Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

İsperih'te minibüs 40 metrelik uçuruma düştü

31 Temmuz 2012 Salı |

İsperih'e bağlı Dragomıj ve Malık Porovets Köyleri arasında ağır trafik kazası meydana geldi. Şumnu plakalı bir minibüs yol kenarındaki 40 metrelik uçurumdan aşağya yuvarlandı. Kazada bir kişi hayatını kaybetti iki kişi de ağıır yaralandığı bildirildi.

AJANS BG
Temmuz 31, 2012 | 0 yorum |

Madan'ın 25'inci Mahallesindeki cami dolup taşıyor

Temmuz 31, 2012 | 0 yorum |

Balkan ülkeleri şantiyeye dönüyor

Mayıs ayında Katarın da katılımıyla Bulgaristan ile Türkiye arasında imzalanan bir dizi anlaşmanın en önemli gündem maddelerinden olan ve Rusçuk ile İstanbul’u birbirine bağlayacak 300 kilometrelik duble yol inşaatına start verilmesinin ardından Balkanlar için bir büyük otoyol projesi daha gündeme alındı.


 Dünya Bankası Batı Balkanlar’ı ticari anlamda Avrupa ile bütünleştirecek otoyolların yapımı için kaynak aktarmaya devam ediyor. Bu kapsamda Sırbistan’a 321 milyon avroluk kaynak sağlayan kuruluş bu ülkenin kuzey ve güney komşuları ile birbirine bağlanmasına olanak sağlayan Koridor 10’u geliştirmeyi hedefliyor. Bölgedeki kilit karayolu ağları arasında yer alan Koridor 10 Avusturya’dan başlayarak Yunanistan ve Türkiye’ye uzanıyor. Bu projenin hayata geçirilmesine ise Bechtel ve Enka talip. Bir süredir ABD merkezli Bechtel Corparation ve Merkezi Türkiye’de bulunan Enka Holding Hırvatistan, Arnavutluk, Türkiye ve Romanya’da yaptıkları karayolu altyapı çalışmaları ile dikkat çekerken bu projeler Balkanlar’ın en büyük otoyol çalışmaları olma özelliğine sahip. Bechtel ve Enka Kosova otoyolunun ikinci bölümünü geçtiğimiz günlerde teslim ederken daha önce de Arnavutluk’ta ülkenin tek otoyolunu inşa etmişti. Bu yol Kosova, Kuzey Arnavutluk ve Arnavutluk’un Durres Limanı arasındaki en önemli ve hayati bağlantı. Koridor 10 gibi önemli bir ticari taşımacılık koridoru olan Koridor 8’in başlangıcını oluşturan bu otoyol da Durres limanından başlayıp Bulgaristan’ın Karadeniz limanlarında son buluyor ve Trans-Avrupa taşımacılık rotalarının en önemlilerinden. Geçtiğimiz aylarda da Sırbistan 2015 yılında tamamlanması öngörülen 40 kilometrelik Belgrat-Güney Adriyatik otoyolunun inşasını duyurmuş tu. Bu otoyolun da Sırbistan ve Karadağ’ı Romanya ve İtalya ile birleştirmesi planlanıyor. Makedonya ise Koridor 10’un Sırbistan, Yunanistan ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak 28 kilometrelik bir bölümünü 2017 yılına kadar inşa ederek tamamlayacağını açıkladı. Dünya Bankası yetkililerine göre batı Balkanlar’daki yol şartları bölgenin rekabet gücü için önemli bir sorun teşkil ederken karayolu ağındaki darboğazlar bölgesel pazar enteğrasyonunu da olumsuz etkiliyor ve bu nedenle bölgedeki ulaşımda altyapıya dayalı engellerin bir an önce kaldırılması gerek. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov de geçen ay yaptığı açıklamada Balkanları birleştirecek otoyol ağı için kararlı bir çağrıda bulunurken, ‘’ Tüm Balkan ülkelerinin başkentlerini birbirine bağlayan otoyollar ve demiryolları bağlantılarının olmaması kabul edilemez bir durum. Balkanlar’da inşaat zamanı gelmiştir ‘’demişti. 
Ismail Korkmaz


İLGİLİ HABER:

Balkanlar'da yol inşa etme zamanı


Uzmanlar, bölgedeki bir ulaştırma ağının uzun vadeli ekonomik büyümeye katalizör görevi görebileceğini söylüyor. Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi.
Temmuz 31, 2012 | 4 yorum |

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk Eğitim Programı düzenliyor

T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk Eğitim Programı düzenliyor. Başkanlığımızca Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan genç hukukçularımızın hukuk deneyimlerinin artırılmasına yönelik olarak bir "Uluslararası Hukuk ve Mukayeseli Hukuk Eğitim Programı"düzenlenmesi planlanmıştır. Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve TOBB Üniversitesi Hukuk Fakültelerinin de iştirakiyle ortaklaşa düzenlenecek olan eğitim programı 10–19 Eylül 2012tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecektir. Programın eğitim dili Türkçe olacaktır.
AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN
Temmuz 31, 2012 | 0 yorum |

SAHTE NOT SKANDALI - Sahte olan diplomalar değil, notlar...

30 Temmuz 2012 Pazartesi |

Eğitim Bakanı Sergey İgnatov, kendisine bir sorunlu diploma hakkında bilgi ulaştığını, bunun gibi 5-6 diplomanın daha varlığından haberdar olduğunu aktardı. 


Sahte diplomaların 90'lı yıllara ait eski evraklar olduğunu açıklayan İgnatov, üniversite sisteminde sahtecilikle irtibatlandırılan herhangi bir öğretim görevlisi yakalanırsa, gerekenin yapılacağı sözünü verdi.
Problemin aslında Bulgaristan'dan kaynaklanmadığını ı altını çizen İgnatov, sahteciliğin Türk vatandaşı kimseler tarafından yapıldığını söyledi. Bu vesileyle İçişleri Bakanlığı'na konuyu bildirdiklerini aktaran İgnatov, iddiaların 'ticari bir savaştan' kaynaklanmış olabileceğini de iddia etti. İgnatov, 1"Türk öğrenciler binlerce dolar sömestr ücreti ödüyor. Burada ev kiralayıp yerli AVM'lerden alışveriş yapıyorlar." dedi.
Eğitim Bakanlığı'nın bilgilerine göre Bulgaristan'da 6 bin 494 öğrenci eğitim görüyor. YÖK, 5 Temmuz'da yaptığı toplantıda, Bulgaristan'daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemleri ile Türkiye'deki üniversitelere yapılacak yatay geçişlerin Bulgaristan makamlarıyla bu konuda sürdürülmekte olan müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya alınmasını kararlaştırmıştı.
Sahtecilik diplomalarda değil notlarda
Boran Tercüme şirketi sahibi Hüseyin Boran, YÖK'ün aldığı kararla ilgili olarak, duyumlara göre sahteciliğe çoğunlukla tıp bölümünde okuyup da Türkiye'ye yatay geçiş yapmak isteyenlerin başvurduğunu söyledi.
Diplomanın çok resmi bir belge olduğunu, sahteciliğin kolaylıkla anlaşılabileceğini belirten Boran, ancak yatay geçişler için öğrencinin notlarının yetmemesi durumunda, notları yükseltmek için sahteciliği tercih edebildiklerini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın evraklardaki sahteciliğe karşı çok titiz davrandığını ifade eden Hüseyin Boran, belgedeki en ufak bir harf hatasından dolayı evrakı geri çevirdiğini dile getirdi.
Boran, Türkiye'deki özel üniversitelerin Bulgaristan'daki üniversitelere yakın fiyat verdikleri için öğrencilerin yoğun bir şekilde Türkiye'ye yatay geçiş yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Buna karşın Türkiye'den de sahte lise diplomaları geldiğine dikkat çeken Boran, özellikle tıp üniversitelerinin lise diplomalarında öğrencilerin biyoloji ve kimya notlarının yüksek olmasını istediğini, notları tutmayan öğrencilerin sahteciliğe başvurduğunu aktardı.
Bulgaristan'daki üniversitelerin de Türkiye'den alınan lise diplomalarının gerçek olup olmadıklarını detaylı olarak araştırmadıklarını aktaran Boran, ülkedeki üniversitelerde öğrenci açığı bulunduğu için bu sistemin bu şekilde devam etmesi ihtimalinin var olduğu görüşünü paylaştı. CİHAN

