidir." ifadesinin yer aldığı ithafnamede, "Dünya küçük ve Singapur'dan yönetilemez." şeklinde bir de not bulunuyor.
İlk bölüm Spassov'un şahsına yönelik açık bir tehdit olarak algılanırken, ikinci not Dnevnik ve Capital'in yayıncılarına yönelikti.
14 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Vujoviç, "Bulgar makamlarını bu tehditleri ciddiye almaya ve bunların kaynağını araştırmaya çağırıyorum. Gazetecilerin korunmaları ve güvenli bir ortamda çalışmaları gerekir." diyerek şöyle devam ediyor: "Demokrasilerde, eleştirel yazı kabul edilmelidir ve gazeteciler ve aileleri tehdit edilemez."
Söz konusu tehditler, Bulgar medya sektörünün iki büyük ismi olan Bulgaristan Yayıncılar Sendikası ve New Bulgarian Media Group arasında gerginliğin tırmandığı bir dönemde geldi.
Bulgaristan'ın en büyük ilaç firması Sopharma'nın sahibi ve CEO'su Ognian Donev ve eski bankacı Lyubomir Pavlov tarafından temsil edilen Sendika, Trud ve 24 Chasa gazetelerini Alman WAZ Media Group'tan satın aldı.
En az altı adet gazetenin yanı sıra Sofya merkezli TV7 ve BBT televizyon kanallarını satın alan New Bulgarian Media Group, devlete ait piyango dairesinin eski başkanı İrena Krasteva tarafından yönetiliyor. Oğlu Delian Peevski ise, Haklar ve Özgürlükler Hareketi'nin meclis grubu üyesi.
Bu çatışma, Sendikanın yayınlarının ciddi dağıtım sorunları yaşadığı yakın dönemde daha da derinleşti ve taraflar birbirlerini suçlama yağmuruna tuttu. Krasteva'nın yönetimindeki medya, Sopharma'nın ilaçlarının fiyatlarının yüksek olduğu yönünde çok sayıda haber yayınlarken, rakipleri de tepki olarak onu haksız uygulamalarla suçladı.

Sonrasında, Pavlov ve Donev, WAZ Media Group ile yapılan anlaşmayla ilgili olarak para aklamakla suçlandı. İkiliye daha sonra, olayla ilgisiz başka mali suçlamalar da yöneltildi.

Southeast European Times için Sofya'dan Svetla Dimitrova'nın haberi
Ağustos 29, 2012 | 0 yorum |

Bulgaristan Sosyalist Partisinin CHP koordinatörü var


Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), Türkiye'deki 'göçmen dernekleri ve CHP yönetimi ve kurumlarıyla çalışmaya yönelik' Grup Başkanı atadı. 
CHP ve göçmen dernekleriyle ilişkilerden sorumlu Nazmi Mümin başkanlığındaki BSP heyeti önümüzdeki günlerde Türkiye'ye giderek dernek yöneticileriyle görüimeyi planlıyor. 

AJANS BG
Ağustos 29, 2012 | 8 yorum |

Bulgaristan ile Türkiye arasında ortak film yapımı anlaşması

Bulgaristan ile Türkiye arasında ortak film yapımı alanında işbirliği ile kültür varlıklarının yasa dışı yollarla çıkışının yasaklanması ve önlenmesine ilişkin iki anlaşma imzalandı.

İstanbul- Ceylan Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Raşidov, "Türk ve Bulgar sinemasının, hem Avrupa, hem de dünya sinemasında boy göstermesini ümit ediyorum" dedi. Türk ve Bulgar sinema yapımcıları, iki ülke arasında bugün imzalanan "Ortak Film Yapımı Alanında İşbirliği Anlaşması"ndan sonra işbirliğe yeni boyut kazanacağı kaydedildi. Bakan Raşidov, Türkiye ve Bulgaristan’ın ortak bir tarihi olduğunu hatırlatarak, "Ancak iki ülke arasında ilişkilerde son 3 yılda gerçekten çok büyük gelişme kaydedildi" dedi. Türklerin sinema sanatında köklü bir geleneği olduğuna işaret eden Raşidov, "Bulgar sineması da son dönemde çok iyi bir noktaya geldi. Sosyalist rejimin bize bıraktığı güzel bir miras sinema merkezimizdir. Bu merkezin olanaklarını geliştirdik, faal biçimde kullanılıyor. Bulgaristan gerçek bir sinema merkezine dönüştü. Bugün imzaladıüımız ortak yapım anlaşmasıyla Türk ve Bulgar sinemasının hem Avrupa, hem de dünya sinemasında boy göstermesini ümit ediyorum" diye konuştu.
KÜLTÜR MERKEZLERİ AÇILACAK
Rashidov, ilişkilerin gelişmesi için İstanbul'da Bulgar, Sofya'da da Türk kültür merkezi açılmasının planlandığını sözlerine ekledi. İki taraf ayrıca kültürel değerlerin korunması için de seferber olacak.
Ağustos 29, 2012 | 1 yorum |

Şumnulu Neriman kıskançlık kurbanı mı?

Neriman Kurt

İspanya Madrid’te çalışan Şumnulu Neriman Kurt (32) ve Nilhan İlyaz (41) çiftinin aşkı cinayetle sonuçlandı. Nilhan İlyaz’ın eşini patronundan kıskandığı için öldürdüğü bildirildi. Madrid’te bir fırında şoför olarak çalışan Nilhan, cinayeti işlemeden önce eşi Neriman’ın patronuyla ilişkisi olduğu yönünde şüphelere kapılması üzerine birkaç defa ölüm tehdidi savurduğu kaydediliyor. Nilhan’ın patronu tarafından uzun mesafelere işe gönderildiğini böylece patronunun eşiyle daha uzun zaman geçirme fırsatı yakaladığını söylediği açıklandı. Nilhan, eşini boğarak öldürdükten sonra kaçtığı Paris'te polis tarafından yakalandı.
Öldürülen Neriman Kurt’un doğum köyü olan Goliam Porovets’liler ise  Nilhan’ın çok kıskanç olduğunu kaydederek ‘Ya benimsin ya da kimsenin prensibiyle yaşıyordu. Büyük ihtimalle Neriman kıskançlık kavgalarından bıktı ve ayrılmak istedi’ dedi.


Fotoğrafta: Şakir Ilyaz 'oğlum suçluysa cezasını çekmesi lazım' diyor. Annesi ise oğullarının onu sevdiklerini bilmesini istiyor.


Ağustos 29, 2012 | 1 yorum |

Raşidov Türkiye’ye Kasim Dal’la gitti

27 Ağustos 2012 Pazartesi |

Yarın Türkiye’de resmi temaslarda bulunacak olan Kültür Bakanı Vecdi Raşidov, heyetine bağımsız milletvekili Kasim Dal’ı da davet etti. Bugün Edirne’ye çorba içmeye uğrayan heyet yarın İstanbul’da Türk Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile bir araya gelecek.