İLGİLİ HABER:
Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği: Diplomalarda sahtecilik yapanlar belirlenmeli
Bulgaristan, Türk vatandaşlarına verilen diplomaları kontrol ediyor
YÖK: Sahtecilik yüzünden Bulgaristan diplomalarına denklik vermeyi durdurduk
Temmuz 30, 2012 | 2 yorum |

Burgas'taki saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Kösov'in ailesine yardım yapılıyor

29 Temmuz 2012 Pazar |

Burgas'taki saldırıda İsrailli turistlerle birlikte hayatını kaybeden otobüs şoförü Mustafa Kösov'in ailesine yardım amacıyla açılan banka hesabına bin leva toplandığı bildirildi. Yardım etmek şsteyenler, Mustafa Kösov'in eşinin adına açılan aşağıdaki hesaba para yatırabilir.


УниКредит Булбанк
IBAN: BG89UNCR70001520661066
BIC / SWIFT: UNCRBGSF
Емине Аки Кьосова
Temmuz 29, 2012 | 0 yorum |

Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği: Diplomalarda sahtecilik yapanlar belirlenmeli

Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan üniversitelerinden Türkiye'li öğrencilere verilen diplomalarda sahtecilik yapıldığının duyurulması ve YÖK'ün Bulgar diplomalarına denklik verilmesini durdurmasının ardından Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği Başkan Yardımcısı Kadriye Aliman bir açıklama yaptı. Aliman, diplomalarda sahtecilik yapanların belirlenmesini ve endişelerin giderilmesini istedi.
Kadriye Aliman, "Şu an için bir çok öğrencimiz mağdur durumdalar ve ciddi bir belirsizlik söz konusu. Sahtekarlık yapan kişiler olabilir, işte diplomalar sahte olabilir, fakat bunların bir şekilde ayırt edilmesi gerekiyor, her iki Türk ile Bulgar makamlarının birlikte çalışıp bunları tespit etmesi gerekiyor." dedi.
YÖK yaptığı açıklamada bu kararın, Bulgaristan'da diploma sahteciliğinden ve öğrencilerin yasal olmayan yollardan derslerden geçer not aldığının belirlenmesi üzerine alındığını belirtti ve Bulgaristan makamlarıyla bu konuda sürdürülmekte olan müzakereler tamamlanıncaya kadar diplomaların denkliğinin askıda kalacağını kaydetti.

AJANS BG

İLGİLİ HABER:
Bulgaristan, Türk vatandaşlarına verilen diplomaları kontrol ediyor
YÖK: Sahtecilik yüzünden Bulgaristan diplomalarına denklik vermeyi durdurduk
Temmuz 29, 2012 | 0 yorum |

Ajans BG'nin haberleri TRT'de

TRT, haber ajansı yapılanmasını sürdüren AJANS BG'nın haberlerini yayınlama kararı aldı. İlk haberi bugün yayınlayan TRT, 'Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi doldu' başlıklı haberimizi tüm kanallarında yayınladı. Bulgaristan'da Türkçe yayın yapan yerel gazeteler ve haber siteleri TRT aracılığyla geniş bir kitleye ulaştırılan AJANS BG'nin haberlerini kaynak belirterek ücret ödemeden yayınlayabilecek.

AJANS BG
Temmuz 29, 2012 | 0 yorum |

TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam: Son olarak Avrupa'da Sofya'da cami tadilatı yaptık

TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam, Başkan Yardımcısı Süreyya Polat ve beraberlerindeki heyet
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor ile görüştü. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Başkonsolosa kurumunun yurtdışında yaptığı çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi. Dünyanın Kırka yakın ülkesinde koordinatörlükleri bulunan TİKA'nın Avrupa'da da birçok ülkede de çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Çam, Avrupa'da son olarak Bulgaristan Sofya'da tarihi bir caminin restorasyon, yenileme ve tadilat çalışmalarını yaptıklarını, proje üzerinde gösterdi.

AJANS BG
Temmuz 29, 2012 | 0 yorum |

Dereköy Sınır Kapısı TIR trafiğine açılacak

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Dereköy Sınır Kapısı'nın tır trafiğine açılması için, Bulgaristan tarafındaki gümrük yolunun tamamen yapılmasının gerektiğini bildirdi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Dereköy Sınır Kapısı'nın tır trafiğine açılması için, Bulgaristan tarafındaki gümrük yolunun tamamen yapılmasının gerektiğini bildirdi.
Çetintaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan hükümetinden gümrük yolunu en kısa sürede tamamlanmasını istediklerini söyledi. Son 5 yıldır Kırklareli ile Bulgaristan'ın Burgaz valiliği, belediye başkanları, ticaret borsaları ile iş adamları arasında Dereköy sanır kapısının tır trafiğine açılması için görüşmeler yapıldığını hatırlatan Çetintaş, şunları kaydetti:
"Görüşmeler neticesinde Bulgaristan hükümeti yolun yapımına başladı. Dereköy Sınır Kapısı'na 20 kilometre yaklaşıldı. Çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Yol çalışmalarının tamamlanmasının ardından sınır kapısı bir yıl içerisinde yenilenerek tır trafiğine açılacak. Dereköy Sınır Kapısı'nın tır trafiğine açılması ile Edirne'de ki Kapıkule ve İpsala kapıları rahatlayacak. Kapının tır trafiğine açılması halinde ülke ekonomisine büyük katma değer sağlanacak."
Temmuz 29, 2012 | 0 yorum |

Asimilasyon politikasının sorumlularına karşı açılan davanın süresi doldu… Ceza alan kimse yok!

28 Temmuz 2012 Cumartesi |

Komünist dönemin devlet başkanı Todor Jivkov
Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF), Başsavcı Boris Velçev ve Askeri Temyiz Savcılığı’ına gönderdiği bir mektupla, Bulgaristan’da Türklere karşı komünist dönemde uygulanan zorla isim değiştirme suçlarıyla ilgili açılan davanın süresinin uzatılmasını istedi.
BAF'ın, Başsavcı ve Askeri Temyiz Savcılığı’nın yanı sıra Avrupa Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı ve adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding ve İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’e de gönderdiği mektubunda, 18 Temmuz 2012 tarinde sona eren dava süresinin tekrar uzatılması talep edilerek, ‘yakından takip ettiğimiz dava süreciyle ilgili 02.04.2012’de kendi çabalarımızla isimlerini ve adreslerini tespit ettiğimiz ve Türkiye’de ikamet eden şahitlerin bir listesini mahkemeye sunduk ancak sözkonusu şahısların ifadeleri alınması konusunda şimdiye kadar Türk makamlarından yardım istenilmedi’ deniliyor.
BAF, davayla ilgili sure uzatılmasına gidilmediği takdirde Bulgaristan’da ve Türkiye’de göçmen derneklerinin yardımıyla imza kampanyası başlatacaklarını kaydederek, Avrupa Komisyonu üyeleri Viviane Reding ve Nils Muiznieks’ten davayı yakından takip etmelerini isteyeceklerini vurguludı.
- YÜKSEK YARGI KONSEYİ: SON UZATILAN SÜRE 18 TEMMUZ’DA SONA ERDİ
31.01.1991'de başlatılan ve ‘bir numaralı dava’ olarak bilinen ve komünist dönemde Bulgaristan’daki Türklere karşı uygulanan asimilasyon politikasının sorumlularını yargılamak amacıyla açılan dava, aralarında komünist dönemin devlet başkanı Todor Jivkov’un da bulunduğu dönemin idarecilerine karşı açılmıştı. Yıllarca ‘delil yetersizliğinden ve hapislerde yatan Türklerin ifadeleri alınamaması’ nedeniyle karara bağlanamayan dava aşaması 18 Temmuz 2012 tarihinde süre aşımına uğradı.