AJANS BG
Ağustos 27, 2012 | 14 yorum |

Kültür Bakanı Vecdi Raşidov, uyarılara rağmen Selimiye avlusunda purosunu bırakmadı

Türk Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile yarın İstanbul’da bir araya gelecek olan Bulgaristan Kültür Bakanı Vecdi Raşidov, bugün İşkembe çorbası molası için Edirne’ye uğradı.
Selimiye camisini ziyaret eden Bakan Raşidov, cami içine girmeyerek cami avlusunda yasak olmasına rağmen uzun süre puro içti. Korumaların kendisini uyarmasına aldırmayan Raşidov ve yanındakileri purolarını içmeye devam etti. Çevrede bulunan vatandaşlar bir kültür bakanının bu davranışına anlam veremeyerek hoş karşılamadı.
Raşidov’un yarın imzalayacağı anlaşma sonrasında Çarşamba günü karayolu ile Bulgaristan’a döneceği belirtildi.

AJANS BG
Ağustos 27, 2012 | 14 yorum |

Heykeltraş Valentin Mitev İzmir'de kestane ağacından heykeller yapacak

26 Ağustos 2012 Pazar |

Bulgaristanlı heykeltraş Valentıne Mıtev, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ekim ayında düzenleyeceği Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı'na katılacak. Mıtev, endüstri meslek lisesi ağaç işleri bölümü öğrencileriyle workshop çalışması yapacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencileri de, sanatçılara asistanlık görevini üstlenecek. Halka açık olarak yapılacak çalıştayda her yaştan İzmirli sanatsever yapım ve yaratım süreçlerine dahil olacak.

Peru, İspanya, İtalya, Hindistan, Japonya, Bulgaristan, Ukrayna ve Türkiye'den heykeltıraşların katılacağı çalıştayda kestane ağacından yapılacak eserler, kentin çeşitli noktalarına yerleştirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 Ekim-2 Kasım 2012 tarihleri arasında 'Akdeniz' temasıyla düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Heykel Çalıştayı için hazırlıklar son aşamaya geldi. 50 ülkeden 150 başvuru arasından seçilen 10 heykeltıraş, "Ahşap Heykel Çalıştayı" kapsamında, antik dünyanın en önemli uygarlık, bilim, kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Efes ile yetenekli heykel sanatçıları ve mermer yataklarıyla Roma döneminin en önemli heykeltraşlık merkezlerinden biri sayılan Afrodisias'da inceleme gezileri de yapacak.
Ağustos 26, 2012 | 1 yorum |

Kültür Bakanı Raşidov: Türkiye turizmden 23 milyar kazanıyor biz ise sinek avlıyoruz

24 Ağustos 2012 Cuma |

Kültür Bakanı Vecdi Raşidov, turizm konusunda Bulgaristan’ı Türkiye ile kıyaslayarak ‘Türkiye yılda 23 milyar dolar kazanıyor, biz ise kültür turizmi alanında hiçbirşey yapmıyoruz’ dedi.
Raşidov: ‘Evet, Türkiye büyük ülke, ancak orada insanlar çalışıyor’

AJANS BG
Ağustos 24, 2012 | 0 yorum |

Bultürk Derneğinden Ataka Gazetesine cevap

Bu mektubu yazma nedenimiz Ataka Gazetesi’nde yayımlanan 29.06.2012 tarihli ‘’Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti Sınırları İçerisinde Hiçbir Türk Yoktur’’ başlıklı yazıdır. Bulgaristan’dan göç etmiş olan Türklerin kurduğu saygın bir derneğin başkanı olarak bu yazıda ifade edilenleri kesinlikle kınıyor ve karşı olduğumuzu dile getirmek istiyorum.
Her ne kadar kaynak ve kendi değimleriyle kıskanacak kadar Osmanlı tarihi araştırmacıları olarak Toynbi ve Stivın Rinsinman’ı gösterseler de yazının içeriği tarihi gerçeklerden çok uzak olduğu apaçık ortadadır.
Ne ilginçtir ki internet ansiklopedisi Wikipedia’da ‘Toynbi’nin Medeniyetleri’ adı altındaki eserinde Osmanlı medeniyetleri yer almamaktadır. Stivın Rinsınman’ın Türklerle ilgili çalışmalarına rastlanmamaktadır.
Söz konusu yazının içeriğine bir göz atacak olursak yalan yanlış ifadeler ve uyduruk ‘tezlerle’ karşı karşıya kalmaktayız. Bunarın haricinde yazıda insanoğlunun en duyarı olduğu etnik ve milli hassasiyeti zedeleyecek aşağılayıcı sıfatlar kullanılmakta ve milli duygunun verdiği onur ve şeref duygusu kırılmaktadır. Bu anlamda söz konusu yazı tarihi gerçeklerle örtüşmediği gibi yazının hiçbir bilimsel, kültürel ve edebi değeri yoktur. Bununla birlikte etnik gerginliği körüklemeye ve hoşgörüyü tüketmeye yönelik potansiyel bir kaynaktır. Tüm bu gözlemlerimizi kanıtlamak için yazıdan birkaç alıntı sunmak isteriz.
Yazıdan,
-‘’Türkiye Cumhuriyeti ’de yapılan son sayımda komşumuzda 50-60 milyon Selçuklu ve Karamanlı yaşamaktadır. ‘’
Bu iddia ile ilgili yorumumuz: Türkiye Cumhuriyeti ’de yapılan son sayımda ve günümüzde bu tür ırk ifadeleri kullanılmamaktadır.
-‘’Aşağılık ‘Türk’ ifadesiyle adlandırılan Selçıklu ve Karamanlılar nerden türemiştir? ‘’
Bizim cevabımız: Selçuklular ve Karamanlılar Osmanlı tarihinden önceki dönemde onurlu bir şekilde yaşamış saygın Türk boylarındandır.
-‘’16., 17. ve daha 19. yüzyıla kadar Osmanlı imparatorluğunda ‘Türk’ ifadesi aşağılık sıfatıdır. ‘Türk’ tiksinti, pis kokulu anlamı taşımaktadır.’’
Bizim için Türklük; şeref, onur, gurur ve mutluluk belirtir.
Yazıdan Türklerin onurunu zedeleyecek daha birçok aşağılayıcı ifadeler sunulabilir.
Yazının altındaki yorumlara ise değinmek bile istemiyoruz. Seviyesiz, çirkin, alçak, aşağılık, namus öldürücü, cahilce ve edepsizce yapılan yorumlar kendisine saygısı olan her Türk’ün kanını kabartıcı ve kışkırtıcıdır.
Sonuç olarak tüm bunların birileri tarafından ucuz, politik çıkarlar için yapıldığını bilmekteyiz. Artık bu tarz yaklaşımlar olamamalı. Etnik grupları birbirine düşürmenin, karşı karşıya getirmenin ve gerginlik yaratmanın durdurulma vaktinin geldiğini düşünüyoruz. Siyasi partilerin; sefilleşmiş vatandaşın istihdamını artırma, bu hususta alternatifler sunma ve ülke ekonomisini kalkındırma gibi konulara odaklanmaları gerektiğini düşünüyoruz.
Yukarıda belirttiğimiz hususlar gereğince Bulgaristan Anayasasının 4. Maddesinin 2. Fıkrası, 6. Maddesinin 1. Fıkrası ve 32. Maddesinin 1. Ve 2. Fıkraları uyarınca ve Bulgaristan ceza kanununu 162. Maddesinin 1. Fıkrasına dayanarak yukarıda belirtilen hususları yetkili makamların bilgilerine arz ediyoruz.
Etnik gruplar arasında gerginlik, kin ve nefret oluşmaması için ve hoşgörünün tükenmemesi adına yetkili makamların hukuki önlemler alacağının inancındayız. Bu anlamda alınacak önlemler Bulgaristan ulusal ve uluslar arası hukuk ve kanunlar çerçevesinde aşağıdaki yaptırımları gerektirir.
1) Hristo Krasi’nin Türkleri aşağılamaya yönelik yazdığı kitabın yasaklanması.
2) Kitaptan yapılan alıntıların bulunduğu internet sayfalarının kapatılması.
3) Kitabın yazarına, alıntıyı gerçekleştiren gazeteciye ve Ataka Gazetesi’nin sahibine Bulgaristan ceza hukuku gereğince işlemler yapılması.

En içten duygularımızla işaret ettiğimiz konulara eğileceğinize inanıyor ve bu duruma gösterdiğimiz hassasiyete duyarlı kalacağınızı umut ediyoruz.

BULTÜRK
Ağustos 24, 2012 | 8 yorum |

71’lik Şefika Nine: İyi ki internet var

Foto: Güner Şükrü
Ardino İlçesinin Mleçino Köyünde yaşayan 71 yaşındaki Şefika Nine, ‘iyi ki internet var’ diyor. Nedeni ise Msn ve Skype gibi programlar sayesinde Türkiye’deki iki kızı ve 7 torunuyla görüntülü konuşabilmesi.
 Evinde internet olmadığı için haftanın iki günü köydeki Halk Toplum Merkezine giden Şefika Nine, oradaki çalışanların yardımıyla da Türkiye’deki totunlarına duyduğu özlemi internet sayesinde gidermiş oluyor.
 ‘Telefona para mı dayanır diyen’ internetçi ninemiz, dayansa bile görüntülü konuşmanın başka olduğunu vurguluyor. 

Güner Şükrü I AJANS BG
Ağustos 24, 2012 | 0 yorum |

Ahmediye cemaatinden Bulgaristan’da faaliyete devam?

Mirza Masrur Ahmed
Pakistan merkezli Ahmediye cemaatinin şimdiye kadar üç defa Bulgaristan’da resmi kayda alınması için başvuruda bulunduğu, her defasında reddedildiği ancak buna rağmen faaliyetine devam ettiği bildirildi. 24çasa gazetesi, Bakanlar Kurulu’na bağlı Din İşleri Müdürlüğü’nden cemaatin Bulgaristan’da çok sayıda üyesinin bulunmadığını belirttiklerini ve özel konutlarda toplanmalarına kimsenin yasaklama getiremeyeceğini açıkladıklarını kaydetti. Gazete ayrıca, Bulgaristan Başmüftülüğü’nde, cemaatin üyelerine maddi yardımda bulunduğu yönde bilgilerin mevcut olduğunu duyurdu.
BULGARİSTAN’DA 2007 YILINDA GÜNDEME GELMİŞTİ
Ahmediye tarikatı, Bulgaristan’ın 2007’de Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla ülkede resmi kayda alınmamasını Avrupa Parlamentosu'na taşımıştı. Avrupa Parlamentosu'nun muhafazakâr kanadına mensup İngiliz milletvekili Charles Tannock, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Bulgaristan'daki Ahmediye Müslümanlarını gündeme getirerek, İngiltere'deki Ahmediye Müslüman Derneği'nin kendisine Bulgaristan'da karşılaştıkları sorunları ilettiğini kaydetmişti. Tannock, "İddiaya göre Bulgaristan Ahmediye Müslüman cemaatini bir dini azınlık olarak tanımayı reddediyor, bunun asılsız sebeplere ve üçüncü ülkelerin baskıları nedeniyle gerçekleştiği iddia ediliyor. Bu nedenle onların dini ve toplumsal etkinliklerini uygulamada Bulgaristan'da etkin yasaklar bulunmaktadır" demişti.
BLAGOEVGRAD BÖLGESİNDE ÖRGÜTLENMİŞTİ
Blagoevgrad bölgesinde görülen Ahmediye tarikatı bir süre önce ülke içinde takibata uğramıştı. Ahmediye tarikatı hakkında açıklama yapan bölge savcısı tarikatın "ülkenin güvenliğini tehdit ettiğine dair bilgi olmadığını" belirtirken bu tarikatın geleneksel İslam'dan farklı olduğunu ve amacının da bölgedeki nüfusu Müslümanlaştırmak olduğunu kaydetmişti. Bölge Savcısı, tarikatın başını çeken Reyhan ve Ayra adlı hocaların 1992 yılından itibaren Blagoevgrad'ta yaşadığını, tarikatın çalışmalarına Pakistan vatandaşı olan ve Bulgar Filolojisi okuyan iki şahsın da yoğun destek verdiğini belirtmişti.
CEMAATİN BAŞINDAKİ Mirza Masrur Ahmed KİMDİR?
Tarikat üyeleri tarafından Halifetül Mesih adlandırılan Mirza Masrur Ahmed 15 Eylül 1950’de Ahmediye cemaatinin merkezi olan Pakistan’ın Rabwah kentinde doğdu. Ortaokul eğitimini Rabwah kentindeki Talim-ül İslam Lisesinden alarak aynı okulun kolejinde Lisans eğitimini tamamladı. 1976 da Faysalabad kentindeki Ziraat Üniversitesinde Ziraat Ekonomisi Bölümünde Yüksek Lisans bitirdi.
CEMAAT KENDİSİNİ NASIL TANITIYOR?
‘Müslüman Ahmediye Cemaati, uluslararası alanda Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya, Avustralya ve Avrupa’nın 198 ülkesinde şubesi bulunan dinî bir cemaattir. Bu, dünya genelinde 300 milyon üyeyi kapsayan, çağdaş tarihin en dinamik İslâm topluluğudur. Ahmediye Cemaati, 1889’da Hindistan’ın Pencap Bölgesinin, Kadiyan adında küçük ve ıssız bir köyünde Mirza Gulam Ahmed (1835-1908) tarafından kurulmuştur. Kendisi, âhir zamanda tüm dinlerin beklediği kişi, yani beklenen müceddid (Mehdi ve Mesih) olduğunu iddia etti.’