AJANS BG
Temmuz 28, 2012 | 19 yorum |

Avcılarlı Ecem Razgrad’ı büyüledi

27 Temmuz 2012 Cuma |

Türkiye’den Ecem Kalkan (23) Razgrad’taki geleneksel Yoğurt Şenlikleri çerçevesinde düzenlenen güzelliik yarışmasında birinci oldu. İkinci yeri İtalya’dan Vircinia Akarbi alırken, Fransa’dan Reno Shamonal üçüncülüğe layık görüldü.
İstanbul Avcılar’da yaşadığını söyleyen Yoğurt Şenlikleri Güzeli Ecem Kalkan, diyetoloji konusunda uzman.
AJANS BG
Temmuz 27, 2012 | 1 yorum |

Camiye ateş eden şahıs yakalandı

26 Temmuz 2012 Perşembe |

Pavel Banya İlçesine bağlı Osetenovo Köyündeki camide ezanın okunduğu hopörlere pompalı tüfekle ateş eden bir kişinin yakalandığı bildirildi.
36 yaşında olduğu bildirilen yakalanan şahsın Mnolovo Köyünde ikamet ettiği ve cami hopörlerine 5 el ateş ettiği açıklandı. Olaydan sonra soruşturma başlatan polis, ‘Gamo’ marka pompalı tüfeğe el koydu.


AJANS BG
Temmuz 26, 2012 | 0 yorum |

Gensoru geçmedi

İktidardaki GERB hükümetine karşı muhalefet partileri BSP ve DPS ve bağımsız milletvekili tarafından sunulan güvensizlik oyu 72’e karşı 136 oyla kabul edilmedi.

Muhalefet, gensoru gerekçesi olarak Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı son gözetim raporunda yeralan yargı sisteminin işleyisindeki olumsuzlukları gösterdi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporda, "gözaltılar bol, mahkeme davaları az" şeklinde eleştirilirken, yapılan operasyonlar hakkında şu ifadelere yer verilmişti: "GERB partisinin yönetimi sırasında ses getiren polis operasyonların çok olduğu, örgütlü suç sisteminin sallandığı, fuhuş sektörü, insan trafiği ve kalpazanlık girişimlerinin sınırlandırıldı gözlemleniyor" deniliyor.
Türklerin Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (DPS) ise hükümeti ‘polis hükümeti’ olmakla suçluyor.

Bugünkü gensoru, Başbakan Boyko Borisov hükümetine karşı üç yılın içinde sunulan 5’ci güvensizlik oyu. 72 milletvekili gensoruyu destekledi ancak hükümeti düşürmek için toplam 121 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Nahit Doğu / Sofya
Temmuz 26, 2012 | 1 yorum |

İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu: Bulgaristan’daki sivil toplum kuruluşları ile çalışmak istiyoruz

25 Temmuz 2012 Çarşamba |

İstanbul Roman Dernekleri: Bulgaristan’daki sivil toplum kuruluşları ile çalışmak istiyoruz

İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Serdar Özbayrak, Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Mümin Sezgin’den, Bulgaristan’daki Romanlara ait sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Bu konuda BAF’tan yardım isteyen Özbayrak, önümüzdeki günlerde ilgili STK’lar ile görüşmek istediklerini kaydetti.

AJANS BG
Temmuz 25, 2012 | 2 yorum |

Bulgaristan, Türk vatandaşlarına verilen diplomaları kontrol ediyor

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) Bulgaristan’dan alınan diploma ve traskript belgelerinde sahtecilik yapıldığını tespit etmesi üzerine Bulgaristan, konuyla ilgili soruşturma başlattı. 
Halihazırda Bulgaristan ve Türkiye dışişleri bakanlıkları, Bulgaristan üniversitelerinden Türk vatandaşlarına verilen diplomaları kontrol ediyor. Bulgaristan Eğitim Bakanı Sergey İgnatov, ‘geçen yıl 80 Türk vatandaşına Bulgaristan’da diploma verildi, bunlardan 57'si için ilgili kurumdan görüş alındı sahte olup olmadığına dair ve aralarında sahte olan çıkmadı’ dedi. Bakan İgnatov, Türkiye’nin Bulgarstan’dan alınan diplomalara denklik vermeyi durdurduğunu taraflara diplomatik notayla önceden bildirdiğini belirtti.
AJANS BG


İLGİLİ HABER:

Temmuz 25, 2012 | 1 yorum |

Yayın bulunamadı

Yayın bulunamadı
Temmuz 25, 2012 | 3 yorum |

Yayın bulunamadı




Yayın bulunamadı
Temmuz 25, 2012 | 7 yorum |

Burgas daha büyük bir saldırının öncüsü mü?

24 Temmuz 2012 Salı |

İsrail istihbarat servisleri, İran destekli teröristlerin, cuma günü Londra’da başlayacak Olimpiyat Oyunları’na katılacak İsrailli atletlere, 1972 Münih Olimpiyatları’nda yaşanana benzer bir saldırı düzenlemesinden endişe ediyor.


İsrail istihbaratı, Bulgaristan’ın tatil merkezlerinden Burgaz’da geçen hafta İsrailli turistlere yönelik düzenlenen intihar saldırısının ardından alarma geçti. 5 İsrailli turist ve bir de Bulgar vatandaşının öldüğü saldırıdan birkaç saat sonra Bulgaristan’a gelen İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet ve istihbarat servisi MOSSAD’a bağlı ajanların, Burgaz’daki saldırının, daha büyük bir eylemin öncüsü olduğuna inandıkları belirtiliyor. İsrail istihbaratına göre, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Tugayları’na ve Hizbullah örgütüne mensup militanlar, cuma günü İngiltere’nin başkenti Londra’da başlayacak olan Olimpiyat Oyunları’nı hedef almaya çalışacak. 
    1972 Münih Olimpiyatları’nda terör örgütü “Kara Eylül”e bağlı Filistinli militanların, 11 İsrailli atleti öldürmesinin 40’ıncı yıldönümüne denk gelen Londra Olimpiyat Oyunları’na yönelik olası bir saldırının, hem İsrail’e hem de İran’ın baş düşmanları arasında gördüğü İngiltere’ye büyük bir darbe indireceği yorumları yapılıyor.
DIŞİŞLERİ BAKANI MLADENOV: BU ÜLKE YAPTI DİYEMEYİZ
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Burgas'taki 'bombalı saldırıyla ilgili soruşturma tamamlanmadan arkasında şu ülke ve ya şu örgüt var diyemeyeceklerini' vurguladı. Burgas'taki bombalı intihar eyleminin ardından iki saat sonra İsrail, ardında İran var demişti. 