AJANS BG
Ağustos 24, 2012 | 0 yorum |

Çeçen Mukman Gadamouri Rusya’ya iade edilmedi

23 Ağustos 2012 Perşembe |

Rusçuk İl Mahkemesi, İnterpol aracılığıyla Rusya tarafından aranan Çeçen uyruklu Mukman Gadamouri’yi (47) Moskova’ya teslim etmeme kararı aldı.
Polonya ve Almanya’da sığınmacı statüsüne sahip Gadamouri’nin iadesi halinde kötü muameleye maruz kalabileceği belirtildi. Rusya’nın Gadamouri’yi arama gerekçesi ise ‘silahlanmak ve İnguş Özerk Bölgesi’nde terörist eylem hazırlığı içinde olmak’. Gadamouri, bir süre önce Romanya’dan Bulgaristan’a Dunav Most sınır kapısından girişi sırasında tutuklanmıştı. Gadamouri'nin, eşi ve beş çocuğu ile birlikte Türkiye'ye tatile gittiği kaydedilmişti.

AJANS BG
Ağustos 23, 2012 | 0 yorum |

Mestanlı Belediye Başkanı Akif’ten camlı kapı uygulaması

Kırcaali’ye bağlı Mestanlı (Momçilgrad) Belediye Başkanı Akif Akif, sıra dışı uygulamalarıyla halktan beğeni topluyor. Belediyede memurların çalıştığı odaların kapılarına cam çerçeveler taktıran Akif, böylece memurların odalarında çalışıp çalışmadığının vatandaşlar tarafından görülmesini sağladı. Mestanlı Belediyesinde,
diğer bazı belediyelerde olduğu gibi, mesai bitimine yarım saat kala odalarına kilitlenip vatandaşa hızmet vermeyi durduran memurlar camlı kapılar sayesinde kaytaramıyor. İlk başta sözkonusu şeffaflığı yadırgayan belediye çalışanları, zamanla bu uygulamaya alıştı.
Belediye Başkanı Akif, memurların çalıştığı odaların kapılarına pencereler taktı ancak kendi çalışma odasının kapısını da unutmadı. Akif’in kapısındaki cam çerçeve memurların kapısında olanlardan daha da büyük.

AJANS BG


Akif Akif'in 27.12.2011 tarihli konuşması
Ağustos 23, 2012 | 1 yorum |

STK’lardan 120 Belene mahkümuna çağrı

22 Ağustos 2012 Çarşamba |

Bulgaristan'da 1990 yılına kadar idarede olan komünist iktidar döneminde Türklere karşı uygulanan asimilasyon politikasının sorumlularını yargılamak amacıyla açılan ve ‘hapislerde yatan Türklerin ifadeleri alınamaması’ nedeniyle geçtiğimiz Temmuz ayında süre aşımına uğrayan davanın süresi üç ay daha uzatıldı. Belene Kampında yatan 446 mahkümdan şimdiye kadar 326’sı sorgulandı ancak geriye kalan 120 kişi Türkiye’de ikamet etmeleri nedeniyle sorgulanamadı. Merkezi Sofya’da bulunan Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) ile İstanbul merkezli Trakya ve Balkanlılar Dayanışma ve Kültür Derneği davada bir sonraki aşamaya geçilebilmesi için sorgulanamayan sözkonusu 120 mahküma ve yakınlarına çağrıda bulunarak şahit olarak ifade vermelerini istedi. Kendilerine telefon etmeleri halinde adreslerine kadar geleceklerini belirten sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ‘davanın tekrar sure aşımına uğramaması ve bir sonraki aşamaya geçilebilmesi için bu insanlarımızın tanıklık etmesi gerekiyor’ dedi. Belene mahkümlarının Türkiye’de arayabilecekleri telefon numaraları:
Trakya ve Balkanlılar Dayanışma ve Kültür Derneği - 0212 58038 34, 0535366 82 21, 0532 320 87 01. Bulgaristan’da ise Bulgaristan Adalet Federasyonu’nun temsilcilerine 0895331102 ve 0879260546 numaralı telefonlardan ulaşabilirler.

AJANS BG I özel haber

İLGİLİ HABER:
Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi uzatıldı
Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi doldu…
Делото за Възродителния процес е възобновено
Ağustos 22, 2012 | 4 yorum |

Cumhurbaşkanı Plevneliev'ten Gül'e taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Gaziantep’te gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından Türk mevkidaşı  Abdullah Gül’e bir taziye mesajı gönderdi. Plevneliev, mesajında: 'Masum insanların canından olduğu ve onlarca kişinin yaralandığı bomba yüklü bir aracın Gaziantep’teki infilak haberini derin üzüntüyle karşıladım. Bulgar halkı adına ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara ise kısa zamanda sağlığına yeniden kavuşmalarını dilerim' deniliyor'.

AJANS BG

İLGİLİ HABER:
Cumhurbaşkanı Plevneliev: Müslümanların Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım
Ağustos 22, 2012 | 0 yorum |

Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi uzatıldı

21 Ağustos 2012 Salı |

Bulgaristan'da Türklere karşı uygulanan asimilasyon politikasının sorumlularını yargılamak amacıyla açılan ve ‘hapislerde yatan Türklerin ifadeleri alınamaması’ nedeniyle geçtiğimiz Temmuz ayında süre aşımına uğrayan davanın süresi üç ay daha uzatıldı. Komünist dönemde Bulgaristan’daki Türklere uygulanan baskıların sorumlularına karşı 1991 yılında açılan davada yargılananların arasında dönemin Devlet Başkanı Todor Jivkov, Başbakan Georgi Atanasov ve İçişleri Bakanı Dimitır Stoyanov da var.
120 KİŞİNİN YERİ TESPİT EDİLİP SORGULANAMIYOR
Sözkonusu davanın çıkmaza girmesinin nedenlerinden biri Belene ve diğer hapishanelerde yatan ve şu an Türkiye’de ikamet eden 120 kişiden ifade alınamaması. Bulgaristan makamları, şimdiye kadar Belene’ye mahküm olan toplam 446 kişiden 326’sını sorguladı. Geriye kalan 120 kişinin ifadesi ise Türkiye’de yaşadıkları için alınamıyor. Bulgaristan savcılığı, Türk makamlarına bu konuda yardım için üç defa müracaat etmelerine rağmen sonuç alınamadığını kaydediyor.
DAVANIN SÜRESİ BAF’IN GİRİŞİMİ ÜZERİNE UZATILDI
Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin’in Başsavcı ve Askeri Temyiz Savcılığı’nın yanı sıra Avrupa Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı ve adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding ve İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e gönderdiği talep üzerine uzatıldı.