AJANS BG I AJANSLAR
Temmuz 24, 2012 | 0 yorum |

YÖK: Sahtecilik yüzünden Bulgaristan diplomalarına denklik vermeyi durdurduk

23 Temmuz 2012 Pazartesi |

Bulgaristan’a eğitim için giden bazı Türk öğrencilerin Bulgaristan’da diploma ders notu, şerh ve damga sahteciliği yapmakta olduklarının anlaşıldığı, söz konusu öğrencilerin sahte transkriptlerle Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yaptıkları, bazı öğrencilerin yasal olmayan yollardan derslerden geçer not aldığı, okula devam etmeden mezun olma imkanı elde ettikleri, sahtekarlığın boyutlarının tahmin edilenin de ötesinde olduğu ve örgütlü bir biçimde yapıldığının gerek öğrencilerle yapılan görüşmelerden gerek tercüme-danışmanlık büroları gibi öğrencilerle yakın temas içinde bulunanlardan alınan bilgilerden anlaşıldığı Dışişleri Bakanlığınca bildirilmiştir. 
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 05.07.2012 tarihli toplantısında Bulgaristan’daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemleri ile Türkiye ve KKTC’deki üniversitelere yapılacak yatay geçişlerin Bulgaristan makamlarıyla bu konuda sürdürülmekte olan müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya alınması kararlaştırılmıştır. 
Bu nedenle; Kurulumuz www.yok.gov.tr internet adresinde yeni bir duyuru yapılana kadar: 
1- Bulgaristan’daki yükseköğretim kurumlarından mezun olan kişilerin denklik başvurusunda bulunmamaları , 
2- Bulgaristan’daki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin Türkiye ve KKTC’deki üniversitelere yatay geçiş yapmak üzere öğrenim gördükleri Bulgar yükseköğretim kurumunun tanınıp tanınmadığına ilişkin belge talebinde bulunmamaları, 
3- 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenim görmek, Bulgaristan’a gitmek isteyen öğrencilerin bu ülkedeki yükseköğretim kurumlarının tanınıp tanınmadığına ilişkin bilgi ve belge talebinde bulunmamaları, 
4- Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 05.07.2012 tarihli kararından önce denklik işlemleri tamamlanan kişilere ait evrakın yeni bir duyuru yapılıncaya kadar başvuru sahibine iade edilmeksizin Kurulumuzda muhafaza edileceği, 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.  
Temmuz 23, 2012 | 10 yorum |

BAF Başkanı CHP milletvekili ile görüştü

CHP İstanbul milletvekili Faik Tunay Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgün Mümin ile görüştü. İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmede Bulgaristan'daki son siyasi gelişmeler ve Türklere ait sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri ele alındı. Milletvekili Tunay ayrıca,  Türklerin yaşadığı bölgelerde BAF'ın kurmayı planladığı radyo kanalı ile ilgili bilgi aldı. BAF Başkanı Mümin, tüm başvuruların yapıldığını, frekans tahsis prosedürünün sonuçlanmak üzere olduğunu belirterek, 'merkezi Kırcaali'de olacak ve Razgrad, Şumen, Plovdiv, Blagoevgrad, Ruse, Varna gibi bölgelere Türkçe yayın yapacağız' dedi. 

AJANS BG
Temmuz 23, 2012 | 8 yorum |

Yalova'da 'Ahmet Doğan Balkan Evi ve Göç Müzesi'nin temeli atıldı

22 Temmuz 2012 Pazar |

Yalova Belediyesi’nin inşa edeceği “Ahmet Doğan Balkan Evi ve Göç Müzesi” temel atma törenine Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal ve eşi, Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza, Bulgaristan Eski Çevre Bakanı Cevdet Çakırov, HÖH Milletvekilleri Erdoğan Ahmedov, Durhan Mustafa ve Ramadan Atalay ile birlikte parti yöneticileri, Bulgaristan Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman, Bulgaristan Omurtag Belediye Başkanı Nejdet Şaban ile Yalova Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Lütfi Özgür ve Yalovalılar katıldı. Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Bal-Göç Onursal Üyesi Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu’nun katıldığı törenin açış konuşmasında, Başkan Y.B. Koçal, müzenin bir ilk olacağını ve önemini vurguladı. Başkan Koçal, HÖH Başkan Yardımcısı R. Rıza ve Prof. Karaosmanoğlu birlikte temel atma butonuna bastı.Prof. Karaosmanoğlu konuk erkan ile kısa görüşme de yaptı.Hayırlı olsun.

Yalova Belediyesi
Temmuz 22, 2012 | 8 yorum |

Burgas saldırısını ‘El Kaide – Cihad’ üstlendi

21 Temmuz 2012 Cumartesi |

Bulgaristan’ın Burgas havaalanında önceki gün düzenlenen bombalı intihar saldırısını ‘El Kaide – Cihad’ adlı örgütün üstlendiği bildirildi. Bulgar medyası, İsrail’in ‘ynetnews’ haber sitesine dayanarak, sözkonusu örgütün bombalı eylemi üstlendiğini duyurdu. 

‘El Kaide – Cihad’ örgütünün saldırıyı üstlendiği mesajında ‘Gruplarımızdan biri, Allahın yardımıyla, Kutsal toprakların yağmacıları olan bir otobüs dolusu Yahudi turisti dikkatli incelemelerden sonra bombalayabildi. Kutsal savaş, belirli bir sahne içinde kısıtlı değildir ve İslam’ın topraklarını terkedene kadar Yahudi ve Amerikalılara karşı mücadele vereceğiz ’ şeklindeki ifadelerin de yer aldığı belirtildi.  
18 Temmuz günü Bulgaristan'da gerçekleşen intihar saldırısı sonucunda 5 İsrailli, bir Bulgar vatandaşı ve intihar eylemcisiyle birlikte toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıdan sonra İsrail, İran ve Hizbullah'ı suçlamış ve "cevap verileceğini" söylemişti. Ancak Pantagon Basın Sekreteri George Little, saldırının Hizbullah'ı işaret etmesine rağmen, ABD Savunma Bakanlığı'nın saldırının arkasında kimin bulunduğunu netleştirmediğini söylemişti.
AJANS BG
Temmuz 21, 2012 | 0 yorum |

Güvenlik tedbirleri vatandaşı sinirlendirdi

Önceki gün Burgas havaalanında İsrailli turistlere yönelik gerçekleştirilen intihar saldırısının ardından, Bulgaristan’daki güvenlik tedbirleri arttırıldı. Sınır kapıları, havaalanları, otogarlar ve vatandaşların toplu bulunduğu mekanlarda polis sayısında artış gözleniyor.

Hafta sonunu Yunanistan sahillerinde geçirmek isteyen yüzlerce vatandaş, Bulgaristan Yunanistan sınırında bulunan ve Zlatograd ile İskeç’e arasındaki sınır kapısından güvenlik kontrolü nedeniyle 2 saat bekledikten sonra geçebildiklerini belirtti. Zlatograd sınır kapısında ilk defa araç kuyruğunun oluştuğunu kaydeden vatandaşlar, sıcağın altında 2 saat boyunca beklemek zorunda kaldıklarını vurguladı.

AJANS BG
Temmuz 21, 2012 | 0 yorum |

Kuraklık Silistreli tütüncüleri vurdu

Silistre bölgesindeki tütün üreticileri bu yılkı üründen memnun değil. Çoğu tütüncü, her yıl zarar etmesi üzerine tütün ekimini bırakırken, bu yıl ekenler ise kuraklık sebebiyle ürün azlığından şikâyetçi.
‘Bu yılkı gibi benzer bir kuraklığı 10 yıldır bu yana yaşamamıştık’ diyen Tütün Üreticleri Birliği’nden Fikret Bekir, bölgedeki tütünlerin boyunun normalde bir metre cıvarında olması gerektiğini ancak kuraklık yüzünden boylarının 30 santimetre cıvarında kaldığını belirtti.

AJANS BG
Temmuz 21, 2012 | 1 yorum |

Anadolu Üniversitesi Bulgaristan'da Açıköğretime başlıyor

Anadolu Üniversitesi Bulgaristan'da eğitim vermeye hazırlanıyor. Uzaktan eğitim sistemiyle Batı Avrupa ülkelerinde 10 bin öğrencisi bulunan üniversite, Bulgaristan'da da giriş sınavları düzenlemeye hazırlanıyor. Filibe'de gerçekleştirilmesi planlanan giriş sınavlarına ilk etapta Türkçe bilen öğrenciler katılabilecek. A.Ü. rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ve beraberindeki heyet bu amaçla, geçtiğimiz günlerde Bulgaristan'ı ziyaret ederek iş birliği protokolleri imzaladılar.

AJANS BG
Temmuz 21, 2012 | 0 yorum |

Burgas saldırganının kimliğiyle ilgili bilmece sürüyor

20 Temmuz 2012 Cuma |

Bulgaristan’ın Burgas havaalanında önceki gün düzenlenen intihar saldırısının failiyle ilgili bilmece hala çözülemedi. Bulgar basınında dün akşam saatlerinde yer alan bir iddia, resmi makamlarca yalanlandı. Bulgaristan gazeteleri dün saldırganın iki yılını ABD’de El Kaide suçlularının tutulduğu Guantanamo Körfezi Hapishanesi’nde geçiren 33 yaşındaki Cezayir asıllı İsveçli Mehdi Gezali olduğunu öne sürdü. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, bombalı intihar saldırısının faailinin bazı medya kuruluşlarının iddia ettiği gibi Mehdi Mohammad Ghezali’in olmadığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bulgar ve yabancı medya kuruluşlarının aktardığı gibi saldırının Ghezali tarafından yapıldığı iddiası gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.

İstihbarat teşkilatları İsrailli turistleri taşıyan otobüsü bombalayan şahsın kimliğini tespit etmeye çalışırken, bugün Romnaya'nın tüm havalimanlarında güvenlik tedbirleri arttırılırken 'kırnızı kod' ilan edildi. Ancak Romanya istihbaratı intihar eylemcisinin Bulgaristan'a bu ülke üzerinden giriş yaptığı iddialarıyla ilgili görüş bildirmedi. 
 

AJANS BG
Temmuz 20, 2012 | 2 yorum |

İçişleri Bakanlığı: İntihar eylemcisi Mehdi Mohammad Ghezali değil

19 Temmuz 2012 Perşembe |

Mehdi Mohammad Ghezali

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, dün Burgas havaalanında gerçekleştilen bombalı intihar saldırısının faailinin bazı medya kuruluşlarının iddia ettiği gibi Mehdi Mohammad Ghezali’in olmadığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bulgar ve yabancı medya kuruluşlarının aktardığı gibi saldırının Ghezali tarafından yapıldığı iddiası gerçekleri yansıtmadığı belirtilerek, soruşturmanın surduğu ve eylemcinin kimliğini tespit etme çalışmalarına devam edildiği kaydedildi.

AJANS BG
Temmuz 19, 2012 | 1 yorum |

Türk Dışişleri:Bombalı saldırıda ölenlerin arasında bir Türk asıllı var

İntihar eylemcisinin kullandığı sahte ehliyet
Burgas'ta gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerden birinin Bulgaristan'da yaşayan Müslümanlardan olduğu bildirildi. İsrailli turistleri taşıyan ve bombalanan otobüsün şoförü olan 36 yaşındaki Mustafa Kösev'in olay yerinde hayatını kaybettiği açıklandı. Yakoruda İlçesine bağlı Yurukovo Köyü doğumlu Kösev'in köyünde yas var. 
TÜRK DIŞİŞLERİ: TERÖR İNSANLIK SUÇUDUR
Türkiye Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Bulgaristan’ın Burgaz Havaalanı'nda İsrailli turistleri taşıyan otobüse düzenlenen terör saldırısı neticesinde aralarında Mustafa Kyosev isimli Türk asıllı Bulgar vatandaşının da bulunduğu yedi kişi hayatını kaybetmiş ve otuzdan fazlası yaralanmıştır. Terör bir insanlık suçudur ve hiçbir şekilde mazur gösterilemez. Sözkonusu terör saldırısını şiddetle kınıyor; ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.' denildi.
AJANS BG

Temmuz 19, 2012 | 6 yorum |

TÜRKÇE YOK AMA DEKLARASYON VAR

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi resmi internet sitesindeki Türkçe bölümü güncellememeye devam ediyor.  
Parti sitesinin Bulgarca bölümü süreklü güncellenirken Türkçe sayfalar bir yıldır olduğu gibi duruyor. Sitedeki ‘Güncel Haberler’ bölününe en son 1 yıl önce Lütfi Mestan’la yapılan bir söyleşi yüklendi.
Bulgaristan'da Türk nüfusunun yaşadığı bölgelerde resmi belediye siteleri arasında Türkçe sayfaları sürekli güncellenen belediyelerin ilk sırasında Kırcaali geliyor. Kırcaali Belediyesinin resmi sitesindeki Türkçe bölümü güncel tutulurken, il genelindeki diğer ilçe belediyelerinin bazılarında Türkçe bölüm bile yok. Belediyelerde durum böyleyken Bulgaristan Başmüftülüğünün resmi sitesininde de durum farklı değil. Başmüftülüğün resmi sitesinde kurumla ilgili güncel gelişmeler Türkçe aktarılmıyor.  
- TÜRKÇE YOK AMA DEKLARASYON VAR
Öte yandan belediyelerin resmi sitelerinin Türkçe bölümleri güncellenmezken Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Momçilgrad (Mestanlı) Belediye Başkanı Akif Akif, Kirkovo (Kızılağaç) Belediye Başkanı Sali Ramadan, Krumovgrad (Koşukavak) Belediye Başkanı Sebihan Mehmet, Ardino (Eğridere) Belediye Başkanı Resmi Murat, Cebel (Şeyh Cuma) Belediye Başkanı Bahri Ömer ve Çernooçene (Yeni Pazar) Belediye Başkanı Aydın Osman yeni Eğitim Yasası tasarısında Anadili Türkçe eğitiminin garanti altına alınması için bir deklarasyon imzaladılar. 
AJANS BG
Temmuz 19, 2012 | 7 yorum |

İçişleri bombacının görüntüsünü yayınladı

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, dün Burgas'ta 7 İsralli turistin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısını gerçekleştirildiği iddia edilen eylemcinin fotoğrafını basına dağıttı. Bakanlık vatandaşlardan sözkonusu şahıs hakkında bilgisi olanların en yakın polis karakoluna müracaat etmeleri ve ya 056/844242 numaralı telefona bilgi vermelerini istedi. 

AJANS BG 

Temmuz 19, 2012 | 0 yorum |

İçişleri Bakanı: Kanlı saldırı intihar eylemcisinin işi

Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, İsrailli turistlere yönelik dünkü bombalı saldırının bir intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Eylemcinin üzerinde ABD Michigan Eyaletinden verilen ehliyet olduğunu duyuran Tsvetan Tsvetanov, dış görüntü olarak diğer turistlerden bir farkı olmadığını kaydederek intihar eylemcisinin üzerinde bulunan ehliyetin sahte olduğunun tespit edildiğini kaydetti.
Gerçek kimliği henüz tespit edilemeyen intihar eylemcisinin saldırıda parçalandığı bildirildi.

AJANS BG
Temmuz 19, 2012 | 0 yorum |

Başmüftülük: Tek bir Bulgaristan Müslümanından bile şüphelenmiyoruz

Burgas’ta 7 kişinin öldüğü 30’dan fazlasının da yaralandığı İsralli turistlere karşı gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından İsrail'in Terörle Mücadele Bürosu eski Başkanı emekli General Nitzan Nuriel, 'bombacının Bulgaristan'a Türkiye'den geçmiş olabileceğini' iddia etti.