AJANS BG


İLGİLİ HABER:
Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi doldu…
Ağustos 21, 2012 | 2 yorum |

Burgas’ta Bayram namazı inşaat halindeki camide kılındı

19 Ağustos 2012 Pazar |


Burgas’ın Kumluk Semtindeki cami inşaatı yerel makamların sorun çıkarması nedeniyle tamamlanaması üzerine bu durumu prostesto etmek amacıyla Bayram Namazı inşaat halindeki camide kılındı.

Aytos Bölge Müftülüğünden yapılan açıklamada şöyle deniliyor: ‘Sözkonusu caminin minaresinin belediye tarafından onaylanmış teknik projede mevcut olmasına rağmen, inşaat hukukunda kanunsuz sayılmıştır. Minare camiye bağlı bir yapı olmasına rağmen, müftülük yapımı ile ilgili belediyeye bir kaç defa müracat etmiş, fakat hiç bir talebleri kabul edilmemiştir. Yaklaşık 4 senedir devam eden bu olay yerli müslüman halkını çileden çıkarmıştır. Bardağı taşıran son damla ise bir kısım inşaatı yapılmış minarenin yıkım kararı olmuştur. Bu yapılan haksızlıkları protesto etmek, seslerini duyrmak için ve başka bir caminin bulunmaması sebebiyle Burgas müslümanları Bölge müftülüğünün yazılı onayını alarak Ramazan Bayram namazını caminin yasaklanan inşaat alanında yoğun bir katılımla kılmışlardır.’
AYTOS BÖLGE MÜFTÜSÜ: ÜLKEMİZ ZARAR GÖRÜYOR
Aytos Bölge Müftüsü Selahattin Muharrem caminin inşaat izninde yaşanan sıkıntılar hakkında şunları söyledi: Dinler yasasının 12 maddesine göre Dini yapılar mimari tasarıma dikkat edilerek kendine özgü dini sembolizme uygun ve mekansal planlama kanunu ile ilgili yönetmeliklere uygun olarak inşa edilir. Bu nedenle,bizler Müslüman dini temsilcileri olarak bu kanunlara uygun hareket ettik ve 2007 yılında cami ve minare projemiz onaylandı ve belediye tarafından inşaat izni verildi. Cami inşaatımız 2009 ocak ayında başlandı aynı yıl nisan ayında belediye tarafından durduruldu. Bizden revize proje istendi.  Biz gerekeni yaparak gözden geçirilmiş bir revize proje, sunmamıza rağmen bu gerçek idari yetkililer tarafından göz ardı edildi. Aynı zamanda, cami inşaatımıza 30 metre uzaklıkta bir kilise inşa edilmektedir, fakat orada her şeyin kanunlu olduğundan, biz şüphe ediyoruz. Bizleri Burgas şehrinde gayrımüslümanlarla aynı Avrupa değerlerini paylaştığımızı hiç kimse ikna edemez. Çünkü bu olayda her yerde toleranslı olduğunu vurgulayan, diğer etnik gruplarla harmoni içinde yaşadığımızı söyleyen belediye ve diğer devlet kurumları bizim cami yapma  hakkımızı kısıtlamakta, aynı zamanda Burgas şehrinde aktif bir şekilde kiliselere maddi yardım yapmaktadır. Şu anda Burgasta yaşayan yaklaşık 10 bin müslümanın ibadet edecek bir camisi bile bulunmamaktadır. Aynı zamanda bizim eskiden şehir içinde 3 camimiz vardı bunlar nerede kaldı, biz bunu da sorgulamamız gerekiyor. Bunların tamamı o dönem devlet tarafından bilinçli olarak yıkılmıştır. Bugün bir avuç ermeni vatandaşının ve diğer azınlık dini grupların şehir merkezinde ibadet haneleri bulunmaktadır, fakat iş müslümanlara gelince camileri olamaz. Bu bizi yönetenler açısından Avrupa ve dünya önünde bir utançtır. Bir kaç yıldır Burgas cami olayı ABD nin yıllık raporunda da yansıtılıyor ve şu ifade kullanılıyor: Bir süre önce Burgas belediyesi cami yapımı için arsa tahsis etti, fakat daha sonra şehirde yükselen milliyetçi dalganın sakinleşmesi için tektaraflı bu kararını iptal etti. Aynı zamanda inşaatı onaylanarak devam eden bir cami inşaatını da belirsiz teknik nedenlerden dolayı durdumuştur.
Bizler bir an önce minaremizin yıkımı durdurulmasını ve camimizin inşaatına izin verilmesini bekliyoruz. Yasalara uygun olrak yapılan bu minarenin yıkımı bir çok Burgas ve Bulgaristan  vatandaşı, hatta yurt dışındaki bir çok insan dikkatli bir şekilde izlemektedir. Ülkemizin ve şehrimizin prestijinin daha fazla zarar görmemesi açısından Burgas Belediyesini bir an önce müslümanların ihtiyacı olan bu camiye kavuşmalarında yapıcı bir rol oynamasını bekliyoruz.’

AJANS BG
Ağustos 19, 2012 | 3 yorum |

Filibe’de vakıf malları gerginliği

Bayram namazı öncesinde yaklaşık bin kişinin Filibe’deki Cuma Camisi önünde kavga ettiği bildirildi. Kavga sırasında yaralıların olduğu belirtilirken iki grup arasında çıkan anlaşmazlığın vakıf mallarıyla ilgili olduğu ifade edildi. 

Trud gazetesi, kavga nedeniyle cami imamının Bayram Namazı’nı kıldırmaya saat 7.30’da başlaması gerekirken 6.45’te başladığını duyurdu. Filibe’de bulunan Türk işadamları olayla ilgili Türkiye’nin Filibe Başkonsolosuna ve Başmüftülüğe bilgi vereceklerini kaydederek, camide bu tür kavgalara yol verilmemesi gerektiğini belirtti. Her Cuma namazı öncesinde Filibe’deki Roman asıllı vatandaşların camiye gelerek gerginlik yarattıkları duyuruldu.
Filibe polisi, cami önünde büyük bir kavganın yaşandığını doğrulamadı. Polisten yapılan açıklamada, sabah saat 7’de camide problem olduğuna ilişkin ihbar aldıklarını, ardından bir ekip gönderdiklerini ancak herhangi bir yasadışı durum tespit etmediklerini kaydetti.
News.bg haber sitesi, olayla ilgili haberin başlığını ‘Çingeneler Filibe’de Ramazan bayramını kirlettiler’ şeklinde attı. 
FİLİBE EMNİYET MÜDÜRÜ: OLAYLA İLGİLİ ŞIKAYET YOK
Filibe İl Emniyet Müdürü Todor Çonov, sabah saatlerinde Cuma Camisine namaz kılmaya gelenlerden ihbar aldıklarını ancak kavganın çıkmadığını belirtti. Cami içinde tartışmaların yaşandığını ancak polise herhangi bir şikayet gelmediğini kaydeden Çonov, olay yerine bir ekip gönderdiklerini vurguladı. 