Nitzan Nuriel, Hizbullah'ın Bulgaristan'da varlık gösterdiğini ve orada daha önce engellenen saldırı girişimleri olduğunu belirterek 'yerli Müslüman nüfustan yardım almış olabilirler yada da Bulgaristan'a Türkiye'den geçmiş olabilirler. Oldukça kolaydır' şeklinde konuştu.
Nuriel’in iddialarıyla ilgili Bulgaristan Başmüftülüğü'nden yapılan açıklamada, Bulgaristan’daki tek bir Müslümandan bile şüphelenmedikleri belirtilerek, ‘herhangi bir Bulgaristan Müslümanının benzer bir eylemde bulunacağını düşünmüyoruz çünkü İslam dini herşeyden once barışın dinidir ve intiharı onaylamaz’ deniliyor. Başmüftülüğün basın sözcüsü Ahmed Ahmedov tarafından yapılan açıklamada ayrıca, 'nedeni ve amacı ne olursa olsun terör onaylanamaz' denilerek, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilendi.


AJANS BG




Temmuz 19, 2012 | 0 yorum |

İsrailli turistlere bombalı saldırı

18 Temmuz 2012 Çarşamba |


Başmüftülük terör saldırısını kınadı
Bulgaristan başmüftülüğü, Burgas havaalanında meydana gelen bombalı saldırıyı kınadı. Başmüftülüğün basın merkezinden yapılan açıklamada 'nedeni ve amacı ne olursa olsun terör onaylanamaz' denilerek, insan hayatını tehdit eden terör eylemlerinin hiç bir din ve anlayış tarafından onaylanamayacağı vurgulanıyor. ajansbg

İsrailli turistlere bombalı saldırı
Bulgaristan’ın Varna’dan sonra Karadeniz kıyısındaki ikinci büyük turistik sahil kenti olan Burgaz havaalanında içinde İsrailli turistlerin bulunduğu bir otobüs bombalandı. İlk belirlemeler gore 7 ölü ve 30'dan fazla da yaralı var.
EL-MEYADİN TV: SALDIRI İNTİHAR EYLEMCİSİ YAPTI
 Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonu ise, İsrail kaynaklarına dayandırdığı haberinde, saldırının bir intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. El Alem televizyonu ise Bulgaristan'daki bombalı saldırıda ölen İsraillilerin sayısının 8'e yükseldiğini bildirdi. 
-İSRAİL'DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, bombalı saldırı üzerine üst düzey askeri ve güvenlik yetkilileriyle olağanüstü toplanma kararı aldı.
-TÜRKLERİN PARTİSİ PARLAMENTONUN TERÖR EYLEMLERİNİ KINAMASINI İSTEDİ
Türklerin Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (DPS) törer eylemlerinin parlamento tarafından kınanmasını istedi. DPS’nin basın merkezinden yapılan açıklamada, yarın parlamentoda temsilcisi bulunban tüm siyasi poartilerin ortak bir deklarasyon kabul ederek terör saldırılarının kınanmasını istediği açıklandı. Partiden yapılan açıklamada, Bugas’ta bugün gerçekleştirilen bombalı saldırı kınandı.
-BEYAZ SARAY SALDIRIYI KINADI
Beyaz Saray, Bulgaristan'da İsrailli turistleri taşıyan otobüse düzenlenen bombalı saldırıyı "en güçlü şekilde" kınadı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Garney, yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, masum insanlara, özellikle de çocuklara yönelik saldırıları şiddetle kınamaktadır" ifadelerini kullandı.
Carney, Başkan Barack Obama'nın da "kalbi ve dualarının ölen ve yaralanan insanların ailesiyle birlikte olduğunu" söyledi. Sözcü Garney, ABD'nin, İsrail ve Bulgaristan halkının yanında olduğunu da sözlerine ekledi.

AJANS BG


Temmuz 18, 2012 | 0 yorum |

AK, son Bulgaristan raporunu yayınladı

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan'la ilgili son gözetim raporunu resmi olarak bugün yayınladı. Raporda, son yıllarda işlenen mafya cinayetlerinin faillerinin bulunamaması endişe verici olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, '2010 yılından bu yana organize suçlarla mücadelede Bulgaristan'daki ilgili kurumların hukuki çerçevelerinde düzenlemeler konusunda belirli girişimlerin olmasına rağmen alınan sonuçlar yetersiz' deniliyor.  

AK, Bulgaristan için açıkladığı gözetim raporunda ülkedeki en büyük sorunun organize suç örgütleri olduğunu vurguladı. Ülkenin, AB tarafından yapılan baskılar sonucu bu konuda yavaş da olsa ilerlediğini kaydeden Avrupa Komisyonu, adalet ve iç güvenlik ile alakalı 5 yıllık ilerleme raporunda hükümetin kilit anlarda siyasi irade gösterdiğini aktarıldı.

Raporda organize suç örgütleri üyelerinin çok azının mahkum edildiği belirtilirken, yolsuzlukla mücadelede kurumlar arası koordineyi yapacak bağımsız bir daire kurulması, reformların derinleştirilmesi isteniyor. Son 5 yılda yasal düzenlemeler konusunda oldukça iyi bir ilerleme kaydedildiği anlatılırken, sorunun ise yasaların uygulanmamasından kaynaklandığı vurgulandı.
Avrupa Komisyonu Europol'un bilgilerine dayanarak ülkede faaliyet gösteren başlıca suç şebekelerinin, kredi kartı sahteciliği alanında 15 AB ülkesinde yaygın olduklarını ifade ediyor. Raporda Bulgaristan'daki yargı sisteminin mağdurlara değil, suçluları koruduğu izlenimi oluştuğu iddia ediliyor. Yabancı yarımcılar ve yerli halktan yargının suç gruplarıyla gizli anlaşmalar yaptığına dair sürekli şikayetler geldiği ifade edilen dokümanda, zafiyetin soruşturma ve yargının tüm kademelerinde görüldüğü belirtiliyor.
AB'nin baskısı altında atılan adımların, yüksek kademelerdeki yolsuzluğa göre orantısız olarak mütevazi olduğunu altını çizen AK, 2010 yılında suç örgütlerine karşı ciddi bir baskı yapılmasına karşın bu adımların sınırlı kaldığını vurguluyor.
İşbirliği ve denetim mekanizmasının bir parçası olan gözetim raporlarının düzenlenmesi, Bulgaristan ve Romanya 2007'de AB üyesi olurken şart koşulmuştu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Bulgaristan'ın üyeliğinden bu yana uzun bir yol kat ettiğini belirterek "Gerekli yasalar kabul edildi, şimdi sıra bunların uygulanabildiğini göstermekte. İktidar düzeyindeki yolsuzlukla, organize suçlarla mücadelede daha ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor ki Bulgaristan halkı ve Avrupa'daki ortaklarının kaygısı kalmasın." diye konuştu.
Daha önce tutuklanan ve yargılanarak hapse mahkum edilen, fakat daha sonra kayıplara karışan Galevi kardeşler olayı için sitemde bulunan komisyon, ülkedeki en büyük suç örgüt üyelerinden birilerinin mahkum edildikten sonra kaybolmasını, sistemin büyük fiyaskosu olarak değerlendirdi.
Bulgaristan için gelecek raporun 2013'ün sonunda yayınlanması bekleniyor.


- RAPORUN TÜRKÇESİ (Tıklamayın açılmayacak!, Türkçe öğretmenleri işsiz geziyor.)
Temmuz 18, 2012 | 1 yorum |

Milletvekili 50 bin leva rüşvetten tutuklandı

17 Temmuz 2012 Salı |

İktidardaki GERB partisi milletvekili Dimitır Avramov’un, ‘nüfuzunu kötüye kullanarak’ 50 bin leva rüşvet aldığı gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.