  Bulgaristan Başmüftülüğü, Filibe’de bayram namazı sırasında yaşananlarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

AJANS BG
Ağustos 19, 2012 | 0 yorum |

BAF Başkanı: Bayramlar, milli ve dini duyguların kuvvetlendiği günlerdir

Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı Sezgin Mümün, Ramazan Bayramı için yayınladığı mesajında ‘Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir’ dedi. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dilediğini belirten BAF Başkanı, tüm Müslümanların Ramazan Bayramını kutladı.

AJANS BG
Ağustos 19, 2012 | 0 yorum |

Sofya’da sokakta namaz

Ramazan Bayramı namazı için başkent Sofya’da halk Mimar Sinan’ın eseri camiyi doldurdu. Sofya’daki Müslümanlar, bayram namazı için şehrin merkezindeki Banya Başı Camii’ni doldurdu. Mimar Sinan’ın eseri caminin onarımda olmasından dolayı cemaat iskele arasında ibadetlerini yerine getirdi. Dışarı taşan cemaat, tekbirlerle bayram namazını eda etti.

CIHAN
Ağustos 19, 2012 | 0 yorum |

Cumhurbaşkanı Plevneliev: Müslümanların Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkedeki Müslümanların Ramazan Bayramını kutladı. Ramazan Bayramı mesajında ülkedeki tüm Müslümanların Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerle kutladığını belirten Cumhurbaşkanı Plevneliev, bayramların sevinç zamanı ve beraberce manevi birliği ve uzlaşmayı aradığımız zamanlar olduğunu belirtti. Bulgaristan Müslümanlarının, herkese kalplerini açarak kendilerine yakışır onurlu ve umutlu bir şekilde bayramı karşılayacaklarına inandığını vurgulayan Plevneliev, ‘Fakir ve zengin, sağlıklı ve hasta, genç ve yaşlı herkesin ümit adına el ele vermesini temenni eder, beraber inşa etiğimiz ortak evin barış ve huzurlu olması için yaptığımız icraatların başında iyilik ve bağışlamanın yer almasını diliyorum.’ ifadelerini kullandı.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави мюсюлманската общност в България по повод Рамазан Байрам
Президентът Росен Плевнелиев поздрави днес мюсюлманската общност в България по повод празника Рамазан Байрам, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
“Приемете моите сърдечни поздравления по случай Рамазан Байрaм. В края на този свещен за мюсюлманите месец отново имаме повод да си припомним, че празниците са време на радост и светлина, в което се обединяваме, търсейки духовно единство и разбирателство”, заявява в поздравлението си държавният глава. 
“Вярвам, че всички български мюсюлмани ще посрещнат Рамазан с достойнство и оптимизъм, като отворят сърцата си за ближния. Нека млади и стари, бедни и богати, здрави и болни, си подадат ръка в името на надеждата. Нека доброто и прошката водят делата ни, за да можем заедно да изграждаме в мир и хармония нашия общ дом. Пожелавам на вас и вашите семейства здраве и благодат”, се казва още в поздравлението на президента Росен Плевнелиев.
Ağustos 19, 2012 | 1 yorum |

6 ayda Türkiye’den Bulgaristan'a 1,9 milyon kez 'alo' dendi

18 Ağustos 2012 Cumartesi |

Türk Telekom milletlerarası telefon görüşmelerine ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, Ocak-Haziran 2012 döneminde milletlerarası görüşmeler her ay daha da yükselen bir artış gösterdi. Türkiye'den yurtdışına yapılan aramalar, Haziran ayı sonunda Ocak ayına göre yüzde 17 arttı. Türkiye 2012'nin ilk altı ayında, Almanya'yı 9 milyon, Fransa'yı 1,9 milyon, Bulgaristan'ı 1,8 milyon, İngiltere'yi 1,5 milyon, ABD'yi 1,3 milyon, Rusya'yı 1 milyon, İran'ı 845 bin, Azerbaycan'ı ise 801 bin kez aradı.
Türkiye'den yurtdışına en çok arama yapan iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Muğla, Kayseri ve Konya oldu. İstanbul'un Avrupa yakasında oturanlar, Anadolu yakasında oturanlara göre yurtdışını iki kat daha fazla aradı.
İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya en çok Almanya'yı, Bursa Bulgaristan'ı, Muğla ise en çok İngiltere'yi aradı. Yurtdışını en az arayan iller ise azalan sıraya göre, Ağrı, Gümüşhane, Iğdır, Siirt, Bayburt, Bitlis, Muş, Hakkari, Ardahan ve Kilis.

AA


Ağustos 18, 2012 | 1 yorum |

Bulgaristan Türkleri kültürlerini Türkiye'de de yaşamaya devam ediyorlar

Film ve dizilerde şiveleri ve şarkılarıyla tanıdığımız Bulgaristan Türkleri memleketlerindeki hayatı ve kültürlerini Türkiye'de de yaşamaya devam ediyorlar. 

Bulgaristan'daki Ramazan adetlerini sürdüren göçmen vatandaşlar, arife günü fırıncılara akın edip, hamur alıyor, pişirip konu komşuya dağıtıyorlar.
Türkiye'ye 1950'den bu yana çeşitli dönemlerde Bulgaristan'dan göçen Türklerin bir kısmı İstanbul'da 1998'de kurulan Balkan Türkleri Derneği bünyesinde buluşuyor. Derneğin Başkan Yardımcısı Özcan Sırmalı da 1977'de Türkiye'ye göç eden bir Bulgaristan Türk'ü. 'Biz Kadir Gecesi'nde Türkiye'ye gelmişiz.' diyor Türkiye'ye gelişlerinin ne kadar hayırlı olduğunu anlatırken. Sırmalı, tamamı Müslüman ve Türk olan köy Deliorman bölgesinde bulunan Eski Cuma köyünden.
ÇAYI KASEYE KOYUP ÜZERİNE PEYNİR UFALIYORLAR
Koca Yusuf, Kel Aliço ve Adalı Halil gibi dünyaya 'Türk gibi güçlü' sözünü yerleştiren büyük pehlivanların çıktığı Deliorman bölgesinde sadece pehlivanlar değil herkes iri yarı ve kilolu. Sebebini evde yapılan et ve hamur yemeklerine bağlıyor Özcan Sırmalı. 'Her şeyi evde yapardık, dışardan bir şeyler almaya alıştırılmadık hiç. Kola gibi şeyler yerine evde yaptığımız kompostoları içerdik, pastanelerden alınan baklavalar, pastalar yerine de evde yapılan hamur aşı tatlılarını yerdik. Kulak şeklinde olan bir hamur aşı tatlımız vardı bir de hamurları ittirerek yaptığımız Büzüşük Aslı vardı. Bunlar hep cevizlidir çünkü fıstık ve badem gibi şeyler yoktu bizim yaşadığımız yerde.' diyerek anlatıyor yeme içme adetlerini ve devam ediyor: 'Yemeklerde baharat olmazdı ama ağır olurdu. Özellikle bizim 'yağnı' dediğimiz yahni, tas kebabı ve tarhana vardır. Kırmızı eti her yerde kullanırız. Bundan ayrı bir de tarhanamız vardır ama buradaki gibi kırmızı değildir. Peynirli olur ve kurabiye gibi gözükür. Çay anlayışımız da buradakinden farklıdır. Çay bir çorba gibidir bizde. Çayı kaseye koyarız, üzerine peynir ufalarız ve kaşıkla içeriz. Okulda bile bize böyle verirlerdi çayı'
FIRINCILAR BENİ GÖRÜNCE GÜLMEYE BAŞLAR
Türkiye'de alışkın olmadığımız yemek anlayışlarına sahip olan Bulgaristan Türkleri ayrıca Ramazan ayında ekmeklerini de kendileri yapıyor. Çevirmeli pide dedikleri sacda çevrilerek yapılan pide, bayram ve kandillere özel pide ve 'bayram kolacı' bunlardan birkaçı. Çocuklara özel ilgi çeksin diye yapılan şekilli ekmekler ve pideler önce mahalledekilere dağıtılırmış ve bayram günü dışarıdan ekmek alınmazmış. 'Arife günü fırıncı beni görünce başlar gülmeye. Çünkü 40 tane ekmek hamuru alırım. Evde yaparız ve dağıtırız çevremizde. Bayram sabahı da onu yeriz.' sözleriyle ekmek ve pidelerini anlatan Özcan Sırmalı bayram sabahı sofrasının menüsünü de söylüyor: 'Çorba, yahni, hamur aşı tatlısı... Yani bir kahvaltı gibi değil yemek yiyoruz.'
BULGARLARDAN DAHA ÇOK OLACAKTIK
Özcan Sırmalı 'özellikle 1950'den bu yana Türkiye'ye göç eden Bulgaristan Türkleri'nin sayısının bugün 18 milyona ulaştığını iddia ederken Bulgaristan'ın nüfusunun bugün 7 milyon civarında olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor: 'Düşünsenize 18 milyonun bugün orada olduğunu'.

BEHLÜL ÇETİNKAYA I  AJANS BG
Ağustos 18, 2012 | 10 yorum |

Tuna'nın suyu azaldı gemiler zorda

Tuna nehrinin debisi düşmesi nedeniyle gemi trafiği durma noktasına geldi.
BNR radyosu, Gemicilik Araştırma Ajansı uzmanları, Tuna nehrinin seviyesindeki düşüşün devam etmesi halinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da gemi trafiğinin yasaklanması gerektiğini belirtiyor.
Bu durum ise gemi sahiplerini büyük kayıplara uğratacak. Önümüzdeki günlerde Rusçuk bölgesinde Tuna nehrinin daha 12 santimetre ile düşmesi bekleniyor.

AJANS BG
Ağustos 18, 2012 | 1 yorum |

"Bereket Konvoyu" Kırcaali’de

16 Ağustos 2012 Perşembe |

İstanbul Bayrampaşa Belediyesi'nin "Kardeşlik Sınır Tanımaz" sloganıyla 8. kez yola çıkan "Bereket Konvoyu"nun bu akşamki durağı Bulgaristan’daki Türklerin başkenti konumundaki Kırcaali şehriydi. 

Kırcaali’deki Drujba Stadı’nın önünde yaklaşık 3 bin kişi iftara katıldı. İftara katılanlar arasında Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (DPS) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Riza, Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, bölgeden Müslüman ve Hristiyan din adamları ve Bayrampaşa Belediyesinden misafirler vardı. "Kardeşlik Sınır Tanımaz" sloganıyla İstanbul'dan yola çıkan "Bereket Konvoyu"’nun Kırcaali’de verdiği iftarın ardından ünlü sanatçı Coşkun Sabah bir konser verdi.

AJANS BG
Ağustos 16, 2012 | 0 yorum |

Kırcaali Coşkun Sabah'ı bekliyor

Kırcaali bölgesinde yaşayan Türkler İstanbul Bayrampaşa Belediyesinin Balkanlarda Ramazan ve Kardeşlik Sınır Tanımaz etkinliği çerçevesinde gerçekleşecek Coşkun Sabah konserini sabırsızlıkla bekliyor. Bu akşam saat 20'de başlayacak ünlü şarkıcının konseri şehirdeki Drujba Stadının önünde verilecek. Kırcaali bölgesinin yanı sıra Haskovo ve Smolyan illerinden de çok sayıda Sabah hayranı konser için Kırcaali'ye gelmeye başladı. 
 Coşkun Sabah'ın 1990 yılında piyasaya çıkardığı Beni Unutma-Aşığım Sana adlı albümü 3 milyon adet sattı. 

AJANS BG
Ağustos 16, 2012 | 0 yorum |

Sofya'da el yapımı bomba patladı

Bu sabah saat 04.30 sularinda başkent Sofya'nın Lozenets Semtinde bulunan bir restoranın önünde el yapımı bir bombanın patladığı bildirildi. İlk belirlemelere göre, patlayıcının restoranın girişine konulduğu belirtildi. Polisten yapılan açıklamada patlamada can kaybının olmadığı kaydedildi. Şuanda olay yerinde çok sayıda bomba uzmanı inceleme yapıyor.
Koko Dinev'in sahibi olduğu 'Koşarite' adlı restoranın girişine konulan bombanın ticari anlaşmazlık yüzünden korkutma amacıyla patlatıldığı tahmin ediliyor.
KOKO DİNEV KİMDİR?
Lokomotiv Plovdiv futbol klübünün eski sahibi olan 1970 doğumlu iş adamı Koko Dinev, kumar sektöründe söz sahibi. Dinev'in Bulgaristan'da ünlü olan birçok bayan pop şarkıcısıyla yakın ilişki içinde olduğu kaydediliyor.