Bulgaristan Başsavcılığı basın merkezinden yapılan açıklamnada, İçişleri Bakanlığına bağlı Organize Suçla Mücadele Şubesinin ekipleri ile Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı (DANS) elemanlarının ortaklaşa düzenledikleri özel operasyonla milletvekili Dimitır Avramov’un gözaltına alındığı açıklandı. Yapılan açıklamada, milletvekilinin Avrupa fonlarından kaynak sağlanan bir tarım arazisi için 50 bin levalık rüşvet aldığı, karşılığında da nüfuzunu kullandığı belirtildi.
Nüfuz ticareti yapan Dimitır Avramov’un milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle 24 saatliğine tutuklandığı ve Parlamento Başkanı Tsetska Tsaçeva’ya bilgi verildiği kaydedildi. Olayla ilgili soruşturma sürerken yarın Avramov’un milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması bekleniyor.
DİMİTIR AVRAMOV KİMDİR?
İktidardaki Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) partisi milletvekili. 1977 yılında Montana kentinde doğdu. Parlamentoya bağlı Tarım ve Ormanlar Komisyonu üyesi. 2009 ile 2011 yılları arasında parlamentoya bağlı Dış Politika ve Savunma Komisyonu üyesiydi.

Nahit Doğu I Sofya
Temmuz 17, 2012 | 2 yorum |

Bulgaristan'ın Schengen hayali yine suya düştü

Avrupa Birliği üyeliğine 2007'de geçen Bulgaristan ile ilgili Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı son gözetim raporu, ülkeyi yeniden hayal kırıklığına uğrattı. Schengen sahasına "giriş vizesi" olarak beklenen raporun ülkenin bir kez daha Schengen hayalini ertelemesine neden oldu.
Çarşamba günü resmen açıklanacak raporun son taslağını bir gün önce yayınlayan Trud gazetesi, önemli eleştirilere yer verdi. Ülkenin AB üyeliğinin son 5 yıllıkdönemini kapsayan rapora göre, Bulgaristan'daki ilerleme "ihmal edilebilecek derecede düşük" olarak nitelendirildi.
Bulgaristan'ın en büyük sorunu olan örgütlü suçlarla mücadeleye işaret edilirken, raporda insan kaçakçılığı ve kredi kart dolandırıcılığı yapan Bulgar suç şebekelerinin 15 AB ülkesinde geniş olarak faaliyet gösterdikleri vurgulandı.
Bulgaristan'daki örgütlü suç eylemlerine özel yer ayrılan raporda şu görüşlere yer verildi:
"Suç şebekeleri Bulgaristan ekonomisi üzerine benzeri zor bulunabilecek etki yapmaktadır. (Nüfusu 7,34 milyon olan) ülkedeki başlıca 12 kriminal örgütün yıllık cirosu 1,8 milyar avroya ulaşıyor. Rekabeti ve yabancı yatırımları sınırlandıran bu durum, siyasi süreçleri ve devlet kurumların üzerine etki yaratan bir platform oluşturuyor."
Yargı sistemi raporda, "Gözaltılar bol, mahkeme davaları az" şeklinde eleştirilirken, yapılan operasyonlar hakkında şu ifadelere yer verildi:
"GERB partisinin yönetimi sırasında ses getiren polis operasyonların çok olduğu, örgütlü suç sisteminin sallandığı, fuhuş sektörü, insan trafiği ve kalpazanlık girişimlerinin sınırlandırıldı gözlemleniyor."
-Olumsuz belirlemeler-
Son derece eleştirel bir üslup izleyen raporda, Bulgaristan'ın sorunları şöyle ifade ediliyor:
-Bulgaristan 2012 yılı sonrası, örgütlü suçlarla mücadele alanında kurumsal ve adalet çerçevesinin oluşturulmasına büyük çaba gösterirken, bundan alınan sonuçlar maalesef sınırlı görünüyor.
-Polis soruşturmaların sayısı üç kat artırılarak, 2011 yılında 6 bine ulaşmış durumda, ancak elde edilen sonuçlar ikna edici değil.
-Tetikçi tarafından işlenen cinayetlere karşı soruşturmaların başarısı düşük.
-Mevzuat sorunları, kamuoyunda yankı uyandıran büyük suç davalara bakan Özel Ceza Mahkeme ve savcılığın etkin çalışmalarını engelliyor.
-Önemli davalarda kilit tanıkları koruma programı sonuç vermiyor.
-Üst düzey devlet bürokratlarının mal varlığı üzerinde etkin kontrol yok.
-Sistem sorunu-
Bulgaristan'da hüküm giyen Plamen Galev ve Angel Hristov adlı iki yer altı örgütü liderin adaletten kaçmaları, raporda "adaletin uygulamasında sistem sorunu" olarak nitelendiriliyor. Raporda konuya ilişkin olarak, "Sistemde bu büyük fiyaskoya neden olan bu olayda nedenlerinin tespiti ve onların ortadan kaldırılması için gerekli siyasi ısrarın olmadığı gözlemlenir" görüşüne yer verildi.
AK, örgütlü suçlara karşı açılan davaların sayısının az olmasına karşın son bir yılda bu nitelikteki 4 davanın tüm sanıklarının "suçsuz bulunduğu"na dikkati çekiyor. Komisyon, Bulgaristan'daki adalet sistemi ve örgütlü suçlarla mücadele alanındaki en belirgin sorunları tanımlayan istatistiklere de yer veriyor. Verilere göre, 2006 sonrası tetikçilerin işlediği 33 cinayetten sadece 4’ü mahkemeye kadar ulaşabilmiş durumda. Aynı dönemde AK’nın “önemli” olarak nitelendirdiği 77 mafya davasının sadece 16’sında sanıklar hüküm giymiş durumda. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran örgütlü suç şebekelerine karşı bakılan 10 davada ise tüm sanıklar tamamen suçsuz bulundu.
Brüksel, yıllardır adalet ve iç güvenlik alanındaki sorunlarını çözemeyen Bulgaristan'ı tekrar uyarırken, sorunların olası çözümü polis, savcılık ve mahkemelerin çalışmalarının ıslahında bulunabileceğini önemle vurguluyor.
Bulgaristan medyası Çarşamba günü resmen açıklanacak rapor ile ilgili Başbakan Boyko Borisov, İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov ve Adalet Bakanı Diyana Kovaçeva'nın yorumlarının merakla beklendiklerini vurguladı. Raporda ifade edilen sorunlardan dolayı Bulgaristan'ın en az bir yıl daha Brüksel'in özel gözetiminde kalacağı tahmin ediliyor.
AA
Temmuz 17, 2012 | 2 yorum |

Bulgar vatandaşları çareyi Batıda arıyor

16 Temmuz 2012 Pazartesi |

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi olması ve ekonomik kriz yüzlerce Bulgar vatandaşını Batı Avrupa ülkelerine göç etmeye zorlamaya devam ediyor.
Son altı ay içinde Bulgaristan’ı terkederek İngiltere, Almanya, İspanya ve Fransa gibi ülkelere 1 400 kişinin daha iyi bir iş aramak için gittiği bildirildi.

AJANS BG
Temmuz 16, 2012 | 3 yorum |

4 ayda 400 milyon avroluk yabancı yatırım

Yılın ilk dört ayında Bulgaristan'a 400 milyon Avroluk dış yatırımlar yapıldı. Bulgaristan Yatırımlar Ajansı Müdürü Borislav Stefanov, geçen yılın aynı döneminde 60 milyon Avroluk dış yatırımların gerçekleştrildiğini belirtti. 