AJANS BG
Ağustos 16, 2012 | 0 yorum |

Başmüftü Mustafa Aliş Haci: 10 yıldır cami için izin bekliyoruz

15 Ağustos 2012 Çarşamba |

Başkent Sofya'daki Müslümanlar, arsası hazır olan ikinci caminin inşaatı için 10 yıldır belediyeden izin bekliyor. Nüfusu 1,5 milyon olan başkent Sofya'daki Müslümanlar bu bayramı tek bir camide namaz kılarak karşılamaya hazırlanıyor.
Başmüftü Mustafa Aliş Haci, Sofya Müslümanlarının mescit sıkıntısını AA’ya anlatırken, Sofya Belediyesi'ni bu konuda duyarlı davranmadığına dikkati çekti. "Sofya-da Ramazan, Allah-a şükür çok güzel geçiyor. Bu yıl daha çok sayıda genç Müslamanın teravih namazlarına katılmasından dolayı çok mutluyuz" diyen Aliş Haci, buna rağmen şehir merkezinde tek olan Banya Başı Camisi'nin cemaat için hiçbir şekilde yeterli olmadığını vurguladı. 
Caminin kubbesinde depremler nedeniyle meydana gelen çatlakların onarımı sürdüğünü kaydeden Başmüftü, bayram namazına gelecek cemaatin camiye sığamadığına işaret etti. Başmüftü Haci, Sofya Müslümanların sorunlarına ilişkin şunları söyledi:
"Mevcut cami bize yetmiyor. Sofya Belediyesi'nden daha önce defalarca yer istemiş olmamazı rağmen yer veremeyeceklerini ama yeri biz bulursak yardımcı olacaklarını söylemişlerdi. Biz de yeri aldık. Ama 10 senedir inşaat için izin bekliyoruz. Maalesef belediyeden anlayış göremedik. Ama bu işin peşini bırakmayacağız, çünkü hayati bir mesele oldu. Bütün Müslümanlar bizden bunu isterken, biz de yapmak zorundayız. Biz de istemeye devam edeceğiz."
İvo Radoykov I AA
Ağustos 15, 2012 | 0 yorum |

Ünlü rallici Ekaterina Stratieva gaspçısını görüntülü telefonla teşhis etti

Olayın ardından ülkesine geri dönen Ekatarina Stratieva'yı 3G yayını vasıtasıyla teşhis ettiği Murat Cam tutuklandı. Bulgaristan’ın şampiyon rallicilerinden Stratieva’nın boğazına bıçak dayayarak taciz ettikten sonra yaklaşık 2 bin lirasını gasp ettiği ileri sürülen Murat Cam yakalandı.

Sarıyer'de oturan bir arkadaşının yanına misafirliğe gelen Bulgaristan şampiyon rallicilerinden Ekatarine S. iddiaya göre pazar günü bir kişi tarafından taciz edildikten sonra yaklaşık 2 bin lirası gasp edildi. Olayla ilgili çalışma yapan Gasp Büro Amirliği ekipleri, Ekatarina Stratieva'nın ifadesine başvurdu. Ekatarine S.'nin ifadesinde, "Rallici olan erkek arkadaşımın daveti üzerine yanına geldim. Arkadaşım işleri dolayısıyla olaydan yarım saat önce dışarı çıktı. Bir süre sonra kapı zili çaldı. Kapı merceğinden baktım tanımadığım biri vardı. Bu yüzden kapıyı açmadım. Salonda oturmaya gittiğimde birden karşıma bu kişi çıktı. Bıçağı boğazıma dayadı. Beni taciz edip paramı gasp ettikten sonra dışarı çıktı" dediği öğrenildiği
3G ile teşhis etti.
Daha önce benzer şekilde evlere girerek hırsızlığa karışan kişileri yakın takibe alan ekipler, şüpheli olarak Murat Cam(27)'ı yakalayarak gözaltına aldı. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilerek sorgulaması yapılan Murat Cam ifadesinde suçlamaları kabul etmedi.
Ülkesine geri dönen Ekatarine S.'nin olaydan dolayı psikolojik destek aldığı öğrenildi. Ekatarine S.'nin 3G yayını vasıtasıyla kendisini taciz ve gasp eden kişi olarak Murat Cam'ı teşhis etti. Emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilen Murat Cam tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Focus I AJANS BG
Ağustos 15, 2012 | 0 yorum |

Burgas’taki Müslümanlar yerel yöneticileri protesto amacıyla bayram namazını inşaat halindeki camide kılacaklar

Cami inşaatı yerel yöneticiler yüzünden tamamlanamıyor

Burgas’ın Kumluk Semtindeki cami inşaatı yerel makamların sorun çıkarması nedeniyle tamamlanamadığı bildirildi. Aytos Bölge Müftüsü Selahattin Muharrem ‘inşaat halindeki minaremizi yıkmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda Burgas şehrinde yaşayan yaklaşık 10 000 Müslümanın dini ibadetini yerine getirecek camisi yok’ dedi. Bölge Müftüsü, yapılan haksızlığa karşı seslerini duyurmak amacıyla bayram namazını inşaat halindeki camide kılacaklarını belirtti.

AJANS BG

Ağustos 15, 2012 | 0 yorum |

Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen yüzlerce Müslüman Kadir Gecesi'nde Selimiye'ye akın etti

Yunanistan, Bulgaristan ve yurdun dört bir yanından gelen Müslümanlar, Selimiye Camisi’ni hınca hınç doldurdu.

Bulgaristan ve Yunanistan’dan soydaşlar ve yurdun dört bir yanından gelen vatandaşlar, Selimiye Camisi’ne sığmadı. İftarlarını caminin bahçesinde açan insanlar, Kadir Gecesi’nde Edirne ve Selimiye Camisi’nde bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Bulgaristan Haskovo'dan gelen Mertgün ailesi 'Edirne bize çok yakın Kadir Gecesi'nde ailece bu muhteşem camide olmak istedik' dedi. Yunanistan'ın Selanik ve İskeçe kentlerinden geldiklerini söyleyen soydaşlar ise 'Her yıl Kadir Gecesi'nde otobüslerle Edirne'ye geliyoruz ve buraya gelmekten son derece mutluyuz. Burası bizim için çok özel ve kutsal bir yer, ne mutlu ki buraya gelip ibadetimizi yapabiliyoruz. Buraya gelince sanki hacca gitmiş gibi oluyoruz' dediler. Kadir Gecesi dolayısıyla Selimiye Camisi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı ve camiye çıkan bazı yolları trafiğe kapatıldı.

DİN ADAMLARI UYARDI: CAMİİ İÇİNDE YEMEK UYGUN DEĞİL
Edirne Müftülüğü yetkilileri Kadir gecesinde Türkiye'nin dört bir yanından, ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan'daki soydaşların camiiye geldiğini belirterek, Binlerce vatandaşımız camiimize gelip, ibadetlerini yerine getiriyor. Camii içinde oruçlarını açanlarda var. Camii içinde yemek yemek kesinlikle uygun değil. Ama vatandaşlar yerlerini kaptırma endişesi taşıyor ve o yüzden yemeklerini camiinin içinde yiyor. Onlara engel olmamız da mümkün değil. Her yıl camiimiz 2 defa yıkanıyor. Ramazan ayından sonra da yıkanacak" dedi.



İbrahim Arslan, Ferit Sarp I AJANS BG




video
Ağustos 15, 2012 | 0 yorum |