AJANS BG / BNR
Temmuz 16, 2012 | 1 yorum |

BAF: VMRO’nun deklarasyonu Bulgaristan vatandaşlarını küçümsemektir

15 Temmuz 2012 Pazar |

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin aşırı milliyetçi VMRO’nun Sofya’da ikinci bir cami inşaatına ve Kırcaali bölgesinde Türkçe yayın yapacak radyoya karşı deklarasyon yaymasının popülizmden başka bir şey olmadığını söyledi.

‘Eğer ihtiyaç varsa ki, var olduğu aşıkardır başkent Sofya’ya ikinci cami yapılır’ diyen Mümin, bu konu Başmüftülüğün sahasına girdiğini ve onların da görüşünün net ve açık olduğunu belirtti.

BAF olarak Kırcaali bölgesinde Türkçe yayın yapacak radyo konusunda ise işlemlerin sürdüğünü kaydeden Mümin, ‘gerekli başvurumuzu yaptık ve prosedür devam ediyor. Şimdiye kadar yetkililerden olumsuz bir tavırla karşılaşmadık. VMRO gibi popülist çıkışlarla gündemde kalmayı hedefleyen oluşumlar Bulgaristan halkını küçümsüyor çünkü deklarasyonda eğer Türkçe radyo kurulursa hoşgörünün yok olacağını iddia ediyorlar. Bu Bulgaristan’da yaşayan herkese hakarettir. Hangi etnik gruptan olursa olsun birilerine bu radyo sizin aranızdaki höşgörüye zarar getirecek demek bu insanları aşağılamak ve aptal yerine koymaktır. Bulgaristan halkı VMRO’nun ucuz söylemlerinin peşine takılacak kadar sağduyudan yoksun değildir.’ dedi.

AJANS BG


İLGİLİ HABER:
BAF, TÜRKÇE RADYO İÇİN İZİN BEKLİYOR
Temmuz 15, 2012 | 8 yorum |

Reuters: Bulgaristan’da iktidar partisi güven kaybediyor

11 Temmuz 2012 Çarşamba |

Uluslararası haber ajansı Reuters, Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi Bulgaristan'da, ekonomideki tasarruf tedbirleriyle uraşırken iktidardaki GERB partisine verilen kamuoyu desteğinin azaldığını yazdı.

İşsizlik oranı, düşük gelirler ve yolsuzluklarla ilgili mücadeledeki kararsızlık Başbakan Boyko Borisov’un merkez sağ partisine olan güveni azalttığını belirten ajans, muhalefetteki Sosyalist Partisinin ise güven kazandığını vurguladı.

Reuters, devlet memurlarının ve emeklilerin maaşlarında dört yıldır artış olmadığını hatırlatarak, elektrik fiyatına yapılan son zammın ise AB’de de en düşük hayat standardına sahip Bulgaristan vatandaşlarını sinirlendirdiğini savundu. Ajans, ayrıca 'êtnık Türk partisi HÖH'e verilen desteğin ise yüzde 6,4'e düştüğünü' duyurdu. 

Temmuz 11, 2012 | 0 yorum |

Yetkililer aşırı sıcaklara karşı uyardı

10 Temmuz 2012 Salı |

Bulgaristan Ulusal Metereoloji ve Hidroloji Enstitüsü vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyararak gerekmedikçe yarın dışarıya çıkmamalarını tavsiye etti. 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar nedeniyle yarın için ülke genelinde ‘turuncu’ kod ilan edildi.

AJANS BG
Temmuz 10, 2012 | 0 yorum |

Avrupa Birliğinin Kıbrıs Dönem Başkanlığı açısından Bulgaristan

1 Temmuz tarihinden itibaren 31 Aralık’a kadar Kıbrıs, Avrupa Birliğinin dönem başkanlığını devraldı. Kıbrıs, bir milyonluk nüfusuyla küçük bir ada ülkesi olup 2004 yılında AB’nin üyesi oldu ve ilk defa bu göreve gelirken, şimdiki AB dönem başkanı Danimarka ve bir sonraki dönem başkanı İrlanda ile birlikte AB’ni yönetecektir.
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Sofya’da, Kıbrıs’ın dönem başkanlık görevini devralması nedeniyle Avrupa Enstitüsü ve Kıbrıs’ın Bulgaristan Büyükelçiliği ile ortaklaşa olarak düzenlenen konferansta “Bulgaristan’ın, Kıbrıs’ın Avrupa Birliğinin Dönem Başkanlığından doğrudan ilgisi vardır, çünkü geri kalan tün üye ülkelere nazaran Kıbrıs’ta Bulgar azınlığı çoğunluktadır. Bulgarlar, Kıbrıs halkının yüzde 5’ini oluştururyor” dedi.
2007 yılından, AB’ne üye olarak kabul edilmesinde bu yana Bulgaristan’ın ilerlemesine ilişkin Avrupa Komisyonundan kapsamlı bir değerlendirmeyi beklediğimiz bu günlerde bizim için söz konusu dönem çok önemlidir.

Forumda konuşan Bulgaristan’ın Kıbrıs Büyükelçisi Stavros Amvrosiy, bir sonraki 6 aylık döneminin dört temel önceliklerini tanıttı. Bunlar arasında, daha etkili ve dirençli Avrupa, istikrarlı ekonomik büyüme temeline dayanan Avrupa için daha iyi imkanların yaratılması, dayanışma ve sosyal yakınlığa dayanan ve vatandaşlarıyla yüz yüze gelen Avrupa ve komşularına daha yakın bir Avrupa yaratmaktır. Büyükelçinin sözlerine göre, “Daha iyi bir Avrupa” motosu altında söz konusu öncelikler Avrupa Birliğinin değerlerine dayanmaktadır.
Büyükelçisi Stavros Amvrosiy, şöyle konuştu: “Kırbrıs dönem başkanlığı, söz konusu değerlere dayanacak ve daha iyi bir Avrupa için çalışacaktır. Yani, kendi vatandaşlarına ve onların ihtiyaçlarına dönük bir Avrupa Birliği için çalışacak. Hızlı ekonomik büyümeye ve sosyal yakınlaşmaya, faha fazla iş yeri ve entegrasyon politikaları temeline dayanan, daha etkili bir Avrupa arzuluyoruz. Amaç, dayanışma prensibini ön plana çıkaran Avrupa Birliği yaratmaktır. Tek sözle, gençlere odaklanarak Avrupa’ya daha iyi bir gelecek sağlamaktır.”

Kıbrıs dönem başkanlığının belirli amaçları arasında, bir sonraki Avrupa Birliği 2014-2020 döneminde çok yıllık mali çerçevesine ilişkin anlaşmaların tamamlanması, yer alıyor.
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, konuşmasında şöyle dedi:
“Bulgaristan gibi bir ülke için, tüm Avrupa Birliği üye ülkelerinin, mali dissiplini ekonomik büyümeye karşı koyan gereksiz tarışmalara girmemeleri çok önemlidir. Bu, aslında finansman sevilerinin belirlenmesinde makroekonomik kriterlerin daha geniş bir şekilde kullanılması anlamına geliyor.”

Bakan Mladenov, Eylül ayında ülkemiz, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen Bölgesine katılması konusuna ilişkin gelişmelerin yolunu bekllediğini hatırlatırken şunları belirtti:
“Bulgaristan, verilen şartların tümünü yerine getirmiştir. İki ülkenin, Schengen bölgesine katılması için uygun metin bulundu ve bunun üzerinde birleşebiliriz. Tabii ki, burada üyeliğin bize ve diğer Schengen üyesi ülkelerine sınır kontrolüyle ilgili getirdiği tüm sorumluluklar da dahil. Bulgaristan, sadece kriterleri yerine getirmiyor, artı, onları büyük bir titizlikle yerine getiriyor.”

Tatyana Obretenova
Bulgaristan Ulusal Radyosu
Temmuz 10, 2012 | 1 yorum |